Овочі-Ягоди-Сад

Під час вибору посадкового матеріалу треба врахувати не лише набір сортів, але й їхнє походження та репутацію постачальника

Шляхетне походження

Шляхетне походження

Під час вибору посадкового матеріалу треба врахувати не лише набір сортів, але й їхнє походження та репутацію постачальника  

Перед закладанням нових насаджень фермеру треба відповісти на головне запитання: який сорт та куди продавати? Коли засновники розсадницької компанії SanoTree тільки починали свій бізнес та вибирали сорти, саджанці яких збиралися виробляти в Україні, вони орієнтувалися на ринок товарних яблук у Європі та світі, на обсяги споживання. Досі там лідирує Гала (60% продажів), а за нею йдуть інші червоні яблука. Якщо виробник сьогодні закладає сад, це на 60−70% мають бути червоні сорти, серед яких переважно Гала, та 30% — зелене яблуко, в основному Голден Делішес Рейндрес. Хоча вже десять років споживання Рейндерса поступово знижується, а Гали зростає. 

Орієнтуватися на експорт яблук — єдине правильне рішення у сьогоднішній ринковій ситуації в Україні. Саме для експорту й підібрано асортимент SanoTree. Пріоритетними зараз мають бути ринки, де зняли загороджувальні мита, — Велика Британія та ЄС. Там українські виробники можуть мати конкурентну ціну, наприклад, у порівнянні з поляками. Крім сорту, під час купівлі посадкового матеріалу дуже важливо врахувати його походження, чистоту саджанців та репутацію постачальників. 

ВИБІР ПАРТНЕРА 

У постачальника саджанців повинен бути якісний безвірусний матеріал. Краще, якщо це буде дерево типу «кніп-баум» з максимальною кількістю горизонтальних гілок, і, головне, відповідністю заявленому сорту, кажуть спеціалісти SanoTree. Споживач має бути впевненим, що він купує, наприклад Гала Шніга Шніко Ред, а не якісь його невідомі клони. Проблеми з чистотою сорту та чистотою від хвороб зараз є й у великих розплідників, зокрема закордонних. Тому краще перевіряти матеріал безпосередньо у постачальника.

 Чим у цьому відношенні для українського фермера краще вітчизняний розплідник? Він ближчий, і у вас з ним будуть зрозумілі відносини в юридичному полі однієї країни. Наприклад, ви уклали контракт з італійським виробником на 100 тис. євро. Якщо у вас будуть претензії до товару, то судово-позовна робота там коштуватиме вам 20−30 тис. євро. Не факт, що ви виграєте, та й у вас немає ні можливості, ні досвіду ходити європейськими судами. Крім того, на вітчизняний посадковий матеріал ви можете отримати компенсацію за державною програмою. Тому краще шукати українського постачальника, але з надійним посадковим матеріалом, щоб ви знали, звідки він, яке його походження. 

SanoTree купує сорти безпосередньо у власників авторських прав: за сортом Гала Шніга Шніко Ред у них контракт з компанією Schniga. У SanoTree представлено всю їхню лінійку, вона є основним напрямом продажів українського розсадника. Є у SanoTree також Пінова, Ред Делішес та Супер Чиф, із зелених — Голден Рейндерс та Голден Смуті. Причому компанія привозить з-за кордону і підщепи, і прищепи виробництва Італії, Нідерландів, Франції та Німеччини. Агрономи SanoTree роблять зимове щеплення та вирощують дворічні саджанці кніп-баум. 

Важливо купувати прищепи саме у власників сортів, щоб уникнути проблем з ідентичністю та відповідністю оригіналу, зауважують експерти. Інакше рослина плодоносить та мутує, і можна отримати на виході, м’яко кажучи, не зовсім той сорт, який очікуєте: не той колір та фізичні показники. Вимоги ринку доволі жорсткі, і за хороших цін на заявлені сорти у покупця плодів можуть виникнути великі претензії. 

ОСНОВА ВРОЖАЮ 

Щоб дерево було сильним і міцним, систему під нього SanoTree купує в німецької компанії Lodder Unterlagen GmbH з 50-річною історією, яка спеціалізується на випуску підщеп, і саме в цьому дуже сильна. Матеріал відповідає європейським стандартам якості, його регулярно перевіряють на відсутність вірусів та хвороб, про що свідчать спеціальні сертифікати. Карликова підщепа М9Т337 має великий попит. Вона швидко вступає у плодоношення, має високу врожайність, допустиму загущену схему садіння, також відсутня періодичності плодоношення, має великий розмір, привабливе забарвлення плодів, наявне спрощене збирання врожаю. 

У SanoTree з Lodder — спільний проєкт розплідника: українці виготовляють саджанці з німецького матеріалу, а німці дають для цього повний технічний супровід. У мирний час партнери з Lodder раз, а то й двічі на місяць приїжджали до України контролювати процес вегетації. SanoTree також проводить аналізи ґрунту на вміст поживних речовин. Їхні результати стають основою для системи живлення, яку розробляють експерти Lodder. Увесь технологічний процес у розсаднику здійснюється за допомогою спеціалізованої техніки. На кожному етапі рослинний матеріал зберігають у холодильниках із дотриманням температурних умов та оптимального рівня вологості. 

У майбутньому SanoTree планує разом із Lodder виробляти саджанці кісточкових культур. Також Lodder безпосередньо веде перемовини з європейськими партнерами — компаніями Schniga, Dalival, Artevos, Gruber Genetti, Castang щодо роботи з SanoTree. Вони спільно працюють над досягненням різного роду угод. Подальшим кроком буде реєстрація нових сортів від цих компаній у державному реєстрі України. Зараз цьому завадила війна, і процес відклали, за оптимістичними прогнозами, приблизно на рік. 

Скороплідні насадження на слаборослих підщепах з мінімальними витратами на догляд та збирання врожаю стають основою сучасного інтенсивного садівництва. Для яблуні це насамперед насадження на підщепі М9, закладені дворічними саджанцями з однорічною кроною (кніп-баум). Наші саджанці проходять всі етапи передпродажної підготовки: 

• сортування (за розміром та кількістю гілок); 

• упаковку (по 10 шт., підщепу обгортають плівкою для уникнення пошкодження та висихання, наземну частину обгортають спеціальною сіткою для захисту гілок); 

• маркування (спеціальними етикетками з фірмовим логотипом та зазначенням сорту). 

Цього року SanoTree реалізує близько 150 тис. саджанців, частину цього обсягу вже продано. Цінова ніша, яку компанія прагне зайняти в Україні, — між саджанцями українського виробництва та імпортного. Наприклад, середня ціна на імпортний саджанець в середньому становить 4,5−5 євро, а українці продають по 2,2−2,5 євро. Саджанці SanoTree дешевші за імпортні, але дорожчі за вітчизняні й при цьому на оригінальному європейському матеріалі. Також ви отримуєте повний пакет документів, що дає змогу подавати на компенсацію від держави. 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ