Тваринництво

Вітчизняний виробник м’яса бройлерів «Квітки Бро» має хороший вибір постачальників добового молодняку

Українські курчата найкращі

Українські курчата найкращі

 Нині український виробник м’яса бройлерів має хороший вибір постачальників добового молодняку, і дедалі частіше невеликі підприємства надають перевагу вітчизняним курчатам.  

Питання купувати вітчизняне добове курча чи імпортне вирує у нашому просторі вже дуже давно. Можна перераховувати багато плюсів та мінусів кожного з цих прийнятих рішень, проте дедалі більше виробників схиляються до думки, що нині українське добове курча бройлерів купувати вигідніше, бо його можна швидше доставити у господарство. А чим раніше курча буде посаджене на вирощування, чим швидше зможе поїсти і попити води, тим краще для його майбутньої продуктивності. Потім така птиця матиме більші прирости й краще розвиватиметься. 

Чим більша відстань транспортування, тим довше курча залишається голодним і без води, відповідно, тим гірше це позначатиметься на його майбутній продуктивності. Добове курча під час транспортування на великі відстані може втрачати в дорозі 1,5−2 г ваги. Тому вітчизняний молодняк у цьому сенсі має беззаперечні переваги над європейським. Наприклад, добове курча з господарства «Квітки Бро» їде у найвіддаленішу точку України щонайбільше 10 год, а з багатьох європейських міст може їхати понад добу. Це той випадок, коли українське купувати вигідніше і перспективніше. 

ІСТОРІЯ «КВІТКИ БРО» 

Це вітчизняне господарство, що майже десять років займається племінним виробництвом курчат-бройлерів кросу ROSS 308. Виробничі потужності господарства розташовані у Черкаській області Звенигородського району, у селі Квітки. Нині тут утримують 50 тис. голів племінного стада бройлерів кросу ROSS 308. Підприємство має власний комбікормовий завод та зерносховища. Більше як два роки тому збудували новий інкубаторій потужністю 1 млн яєць, який відповідає сучасним стандартам інкубації. Інкубують на ньому яйця власного виробництва. Це дає змогу компанії контролювати епізоотичну ситуацію і не допускати потрапляння в інкубатор сторонньої інфекції. 

Вироблену продукцію реалізують по всій території України, окрім окупованих регіонів. Мають прогнозоване виробництво: отримують стабільно певну кількість інкубаційних яєць у тиждень і можуть точно клієнту гарантувати коли і яку кількість добового молодняку він може отримати. Прогнозований вихід курчат близько 90% (+/− 0,5−1%). 

Нині основними клієнтами компанії є великі та середні птахопідприємства України м’ясного напряму виробництва, також невеликий відсоток продукції реалізують населенню. «Квітки Бро» — підприємство, що постійно розвивається: тут удосконалюють виробництво, запроваджують новітні технології, модернізують обладнання, контролюють якість виробленої продукції. 

ВИСОКІ СТАНДАРТИ ГАРАНТУЮТЬ ЯКІСТЬ 

«Квітки Бро» реалізують добовий молодняк завжди гарантованої якості, бо, маючи власне батьківське стадо, можуть на кожному етапі виробництва, починаючи від годівлі птиці батьківських стад і закінчуючи інкубацією та транспортуванням курчат, контролювати якість сво єї продукції. Компанія не допускає потрапляння до клієнта курчат низької якості, бо є племінним виробником і не має зацікавленості в тому, щоб лишити собі кращий молодняк для вирощування на м’ясо, а залишки гіршої якості реалізувати. 

Сьогодні у компанії повністю прогнозоване виробництво: тут отримують стабільно певну кількість яєць у тиждень і можуть точно клієнту гарантувати коли і яку кількість добового молодняку він може отримати. 

Багато уваги приділяють забезпеченню правильного транспортування добових курчат. Що більше часу вони перебувають у дорозі, то гірше це впливає на їхні показники продуктивності у майбутньому. Зазвичай тривале перебування курчат у спецтранспорті призводить до зневоднення. 

Також на виробничих майданчиках «Квітки Бро» високий рівень біобезпеки, і робота над її вдосконаленням ніколи не зупиняється. У господарстві встановлені високі вимоги до санітарно-ветеринарного обслуговування. Хороший епізоотичний стан на підприємстві є, зокрема, і завдяки наявності великих санрозривів — на виробничих майданчиках він становить щонайменше два місяці. Також тривалі санрозриви в інкубаторії. 

Окрім усього, надзвичайно багато зусиль на підприємстві докладають для забезпечення здоров’я молодняку птиці батьківського стада, бо вважають, що неможливо отримати благополучне батьківське стадо без забезпечення посадки якісного ремонтного молодняку. Отримавши добовий молодняк батьків, спеціалісти птахофабрики вивчають схему вакцинації прабатьків, щоб ознайомитися з тими профілактичними щепленнями, які застосували проти певних вірусних та бактеріальних хвороб на прабатьківському стаді. Це дуже важливий етап профілактики інфекційних захворювань птиці, щоб продовжити обрану стратегію захисту стада. Про якість кінцевої продукції у «Квітки Бро» дбають, починаючи від отримання добового молодняку від прабатьків. 

ЯК У «КВІТКИ БРО» ВИРОЩУЮТЬ БАТЬКІВСЬКЕ СТАДО 

У господарстві застосовують підлоговий спосіб утримання бройлерів. Курчат спочатку вирощують окремо — курочок та півників утримують в різних приміщеннях для молодняку, які облаштовані таким чином, щоб птицю можна було розділити на вагові категорії. Для кожної групи технолог розробляє індивідуальну схему годівлі з метою забезпечення максимальної однорідності стада. 

Після 21-го тижня вирощування птицю об’єднують у продуктивних пташниках, де вже встановлено обладнання для автоматичного збору яйця та є яйцесклади, облаштовані системами клімат-контролю з оптимальним температурним режимом для безпечного зберігання інкубаційних яєць. 

Як підстилковий матеріал для птиці використовують суху деревну тирсу, що заготовляють заздалегідь. Використання саме цього матеріалу обумовлене економічними та безпековими чинниками. Товщина підстилки у пташниках становить не менше семи сантиметрів. Змінюють її щоразу під час посадки нової птиці.  

На підприємстві ретельно контролюють систему вентиляції, бо впевнені, що правильно налаштована вентиляція приміщень пташників є одним з основних чинників забезпечення і підтримки здоров’я птиці. Для контролю якості повітря використовують датчики СО2 та спеціальне вимірювальне обладнання. Для забезпечення ефективної вентиляції застосовують кілька видів вентиляційних систем: тунельну, циклічну, дахову та самоплинну, залежно від погодних умов, температури та показників якості повітря у приміщенні. 

ОПАЛЕННЯ ТА ЕНЕРГООЩАДНІ ТЕХНОЛОГІЇ 

Для обігріву пташників та виробничих приміщень застосовують водяне опалення в поєднанні з автоматизованими котлами з пелетними пальниками. Кілька років тому провели повну модернізацію системи обігріву пташників — перевели все на водяне опалення. Нині по периметру виробничих приміщень розташовані наповнені водою регістри. 

Вода в них нагрівається за допомогою автоматизованих котлів. Кожен пальник оснащено бункером з автоматичним поданням палива та системою автономного розпалювання та гасіння. Це дає змогу забезпечити сталу температуру в приміщеннях незалежно від погодних умов. Як паливо використовують агро- або деревні пелети. 

У теплу пору року переважно використовують електроенергію для забезпечення всіх виробничих потреб включно з підігрівом води для санпропускників та автоматизованого миття тари. Основним етапом підготовки до холодного періоду є переналаштування обладнання на роботу від опалювальної системи, а не від електромережі. 

П’ять років тому в господарстві встановили сонячну електростанцію загальною потужністю 220 кВт для зменшення споживання електроенергії з мережі. Завдяки цій системі заощаджують до 40% витрат на електроенергію. 

Встановили на опалювальних котлах нові циркуляційні насоси, що дало можливість зменшити споживання електроенергії цим обладнанням на 30%. А ще особливістю організації роботи персоналу в господарстві є окремі санпропускники в кожному пташнику. 

Це реалізовано для підвищення рівня біобезпеки. У результаті збільшуються затрати енергоресурсів, адже в кожному санпропускнику є опалення та підігрів води для душових. Для оптимізації використання ресурсів в кожному приміщенні встановлено розумні системи керування опаленням та енергозабезпеченням відповідно до пори року та робочого часу персоналу. 

Загалом же в господарстві роботу над впровадженням нових способів заощадження енергоресурсів проводять на постійній основі. Все це дозволяє ефективно працювати над собівартістю виробництва добового молодняку бройлера, знижувати її, не погіршуючи якість продукції. 

З ВІРОЮ У МАЙБУТНЄ 

Нині у «Квітки Бро» активно триває робота над вдосконаленням різних ланок виробництва, оптимізацією роботи всередині господарства, налагодженням нових контактів і пошуком нових клієнтів. 

Підприємство має вигідні умови співпраці, бо застосовує індивідуальний підхід до кожного клієнта, спрямований на максимальне забезпечення всіх його потреб. Гарантує якість своєї продукції, надає супутні послуги, зокрема інформаційний і технологічний супровід своїх клієнтів. Підприємство реалізує вже вакцинований добовий молодняк, доставляє його власним спецтранспортом із забезпеченням усіх необхідних умов транспортування. У господарстві пишаються тим, що їхній молодняк має високий відсоток збереженості та однорідності, добре розвивається та має високу продуктивність. 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ