Овочі-Ягоди-Сад

Підхід до створення саду під ключ стає дедалі популярнішим — нове покоління садівників прагне отримувати дієві рішення у комплексі

Ключове рішення

Ключове рішення

Підхід до створення саду під ключ стає дедалі популярнішим — нове покоління садівників прагне отримувати дієві рішення у комплексі.  

Якщо людина хоче закласти сад, не має значення, новий чи рекультивований, рішення треба приймати щонайменше за рік, щоб встигнути все підготувати — від проєкту до садіння. Найкраще та швидше це може вийти, якщо підійти комплексно. У цьому разі одна компанія-підрядник аналізує ділянки, складає бізнес-план, підбирає шпалеру, саджанці, проєктує зрошення, висаджує дерева та монтує обладнання. 

Такий підхід робити одразу під ключ сьогодні стає дедалі популярнішим. Якщо раніше садівники ризикували, намагалися саджати щось, бо воно «у всіх росте», вирощувати сад самотужки, на свій розсуд, то чим далі, тим більше садівники ставляться до цього, як до бізнесу. Є декілька причин цього. Рентабельність садівничого виробництва трошки зменшилася. У цю сферу приходять більш молоді люди, з менеджерськими навичками. Вони хочуть отримати дієві рішення, а не просто щось посадити і очікувати, що вийде. 

Державний грант сьогодні — це шанс у складний час отримати стартові кошти, і це дуже важливо для багаторічних насаджень, бо це довгострокове вкладення та довгострокова окупність. Тож розглянемо основні етапи підготовки садіння під грант та як для цього спрацьовують комплексні рішення. 

Протиградова сітка

АНАЛІЗУЙ ЦЕ 

Готуючи проєкт саду, головне не зробити помилку із самого початку. Якщо сад буде існувати 20 років, весь цей час помилка буде відгукуватися. Це як фундамент будинку. Перший етап підготовки проєкту — аналіз земельної ділянки. Спочатку оглядовий: які схили, ґрунти, чи немає надмірного зволоження, або надмірно сухо, чи є природне затінення (лісосмуги тощо), чи є у доступі вода. 

Далі переходимо до більш професійного етапу — аналізу ґрунту та води: 

• механічний склад: легкий чи піщаний — ідеальний для суниць, а глинистий, навпаки, не підходить, але він краще для яблуні, чорнозем трохи гірше; 

• кислотність ґрунту впливає на засвоюваність рослиною елементів живлення; 

• вміст поживних корисних речовин та надлишок токсичних; 

• залягання карбонатів (накопичення солей, на якій глибині, чи вплине це на ріст коріння) — від нього може залежати, чи можна взагалі тут висаджувати сад; 

• залягання ґрунтових вод (чи буде підмокати рослина, чи буде вимерзати); 

• фітопатологія ґрунту (захворювання, як оздоровлювати ґрунт); 

• аналіз води (кількість солей, кислотність, що вона буде блокувати). 

«Чим швидше ми отримаємо всі ці показники, тим швидше зрозуміємо, чи придатна ділянка, — наголошує Василь Бондаровський який керує „Біохімагро” — однією з компаній EFT Group. — Треба пам’ятати, що у 70 випадках з 100 відповідь на це питання буде позитивною, у 30-ти ділянка виявиться непридатною. Це може стратегічно змінити плани з висаджування культури, навіть з купівлі ділянки чи її окультурення, якщо на її місці був лісовий масив або пасовище».  

Якісний аналіз може зайняти до місяця, створення проєкту стільки ж. Якщо треба оздоровити, удобрити ґрунт, висіяти сидерати, на це знадобиться період від осені до весни. Далі установлюємо шпалери, монтуємо поливну систему, натягуємо дріт і аж тоді висаджуємо саджанці. А їх ще треба вибрати та забронювати приблизно за рік, в крайньому разі за пів року до садіння. «Звичайно, можна й за місяць, але тоді ми отримаємо те, що залишиться в розсаднику, а не те, що хочемо», — наголошує Василь Бондаровський. 

РОБОТИ ДО ВИСАДЖУВАННЯ 

Щоб не виникло проблем зі шпалерою вже на другий рік, її постачальник повинен добре вміти не тільки продавати, а й встановлювати. Якщо попередньо не зробити на місці геодезичні роботи, а просто виміряти ниткою на око, то через деякий час, коли садівник захоче додати у сад сітку, з цим можуть виникнути проблеми. Одна компанія, яка супроводжує ваші насадження на всіх етапах, як сімейний лікар, який знає всі особливості пацієнта. 

Геодезія

Важливо, щоб компанія-постачальник мала власну техніку для установлення шпалери — екскаватори-стовбостави, траншеєкопачі тощо. Ваше завдання підготувати землю — краще обробити, це значно полегшить роботи. За одну зміну можна установити до 400 стовпчиків. На непідготовленому ґрунті можна встановити лише 150−200. 

Важливо вирішити, чи треба посилювати конструкцію. Стовпчики повинні бути переднапружені — це дасть змогу системі витримати, коли у сітці накопичиться град. 1 кв м сітки може витримувати навантаження 500 кг, а на 1 кв м сітки може випасти 500 кг граду. Переднапружений стовпчик компенсує це навантаження. Якісно доповнить картину професіональний дріт із мінімальним відсотком розтягування, щоб не тратити зусиль з його підтягування впродовж року. Важливе також навантаження дроту на розрив. До сплаву додається алюміній, щоб покриття було еластичнішим під час робіт та не з’являлися мікротріщини. Краще віддавати перевагу європейським постачальникам цього матеріалу та інших комплектувальних — Італія, Бельгія, Іспанія, Молдова. 

Встановлення стовпів

Шпалеру треба встановлювати до початку сезону, але щоб вже пройшли морози та зійшов сніг, приблизно з лютого по листопад — буде легше вдавити стовпчики у ґрунт. Це можна робити і одночасно: ставимо стовпчики, а слідом саджаємо дерева. На вже посаджений сад ставити шпалеру набагато складніше. За один робочий день ми можемо встановити шпалеру в середньому на 1 гектар. 

ДЖЕНТЛЬМЕНСЬКИЙ НАБІР 

Центральне питання під час закладання нового саду або ягідника: що саме саджати? Тут все залежить від плану, куди потім реалізувати продукцію. Внутрішній ринок України практично заповнений, тому виникає потреба експорту. Якщо це яблуко, то це бажано експорт, але тільки плоди відповідної якості та сорти, що мають рух на світовому ринку. Груша добре продається і на внутрішньому ринку. Якщо вже 10 років тримається стабільна ціна на сортовий склад Фуджі, Гала, Ред делішес, Гренні Сміт, то ці сорти мають бути основою господарства. 

Варто також врахувати можливість зберігання: відразу створювати власні холодильники або передбачити можливості оренди сховищ у вашому регіоні. Бо яблуко має продаватися 8 місяців на рік, а не 1−2. Обсяги сховищ розраховують пропорційно площі насаджень та продуктивності гектара. 

Найкращий шлях для тих, хто вже давно у садівничому бізнесі та планує використати державний грант на нові насадження, — це рекультивація. Тобто 10 га викорчував — 5 га посадив. Та це має бути виконано якісно, з підрахунками відповідно до площі насаджень, кількості одиниць техніки, внесення ЗЗР та добрив, зарплати агрономам тощо. Краще, щоб один гектар приносив 70−80 т, ніж три по 30 т. 

Встановлення стовпів

Якщо орієнтуєтеся переважно на експорт, вихід високоякісної продукції має бути щонайменше 80%. З 60 т на гектарі 45−50 т повинно йти на зовнішній ринок. Щорічно отримувати однаково високі результати нереально без хімічного прорідження. Тому регулятори росту — необхідний елемент інтенсивного саду. Не варто їх лякатися, вони складаються з природних фітогормонів (препарат Globaryll), тобто гормонів самої рослини, які добуваються природним шляхом і не мають ніякого генномодифікованого вмісту. 

ВОДНИЙ СВІТ 

Якщо у вас є вільні, наприклад, 100 га, але плануєте засаджувати їх частинами, план треба створювати відразу на всі сто, щоб потім не виявилося, що ваше обладнання занадто слабке для великої площі. Відтермінувати установку зрошувальної системи в нинішніх кліматичних умовах України неможливо, тому що у рослини відразу після закладення починаються етапи приживлення та укорінення, які не можуть проходити без крапельного поливу. 

«Наприклад, фундук — культура, яка, здавалося б, не потребує багато води, проте на Закарпатті, більш-менш дощовому регіоні, фундуковий сад, якому виповнилося 7 років, цього року повністю засох. Власники не звернули уваги в певний період, що дерева треба забезпечити водою — 50 га саду загинуло. У таку лотерею грати із садом не можна, тим більше, коли шість років вкладали гроші. Причому не використовувати крапельне зрошення нині ризиковано на всій території України», — розповідає Вадим Бойко, директор компанії «Профполив» EFT Group. 

Траншеєкопач

На етапі проєктування проведіть всі прорахунки: скільки потрібно води в певні періоди вегетації, розмір водонакопичувального басейна, проміряйте конфігурацію поля, зробіть геодезичну зйомку, фізико-механічний аналіз ґрунту тощо. Система поливу є ще й інженерною спорудою, тому важливі прорахунки гідравліки, фільтраційного обладнання. Багато помилок роблять саме на цьому етапі. Більшість систем зрошення не виконують ті завдання та функції, які на них покладають, тому що їх не розрахували правильно та якісно. Це призводить до малих та неякісних плодів та, найголовніше, проблеми закладання врожаю на наступний рік. Якщо потужності системи не відповідають нормам регіону, культури або ґрунту, вона не дасть економічного ефекту. 

«У результаті кожен рік ми приблизно 20−30 чужих проєктів просто переробляємо. Причому часто не за самими садівниками, а за нашими конкурентами, які просто непрофесійно ставляться до своєї роботи. Однією з наших фішок є, що ми беремо до опрацювання навіть уже зроблені кимось проєкти, хоча вони вважаються проблемними. Тим не менш ми беремося за них, коли садівник бачить, що впродовж років він не може отримати тих результатів від системи, на які сподівався», — каже Вадим Бойко. 

Натягування дроту

В Україні компаній зі зрошення, які роблять помилки, більше ніж половина. Вони, як правило, хороші продавці, але цього недостатньо. Треба постійно навчати спеціалістів у тренді світових технологій, як це робимо ми, відправляючи наших працівників до Ізраїля, Іспанії, Італії, Польші, США. Фермеру не потрібна просто фура труб та фура трубки, йому треба дати технологію поливу, фертигації, моніторингу. Тільки це дасть змогу досягти добрих показників. 

НЕВІДКЛАДНА ДОПОМОГА 

Закладання саду — процес дорогий, і часто виникає питання, з чого починати, що важливо відразу, а що можна відкласти, припустимо, на рік. Теоретично до таких відкладених компонентів саду можна віднести протиградову сітку, якщо припустити, що у перший рік вегетації на молодих саджанцях ще не буде яблук. Але надалі вона може буквально врятувати вас від фінансового краху.   

«Всі питають: скільки часу треба, щоб фінансово відбити сітку? Я кажу: потрібен лише один град, який пройде смугою, і все, першого сорту немає, а у тебе клубні сорти, ти планував зробити відвантаження за кордон або взагалі вже підписав контракт на весь обсяг яблука. А в результаті все яблуко піде у перероблення», — розповідає Василь Бондаровський. 

Іншу техніку теж можна відкласти, проте є формула: на кожні 20 га треба мати один трактор, оприскувач, косарку, пізніше можна додати подрібнювач для гілок, коли почнеться обрізування, гербіцидну балку та пристовбурову фрезу. Якщо додаються ще 20 га, цей комплект подвоюється. 

Далі, коли з’явиться перший урожай, знадобляться садові платформи та візки, обрізчики, розкидачі мінеральних та органічних добрив у пристовбурову зону. Все це, а також обладнання з перероблення, яке ми теж можемо порадити, — теми для наступного матеріалу. А сьогодні можна почати виконувати перші етапи: підготовку проєкту під грант та закладення саду. Це буде зробити набагато легше з експертами EFT Group — «Європейські фруктові технології», групи компаній, яких об’єднує лозунг: Прості рішення для саду під ключ. 

Комплектувальні шпалери

У цьому разі вам не треба висаджувати демоділянку одного сорту чи культури, щоб чекати 3−5 років, як вона у вас забарвиться та як вродить, а тоді вже приймати рішення саджати цей клон-сорт. Ми просто зі свого досвіду підкажемо, який клон буде краще забарвлюватися, визрівати, плодоносити, мати кращу морозостійкість. Ви зможете поїхати разом з нами за кордон (в мирний час), оглянути типові насадження, які можуть бути перенесені у нашу кліматичну зону. Та й по Україні є чимало наших проєктів, де вже добре себе показав посадковий матеріал. Це можна подивитися на власні очі та зекономити час на підготовку й не наробити помилок у майбутньому. При цьому ми беремо на себе деякі ризики: допомагаємо підібрати посадковий матеріал, супроводжуємо під час проєктування і надалі. 

За такого обслуговування виробник ще до створення насаджень бачить цифри, які на 95−100% відповідають дійсності вкладень та розуміє, що окупність проєкту буде 90−95% на типові ціни цього року. Звичайно, ми не можемо вплинути на ціни, проте можемо зробити так, щоб принаймні 80% продукції продаватимуть за найвищою ціною. Це допоможе виробнику прийняти рішення: чи досаджувати 3 га, чи 5, чи 15. Чи, може, краще викорчувати 20 га та мати гарантовані 5 га. 

Крім того, ми можемо запропонувати обладнання для перероблення ягід, плодів, виробництва соків прямого віджиму, джемів, сидру, яблучних чипсів тощо. Адже сад під ключ — це яблуневий бізнес у комплексі. Тому EFT Group «Європейські фруктові технології» об’єднала три компанії за напрямами: шпалера, техніка, проєктування, полив, система захисту та спеціалісти з консалтингу.      

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ