Агромаркет

Гра на виліт

Гра на виліт

Місяць, що минув, додав негативу як інвесторам, так і потенційним дебютантам в галузі залучення капіталу через фондові біржі. У загальних рисах він відтворив песимістичні результати попереднього періоду із посиленням від’ємної динаміки та загального консерватизму.

Причому тут немає особливої провини вітчизняних аграріїв – цей сектор і досі залишається одним з найперспективніших в українській економіці. Так, наприклад, за перший квартал 2013 року виробництво агропродукції зросло на 5.8%, а її експорт – на 107%. З іншого боку, не можна відкидати несприятливих внутрішньоукраїнських чинників, що суттєво занижують потенційну інвестпривабливість агрохолдингів. Серед них можна виділити очікуване зростання фіксованого сільськогосподарського податку, внутрішнє падіння цін на агропродукцію, слабке кредитування посівної та гострий дефіцит оборотних коштів, продовження стагнації в цукровій галузі.
Існує низка зовнішніх факторів, які вплинули на падіння вартості акцій. Нове відлуння кризи Єврозони викликає недовіру до регіону та його валюти в цілому. Якщо проаналізувати таблицю котирувань, то єдині емітенти акцій, що зросли, торгувалися не у Варшаві (Польща значною мірою вразлива до загальних змін в економіці ЄС) чи Франкфурті (тиск на Німеччину, реформування системи торгів), а в Лондоні. І це попри те, що Великобританія має більший показник держборгу до ВВП не тільки по відношенню до середнього по Єврозоні, а й до таких країн як, наприклад, Німеччина, Іспанія, Франція та Португалія. Крім того, Великобританія отримала скромні прогнози по ВВП на 2013 рік від МВФ. Але Лондонська біржа залишається однією з найбільш авторитетних та може характеризуватися як «гавань відносного спокою». На ній котируються українські агрокомпанії з найбільшою капіталізацією та вільним грошовим потоком.

 

Агрохолдинги динаміка, %
MХП 2.2%
Aвангард 2.1%
Mрія -5.1%
Keрнел -10.8%
Агроліга -11.5%
Aстарта -13.1%
IMC -13.3%
Mілкіленд -16.7%
Овостар -17.0%
Сінтал -19.6%
KSG -22.4%
Aгротон -74.9%

Джерело: Міжнародна юридична фірма Integrites

«Миронівський хлібопродукт» (+2.2%) так само зберігає роль ключової «блакитної фішки». Сильна звітність, виплата дивідендів, нова кар’єрна програма, запуск нових потужностей – МХП фінішує по всіх напрямках і вже давно є компанією європейського рівня, зрозумілою для інвесторів. Окрім того, придбання агрохолдингу в Росії створює для МХП надійний плацдарм для просування на цей ринок з великим потенціалом своєї продукції, що також дозволить хеджувати ризик можливих імпортних заборон.
«Авангард» (+2.1%) запам’ятався за період, який минув, діями своєї материнської структури, а сам по собі лише задекларував плани зростання виробництва яєць аж на 36.5% у поточному році. А от «Укрлендфармінг» активно залучав кошти, активізував наміри зі створення портового терміналу та співпрацював з Аграрним фондом. Попри чималі ризики, компанія залишається одним з найцікавіших спекулятивних інструментів.
«Астарта» (-13.1%), «Сінтал» (-19.6%), «Мілкіленд» (-16.7%) та «Агротон» (-74.9%) значною мірою постраждали через проблеми, викликані оперативною та стратегічною діяльністю, зовнішній фон скоріше став загальним мірилом драматичності їх падіння. Наприклад, «Астарта» вдвічі скоротила чистий прибуток за підсумками 2012 року; «Сінтал» та «Агротон» йшли «у червоній зоні» за рівнем своєї закритості, дефіцитом ліквідності та суттєвих подій для активізації динаміки; а «Мілкіленд» попри сумлінне виконання обіцянок та боротьбу за складний сегмент ринку все ще не вийшов на стадію ліквідного біржового інструменту, що торгується «за ринком».
Якщо говорити про «Мрію» (-5.1%), «Кернел» (-10.8%), «Агролігу» (-11.5%), ІМК (-13.3%), «Овостар» (-17.0%) та KSG Agro (-22.4%), то ситуація склалася не зовсім справедливо – і ми очікуємо, що на акціях цих підприємств ще вдасться заробити в найближчих періодах. І якщо відносно невеликі холдинги  викликали сумнів інвесторів та першими відчули дефіцит ліквідності, то перші два імені можуть за підсумками місяця поділитися певними здобутками. «Кернел» закрив одну з найбільших угод на українському ринку M&A та має всі шанси відновитися за операційними показниками, а «Мрія» повідомила про зростання урожаю олійних культур (+54.5%), успішно працювала на ринку єврооблігацій та заклала амбіційний план нарощення елеваторних потужностей.
Зрештою вихід у літній сезон, свята та компенсація частини економічних негативів початку року мають активізувати попит на споживчі товари та певною мірою відновити ріст цін. Особливо песимістичних прогнозів щодо врожаю немає, тому в літо агрохолдинги можуть вийти з невеликим зростанням. Багато в чому це залежить від перегляду інвестиційних стратегій та державної політики. Але вихід на український ринок нових імен та можливість нових IPO сільськогосподарського сектора вже цієї осені мають виправдати очікування та стриманий оптимізм.

Євген Тимошенко, старший аналітик міжнародної юридичної фірми (МЮФ) Integrites

 

газета “АгроМаркет”  травень, 2013 року

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “АгроМаркет” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “АгроМаркет” з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines . Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ