Тваринництво

Основою прибуткового птахівництва є створення та підтримання оптимальних умов вирощування птиці

Ефективне вирощування

Ефективне вирощування

Основою прибуткового птахівництва є створення та підтримання оптимальних умов вирощування птиці, що забезпечить її здоров’я та продуктивність.  

Температура, якість повітря, вологість і світло є критичними чинниками, які слід враховувати та контролювати. Нездатність забезпечити необхідні умови в період вирощування птиці призведе до зниження показників зростання і розвитку, погіршення конверсії корму та збільшення захворюваності, смертності, а отже, і до зменшення прибутковості всієї птахоферми. 

ТЕМПЕРАТУРА І ФІЗІОЛОГІЯ КУРЧАТ 

У ранньому віці пташенята погано пристосовані до регулювання своїх метаболічних процесів, а тому не здатні контролювати температуру свого тіла. Дослідження показали, що у курчати система терморегуляції тіла розвивається лише у віці від 12 до 14 днів. Тому підтримка правильної температури у пташнику особливо важлива протягом перших двох тижнів життя курчат. Переохолодження чи перегрівання в цей критичний період може призвести до поганого зростання, погіршення конверсії корму і підвищеної сприйнятливості до хвороб.

Фото 1. Обігрів пташника за допомогою теплових пушок

Пташеня може легко піддатися стресу, якщо температура його тіла знизиться або підвищиться хоча б на один градус. Як тільки температура тіла змінюється, організм птиці намагатиметься це компенсувати, і в більшості випадків це буде негативно позначатися на продуктивності. 

ТЕМПЕРАТУРА І ПРОДУКТИВНІСТЬ КУРЧАТ 

Коли курчат утримують за температури навколишнього середовища вище або нижче їх зони комфорту, для підтримки температури тіла їм необхідно витрачати більше енергії. Ця додаткова енергія в кінцевому підсумку забезпечуватиметься за допомогою споживаного корму. 

Отже, енергія корму використовуватиметься для підтримки температури тіла, замість зростання і розвитку, що призведе до зниження конверсії. 

Фото 2. Обігрів пташника за допомогою водяних обігрівачів MultiHeat

Для того, щоб максимально збільшити продуктивність птиці, температура підстилки під час посадки курчат повинна бути близько 32° С. Саме температура підстилки важлива, а не температура повітря, адже добові курчата, зріст яких приблизно 5 см, відчувають температуру саме на рівні підлоги. 

Кращий спосіб контролювати комфорт курчат — це спостерігати за їх поведінкою і відповідним чином регулювати температуру. Курчата, яким комфортно, збираються в нові й нові групки. Курчата, яким спекотно, будуть відходити від обігрівачів і розходитися по всій підстилці, намагаючись охолодитися. Замерзлі курчата залишатимуться в одній сформованій групі, шукаючи тепле місце на підстилці, замість того, щоб шукати воду та корм. 

Контролери навколишнього середовища допомагають контролювати температуру в пташнику і вмикають або вимикають обігрів мірою потреби. 

ВІДНОСНА ВОЛОГІСТЬ 

Здатність повітря утримувати вологу залежить від його температури. Тепле повітря може містити більше вологи, ніж холодне. Термін ≪відносна вологість≫ включає відсоток водонасиченості повітря за будь-якої заданої температури. Рівень вологості впливає на здатність птиці охолодитися через дихання і на вироблення аміаку. 

Фото 3. Коли в пташнику підтримується відповідна температура і курчатам комфортно, вони розподіляються по пташнику, а не збиваються в купки

Рекомендовано підтримувати низький рівень відносної вологості від 50 до 70% протягом усього періоду вирощування. Виробництво аміаку відбувається через мікробіологічне розкладання фекалій в підстилці. В умовах запиленості у пташнику відносна вологість нижче ніж 50%. Відносна вологість 70% або вище сприяє розвитку мікробів в підстилці. Мірою збільшення мікробної популяції більше аміаку виробляється з джерел азоту, що містяться у фекаліях птахів. Аміак — це газ, що негативно впливає на здоров’я і продуктивність птиці. Підвищений рівень аміаку послаблює імунну систему і збільшує респіраторні захворювання у птахів. Високий рівень аміаку під час вирощування птахів знижує швидкість росту, яка вже не відновиться протягом усього періоду вирощування. 

Фото 4. Якісна система контролювання навколишнього середовища забезпечує належну роботу обладнання в пташнику

Виробництво аміаку можна знизити шляхом регулювання відносної вологості, яка, своєю чергою, регулюється вентиляцією. Для мінімізації утворення аміаку і пилу рекомендовано регулювати рівень вентиляції пташника для підтримки відносної вологості від 50 до 70%. 

ВЕНТИЛЯЦІЯ 

Вентиляція необхідна для регулювання температури і видалення вуглекислого газу, аміаку, інших газів, вологи, пилу і запахів. Свіже повітря слід подавати рівномірно, воно має добре змішуватися з повітрям в пташнику і правильно циркулювати. Схема потоку в будівлі дуже важлива. Рух повітря в пташник здійснюється внаслідок негативного тиску. Вентилятори видаляють повітря з будівлі, створюючи негативний тиск. Повітря надходить через вхідні отвори, розташовані в стінах або стелі, і прямує через стелю та змішується. 

Фото 5. Припливні клапани та тунельні стулки забезпечують надійну герметизацію та правильний напрям потоку свіжого повітря в пташнику

У холодну пору року належне змішування зовнішнього і внутрішнього повітря запобігає осіданню більш холодного повітря на підстилці і охолодженню птахів. Вхідні отвори і швидкість повітря, що проходить через вхідний отвір, важливі для забезпечення руху повітря уздовж стелі. Якщо вхідний отвір відкривається занадто широко або якщо швидкість повітря, що надходить через вхідний отвір, занадто мала, холодне повітря опускатиметься на птахів швидше. Це не тільки спричиняє проблеми з переохолодженням птахів, але і може створювати прохолодні плями на стінах і підлозі. Коли тепле повітря стикається з цими більш прохолодними плямами, утворюється конденсат. Ці вологі плями можуть призвести до злежування підстилки, а також до збільшення утворення аміаку. 

ОСВІТЛЕННЯ ПІД ЧАС ВИРОЩУВАННЯ 

Світло — важливий чинник під час вирощування, який не можна ігнорувати. Активність курчат вище за яскравого освітлення, ніж за низького. Під час вирощування світло повинно бути максимально яскравим, щоб стимулювати активність курчат, допомагаючи їм знаходити корм і воду. Приблизно у віці від 7 до 10 днів інтенсивність і тривалість освітлення можна і потрібно зменшувати. Системи освітлення повинні бути спроєктовані так, щоб забезпечувати освітлення не менше як 25 Люкс (lx) на рівні птиці. 

Фото 6. Більша інтенсивність світла сприяє розвитку і активності курчат. Підвищена активність допоможе курчатам знайти джерела корму і води, тим самим забезпечивши їм хороший початок

Конструкція системи освітлення повинна дозволяти змінювати інтенсивність і тривалість світла мірою зростання птиці та забезпечувати рівномірну інтенсивність світла на рівні птиці. Зазвичай ліхтарі працюють 23 год на добу в перший тиждень після посадки курчат, а інтенсивність освітлення максимальна. У віці від 7 до 10 днів кількість годин роботи світильників повинно бути скорочено (залежно від правил експлуатації), а до віку від 10 до 14 днів інтенсивність світла повинна бути зменшена до 5 люкс (lx). Основна мета освітлення в перший тиждень — забезпечити активність курчат і стимулювати пошук джерел їжі та води. 

ПОРАДИ ДЛЯ ЕНЕРГОЗАОЩАДЖЕННЯ 

Переконайтеся, що датчики / термостати контролера встановлені правильно. 

Розташування датчиків температури / термостатів занадто близько до обігрівачів, занадто близько до курчат або занадто високо від землі може призвести до охолодження птиці. Розміщення їх занадто близько до бічної стіни, або там, де в пташник проникає повітря, може призвести до надмірної витрати палива. 

Використовуйте циркуляційні або лопатеві вентилятори 

Використання цих вентиляторів буде відводити тепле повітря від стелі, усуваючи температурне розшарування, і доводити тепло до рівня курчат там, де це необхідно, скорочуючи витрати на опалення. Дослідження показують, що циркуляційні вентилятори ефективні незалежно від того, який тип системи опалення використовується. 

Використовуйте навісні стелі й повітря з горища 

За наявності підвісної стелі й стельових припливних клапанів у зимову пору року ви можете подавати свіже повітря в пташник з горища, де воно не таке холодне, як повітря ззовні приміщення. Це допомагає знизити витрати на обігрів пташника та підтримувати відносну вологість від 50 до 70%. 

Не допускайте витоку повітря

Герметизований пташник дозволяє контролювати, де і скільки повітря потрапить у будинок. Це забезпечить надходження повітря через заплановані вхідні отвори й мінімізує переохолодження птахів, злежування підстилки і температурне розшарування в холодну погоду. 

Регулярно очищайте і ремонтуйте обладнання для обігріву. 

Правильний догляд за обігрівачами знизить рівень окису вуглецю і дозволить ефективніше використовувати паливо. Слідкуйте за чистотою форсунок пальників. Якщо використовуєте водяні обігрівачі, стежте за чистотою ламелей і теплообмінника. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ