Овочі-Ягоди-Сад

Німецька компанія зробила доступними європейські професійні саджанці для українських cадівників

Європейський вибір

Європейський вибір

Німецька компанія зробила доступними європейські професійні саджанці для українських cадівників.  

Щоб знизити ціну наших фірмових підщеп для українських садівників, два роки тому компанія Lodder Unterlagen GmbH розпочала їхнє виробництво в Україні. 

Вже на українському ринку — саджанці яблуні, виготовлені Lodder спільно з компанією Sanotree у Чернігівській області. Тут ми не просто вирощуємо та продаємо саджанці Lodder, а й уклали договори з постачальниками прищеп з Франції та Нідерландів. Таким чином, все дерево, вироблене в Україні, створено із західного матеріалу. До того ж компанія супроводжує весь цей процес. 

Йоганн Зуккау, Штеффен Лоддер та Олег Базюк, директор ТзОВ «Долина-Агро»

Внаслідок співпраці з лабораторією in vitro «Долина-Агро» в Івано-Франківській області вже у 2022 році ми продали перші вироблені в Україні підщепи для черешні Gisela 5 фірми Lodder. 

У цій статті «Садівництво по-українськи» розповість про створення та переваги посадкового матеріалу Lodder в Україні, а також про значення підщепи та сортів для інтенсивного садівництва насіннячкових та кісточкових культур. 

ВИСОКИЙ СТАНДАРТ 

Професійні підщепи в яблучному садівництві всім добре відомі. Проте основною у світі вважають слаборослу M9, а точніше його клон T337, який виробляє Lodder. 

Класична схема садіння, яку для нього вибирають: 1 х 3 м, чи 3,3 тис. дерев/га. Можливі й інші схеми зі щільнішим садінням у ряду: від 0,5 до 1,5 м. Урожайність за класичної схеми повинна становити 50‒80 т/га. 

«Якщо у вас нема 50 т/га, то час порушити питання, чи потрібно ваше яблуко ростити в цьому місці, — зазначив представник Lodder в Україні Йоганн Зуккау у своєму виступі на міжнародному форумі „Інтенсивний сад”. — Загалом і 50 т уже не вважають високим рівнем, адже деякі отримують до 90 т/га, а то й 100. Хоча анатомія яблуні це дозволяє, я б до таких заяв ставився обережно. Щоб отримати 100 т/га, треба добре попрацювати». 

Подвійноприщепні комбінації, зроблені винятково зимовим щепленням

У компанії є також підщепа М В9, яка має попит у тих країнах, де потрібно забезпечити велику морозостійкість. Для груші представлені професійні підщепи групи айви: Cydonia C, Cydonia Adams, Cydonia Eline®, Cydonia A, Cydonia BA 29. 

Для черешні основна професійна підщепа — Gisela® 5. Її назва складається зі скорочення трьох слів: Gießen (місто, де розташований селекційний інститут),  selektiert (селектовано) та Ahrensburg (місце, де виростили цю підщепу, яка тепер є стандартом). 

Схема садіння Gisela®5: 4 х 2 м (можливо 4,5 х 3 та 5 х 3) або 1,25 тис. дерев на гектар. Вона дає великі плоди та врожайність 12‒15 т/га. На посушливіших ділянках або де є труднощі з поливом застосовують Gisela 6, але ця підщепа сильноросліша, ніж Gisela 5. З одного боку, це її перевага, а з іншого, — це менш зручно. 

Саджанці першого року

На зміну цим двом підщепам сьогодні приходять Gisela 12, 13 та 17. Вони за силою зростання приблизно на рівні Gisela 6, або на 10‒15% сильніші. Gisela 12, 13 і 17 хороші там, де Gisela 5 почувається некомфортно. Gisela 5 можна назвати «принцесою на горошині»: вона чутлива і до добрив, і до зрошення, з нею потрібно працювати акуратно. Тому там, де є нюанси з поливом чи кліматом, краще застосовувати високоросліші та оснащені кращим корінням дерева. Вони зможуть витягти з ґрунту те, що їм треба. 

Тенденція, щоб дерево було із середній людський зріст або трохи вище, сьогодні переходить до ще більших дерев, що дасть змогу отримати й вищий урожай. 

Ще через рік саджанці проходять операцію кніпа: обрізування на рівні 60–70–80 см. З-під цього зрізу за допомогою гормонів формується нова корона (саджанець — на фото праворуч)

«В Ерфурті є інститут садівництва із сильною науковою базою з випробування різних сортів черешні, — розповів Йоганн Зуккау. — Одна з тамтешніх найстаріших науковиць, яка знала про черешню все, говорила: „Скільки б ти дерев на гектар не посадив: через пів метра, півтора чи два в ряді, — більше ніж 15 т/га не отримаєш. Решта — хвастощі”. Я колись був у Туреччині на черешневих плантаціях, де давали деревам на Gisela рости стільки, скільки зможуть, і вони виростали до 4‒4,5 м. Тамтешні виробники стверджували, що одержують 40 т/га. У це потрібно або вірити, або перевірити (посміхається)». 

Нова підщепа, яка працює під сливою та абрикосом, — Prunus WaVit® Prudom. Вона зараз завойовує серйозні позиції під сливою та обіцяє стати новим стандартом на плантаціях цих культур. WaVit вирощують за системою in vitro, її селектовано із сіянця Вагенхаймс. 

Схема садіння WaVit: 4,5‒5,5 х 2 х 3 м, або 750 дерев на гектар. Забезпечує врожайність 20‒25 т з га. Незамінна і стара перевірена підщепа Prunus St. Julien A з такими ж схемою та врожайністю. 

УКРАЇНСЬКЕ СКЛАДАННЯ 

Ми виробляємо підщепи як для великого промислового виробництва, так і для приватного садівництва. Серйозна частка ринку для нашої компанії — паркові закладання та вздовж доріг. 

Що стосується яблуні в приватному садівництві, тут мають попит високорослі підщепи: ММ106, М111, М7, які дають змогу отримати велике дерево. Компанія також виробляє сіянці Біттенфельда та Антонівки, які використовують для отримання високостовбурних дерев. 

Саджанці, що здерев’яніли. Їх можна застосовувати для літнього окулювання або зимового щеплення залежно від мети

У компанії є підщепи для груші в приватному садівництві та сіянець Кіршензалера для високоштамбових дерев у паркових закладаннях, наприклад лугу, на якому стоїть 5‒10 дерев. 

У приватних садах черешні радимо більший акцент робити на вже згадані Gisela 12, 13 і 17. Одержувати дерева з високим стовбуром дають змогу також сіянці Алькаво і Лімбургер. 

«Якщо на присадибній ділянці стоїть декілька дерев, то вони мають бути великі та красиві», — пояснює пан Зуккау. 

Для вирощування у приватному сегменті сливи та абрикоси пропонуємо сіянці Sämling Brompton, Sämling Inra II, Sämling Myrobalane, для персика — Prunus St. Julien A та Prunus persica. 

Останніми роками в компанії Lodder з’явилася нова послуга: клієнт, який сам не може зробити дерева або не хоче купувати готові, може замовити подвійноприщепну групу. Це економить витрати. Послугу надають як у вигляді літнього окулювання, так і у вигляді зимового щеплення. В останньому випадку потрібен товстіший калібр, а для літнього окулювання навесні бажано висадити саджанці 2‒4 мм, і до літа вони виростають до потрібного діаметра. 

Сьогодні Lodder спільно з Sanotree виробляє в Україні дерева на кшталт кніп-баум на безвірусній підщепі M9. 

«Гілки перебувають у горизонтальному положенні, щоб відношення гілок до стовбура сприяло утворенню плодів та знижувало утворення „дров”, — пояснює метод Йоганн Зуккау. — А наша мета — отримати саме плоди. Така форма дерева найбільше задовольняє наше бажання виростити 60‒80 т/га». 

В Україні на М9 кніп-баум представлені сорти Gala Schniga SchniCo, Gala Schniga Red, Gala Schnitzer, Gala Galaxy, Golden Delicious Reinders, Golden Delicious Smoothee, Granny Smith, Pinova, Red Chief. Всі вони мають високий рейтинг у світовому продажу яблук. Сьогодні можна забронювати певну кількість яблунь навесні. 

У «Долині-Агро» частину Gisela 5 вже продано, і вже зростає нова партія. Gisela 6 уже «в культурі», і наступного року буде готовий матеріал. Готується до прем’єри і Prunus WaVit® — в українській реєстрації сортовипробувальної системи він називатиметься Prudom Prunus Domestica. Це хороша підщепа, яка відмінно працює і під абрикосою, і під сливою, і практично незамінна сьогодні. 

Про компанію 

Компанію Lodder-Unterlagen засновано 1958 року в землі Північний Рейн-Вестфалія неподалік кордону з Нідерландами. Штеффен Лоддер є власником компанії у третьому поколінні. Його батько, хоч йому вже 86 років, досі бере участь у виробництві саджанців. У компанії працюють 45 постійних працівників. Представником в Україні є Йоганн Зуккау, який багато років супроводжує компанію в деяких країнах колишнього СРСР. Продукти Lodder на 40% поширюються в німецькомовних країнах, 60% йде на експорт. Розсадник виробляє 5 млн підщеп на площі 70 га. 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ