Овочі-Ягоди-Сад

Очікування навіть від найкращого посадкового матеріалу можуть не виправдатися, якщо не подумати про систему захисту дерев від дощу

Дах для черешні

Дах для черешні

Очікування навіть від найкращого посадкового матеріалу можуть не виправдатися, якщо не подумати про систему захисту дерев від дощу

 Плануючи сучасний інтенсивний черешневий сад, виробники передусім дбають про вибір найкращих сортів, які даватимуть урожай якісних плодів протягом усього сезону. Та очікування навіть від найкращого посадкового матеріалу можуть не виправдатися, якщо не подумати про вкладення у системи захисту дерев «антидощ». Сезон черешні 2021 року в Україні показав, що сильні дощі суттєво вплинули на якість вирощеного врожаю. Масу пошкодженої черешні збували за безцінь. Кому вдалося зберегти фрукти від злив, зміг реалізувати урожай за рекордними цінами. 

Черешня — найпривабливіша з фруктів у світі. Вона ж і одна з найніжніших та найвразливіших. Не лише дощі напередодні та під час збирання врожаю, а й весняні заморозки, град, птахи — можливі загрози для врожаю. Вони можуть знищити роки праці та купу інвестицій за лічені хвилини. Тому системи захисту, і насамперед від дощу, сьогодні життєво необхідні для успіху черешневого бізнесу. 

ВИРОБНИЧІ ПЕРЕВАГИ 

Перший аргумент за встановлення системи захисту над черешневим садом — врятувати врожай від кліматичних загроз. Наприклад, щоб запобігти пошкодженню плодів дощем безпосередньо перед збиранням урожаю та під час нього. Пластикове покриття зберігає дерева та фрукти сухими у цей період, і їхня якість гарантовано не постраждає. Цей «дах» захистить і від граду. Досвідченим шляхом у нашому господарстві ми визначили, що пластик відлякує і птахів, при тому, що система не є на 100% закритою. У регіонах із високою концентрацією птахів, щоб гарантувати повний захист, система має бути повністю закритою. 

Ще одна важлива функція пластикового покриття — захист від весняних заморозків. Під час розгортання поліетиленової плівки над садом у період цвітіння, коли є загроза нічних заморозків, навколишню температуру можна підвищити на 2−3 °С. Навіть якщо температура під укриттям опуститься нижче ніж 0 °C, квіти все одно збережуть форму краще ніж без плівки. Використовуючи пластиковий захист, ми створимо кращу зав’язуваність плодів та вищий урожай. За спостереженнями наших фахівців у саду, під закритими системами значно знижується ризик виникнення бактеріального раку черешні. У сухих умовах бактерії одержують значно менше шансів заразити рослину. До того ж, залишаючись у добрій формі, дерева менш чутливі до стресових ситуацій. Додатковою перевагою є те, що в результаті цього агроном може зменшити використання фунгіцидів. 

КОМЕРЦІЙНІ ПЕРЕВАГИ 

Якщо надійно захистити черешню у найбільш відповідальну фазу сезону, можна значно підвищити загальну якість черешні. По-перше, частка пошкоджених плодів буде мізерно мала (< 5%), і це забезпечить суттєвий прибуток. По-друге, черешня може бути зібрана в той момент, коли вона досягне оптимального кольору, розміру та вмісту цукру. Дослідники з кількох країн помітили, що затримання збирання врожаю на 5−7 днів збільшує плоди на 10% на тиждень, надає більш насиченого й однорідного кольору та вищого рівня цукру, а отже, кращого смаку. Чим більший розмір черешні, тим гарантовано вище ціна. Таким чином, використання систем покриття підвищуватиме рівень якості черешні, а господарство, своєю чергою, покращить власну позицію на ринку. 

Якісніші та більші ягоди принесуть виробнику більше грошей, він матиме ще одну перевагу: клієнти зазвичай хочуть отримувати черешню високої якості протягом декількох тижнів сезону, а ми як підприємство зможемо їм гарантувати і якість, і кількість, і стабільні поставки. Якщо ж допустимо пошкодження фруктів дощем або з іншої причини, то втратимо не тільки гроші, а й клієнтів і, як результат, позицію на ринку в майбутньому. Тобто систему захисту черешні слід розглядати як надійну страховку майбутнього вашого господарства. Інвестиції у неї можуть принести гроші виробнику вже у короткостроковій перспективі. А це забезпечить ваші комерційні можливості, що дадуть прибуток у перспективі довгостроковій.  

ПРО РОЗПЛІДНИК DEPA-FRUIT (БЕЛЬГІЯ)  

Основні сорти черешні, які вирощують: Kordia та Regina. У звичайний сезон компанія збирає урожай з початку липня до початку серпня. З деякими скоростиглими сортами, такими як Bellise, Samba, Folfer та Vanda, розплідник може розпочати сезон із середини червня. У своїх садах Depa-Fruit використовує всі сучасні технології вирощування. Дерева висаджені інтенсивно (> 1000 дерев на гектар). Під час цвітіння (квітень — травень) агрономи компанії використовують парафінові свічки або термофени, щоб захистити квіти від пізніх весняних заморозків. Багато садів захищено пластиковим навісом від дощу та граду. Це дає змогу дочекатися збирання в оптимальний момент дозрівання. Тому плоди завжди мають приємний темний колір, великий розмір плодів, високий уміст цукру та хороший смак.  

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ