Овочі-Ягоди-Сад

Фермери України для закладання нових садів європейського рівня вибирають шпалерні стовпи молдавського виробництва за італійською технологією

Надійна опора

Надійна опора

Фермери України для закладання нових садів європейського рівня вибирають шпалерні стовпи молдавського виробництва за італійською технологією. 

У 2019 році фермерське господарство «Сади Городищини», що на Черкащині, заклало чергові 3 га яблуневого саду. Голова господарства В’ячеслав Олексійчук каже, що зараз вже потрібно б було їх накрити протиградовою сіткою, бо тут вже є урожай 30 т/га. 

«Буде дуже шкода, якщо його поб’є град. А сьогодні спасти 3 га — це 100 т яблука, які вже можуть окупити сітку, — каже він. — Минулого року ми розробили проєкт встановлення сітки, але у зв’язку з пандемією, а потім війною поки є сумніви. А якщо прилетить на сад, і що далі? А це немалі гроші — сітка сьогодні коштує до 12 тис. євро/га». 

Щоб сад та майбутня сітка залишилися неушкодженими, В’ячеслав Олексійчук вже зробив важливу справу — вибрав для свого саду надійну шпалеру, основа якої попередньо напружені стовпи, які йому поставила компанія «ЄФТ Плюс», яка допомагає зробити сад під ключ. 

ЦІКАВА ПРОПОЗИЦІЯ 

Загалом у ФГ «Сади Городищини» 25 га саду. Це сади, де ростуть яблуні та груші під крапельним зрошенням. Яблуні карликові на підщепі М9. З них 10 га під градобійною сіткою. Згодом господарство планує накривати й решту площ. Спочатку у 2019-му ФГ ставило стовпчики італійського виробництва, приблизно 2,5 тис. штук. Коли досаджували сад у 2020-му, замовили у «ЄФТ Плюс» до 3 тис. штук вже молдавського виробника, але за італійською технологію. 

«Стовпи надійні, перспективні. Нам „ЄФТ Плюс” запропонувала їх, і ми погодилися, бо вони за якістю не гірші за італійські, але дешевші, логістика зручніша», — каже пан Олексійчук. Садівникам треба звертати особливу увагу на якість стовпчиків, кажуть спеціалісти, причому не зважаючи на виробника. Неякісний стовп може привести до того, що ваша шпалерна конструкція буде зруйнована, наприклад, сильним поривом вітру. 

«Можливо, це пов’язано з тим, що не дотримується технологія виробництва, неналежний склад бетону або непрофесійний монтаж шпалери клієнтом», — пояснює Вадим Кузминський, керівник компанії «ЄФТ Плюс». 

Над плантаціями фермерського господарства «Іванівська Калина» (Вінницька обл.) граду в останні три роки поки не було, щоб навантажити сітку, зате накритий сад уже пережив сильні пориви вітру. «Плодова стіна у нас ще не повністю утворилася, ми ще нарощуємо висоту дерев. У цьому році зібрали 23 т з 3 га. Це навантаження нижче середнього», — розповідає Вадим Розпотнюк, агроном ФГ «Іванівська Калина». 

Всього в господарстві 14 га груші сортів Ноябрьська, Яблунівська та Конференція. Дерева посаджено у період з 2019-го по 2021 пік на шпалеру з можливістю монтажу протиградової сітки. Сітка поки встановлена на 6 га. Всі комплектувальні частини для шпалери «Іванівська Калина» купувала у «ЄФТ». Також спочатку італійські, потім перейшли на молдавські. 

«На молдавські й ціна, й умови виявилися цікавішими, — пояснює Вадим Розпотнюк. — Ми порівняли якість тих та інших і візуально різниці не побачили. Після того, як встановили, так само. Зате відчули різницю у ціні. Ми задоволені стовпчиками, поки вони показують себе добре, немає ніяких ознак пошкодження».  

МІЦНЕ МОЛДАВСЬКЕ 

Для виготовлення якісних стовпів потрібні професійні заводські лінії, впевнений Кузминський. Такі, наприклад, як у кишинівській компанії Fortus — багатопрофільному підприємстві, яке працює на ринку Молдови з 1992 року. 

Вони пропонують попередньо напружені шпалерні стовпи для садів та виноградників, виготовлені за новітньою італійською технологією на автоматизованих лініях. Повний виробничий цикл, починаючи від заливання в лінію бетонної суміші до моменту зняття, нарізування та транспортування складу, займає трохи більше ніж 12 годин. Номінальна продуктивність становить 5130 погонних метрів стовпів усіх типорозмірів протягом одного виробничого циклу або приблизно 1100 стовпів завдовжки 4,5 м. 

Щоб стовпи служили довго, важливо зробити їх правильний монтаж, зауважують спеціалісти. Треба дотримуватися відстані між ними за технологією. Якщо замість необхідних 7−8 м, ви вирішите зекономити на кількості стовпів та поставити їх на відстані 10 м, можна очікувати що навіть невеликого навантаження вони можуть не витримати. 

При цьому погодні умови це лише один з чинників ризику, наголошує Кузминський. Коли утворюється плодова стіна в саду, дерева досягають 3,5−4 м росту, а на гектарі утворюється врожай до 70 т яблук, значно збільшується навантаження на шпалеру. Кліматичні зміни ризики зростають завдяки ймовірності урагану, граду. Переднапружений стовпчик компенсує навантаження на шпалеру. «Але це тільки каркас, тому важливий весь конструктив шпалери: професіональний дріт з розтягуванням до 4%, максимальне навантаження дроту на розрив в залежності від його діаметру. Всі інші елементи конструкції мають бути міцними, щоб вона не склалася, як картковий будиночок», — резюмує керівник «ЄФТ Плюс». 

ЗРУЧНІ ПАРТНЕРИ 

Троси, затискачі та інші комплектувальні для шпалери «Іванівська Калина» також замовляла у «ЄФТ Плюс» і залишилася задоволеною якістю, каже агроном господарства. 

«У них майже завжди все необхідне є в наявності на складах, навіть якісь дрібниці, які потрібні тут і зараз. Нічого чекати не треба, — каже Вадим Розпотнюк. — За всіма критеріями надійності, починаючи з пропозиції ціни і закінчуючи умовами постачання, вони виграють на українському ринку. Пропонують найкращі умови серед усіх тих постачальників, з ким я спілкувався». 

Агроном «Іванівської Калини» називає «ЄФТ» не тільки надійними, а й гнучкими партнерами. Наприклад, вони надають відтермінування платежу за комплектувальні, й це дуже зручно. З Вадимом Розпотнюком погоджується і керівник ФГ «Сади Городищини». В’ячеслав Олексійчук розповідає, що у фермерів не завжди є оборотні кошти, а деякі роботи треба робити вже сьогодні. 

«Наприклад, ми закладали сад весною, а розрахувалися з «ЄФТ» восени, коли продали урожай. До того ж від них завжди можна отримати консультацію, технічну підтримку, це їхній профіль», — каже голова фермерського господарства з Черкащини. 

Вже на момент першого дзвінка під час замовлення товару на 90% його можна отримати вже завтра на склад господарства. Щодо стовпів, то, наприклад, якщо сьогодні клієнт оплачує їх, завтра машина стає на завантаження, а післязавтра вона уже у клієнта, наголошує Вадим Кузминський. 

За три роки компанія поставила ці стовпи на площу близько 500 га, а загалом за час існування «ЄФТ Плюс» — понад 1 тис. гектарів шпалери різних виробників. 

«Маючи досвід продажів як італійських, так і молдавських стовпчиків, великий клієнтський портфель, ми можемо стверджувати, що стовпчики молдавського виробництва якісні, і їх можна використовувати для закладання нових садів та здійснювати монтаж протиградової сітки, — каже пан Кузминський. — Працюючи з компанією «ЄФТ Плюс», ви отримуватимете стовпчики оперативно, впродовж 2−3 днів». 

Цінова політика компанії залежить від обсягів, географічної відстані господарства клієнта від Кишинева. Загалом ціна на цю продукцію є конкурентною на українському ринку. «ЄФТ Плюс» пропонує концепції та складові саме для тих, хто прагне досягти європейського рівня садівничого виробництва. 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ