Тваринництво

Перед посадкою птиці завжди проводять остаточну дезінфекцію — газацію приміщень

Інноваційний підхід у дезінфекції

Інноваційний підхід у дезінфекції

Належний стан виробництва птахівничої продукції можливий лише за умови забезпечення високого рівня біологічної безпеки у господарстві.  

Перед посадкою птиці завжди проводять остаточну дезінфекцію — газацію приміщень. Проте часто цей процес у різних виробників викликає певні труднощі, як-от: де взяти аерозольний генератор гарячого туману (проблема для невеликих господарств), хто буде проводити дезінфекцію, як виділити для цього час тощо (характерно для потужних птахоферм). Часто неякісно проведена газація буває через вплив людського чинника. 

ТОВ «Веллфарм» представляє на ринку засоби, завдяки яким вдається уникнути всіх цих труднощів. Наша компанія передусім робить ставку на ефективні та сучасні дезінфекційні засоби, які використовують протягом усього циклу вирощування птиці. 

Компанія «Веллфарм» на ринку України представляє іспанську компанію Bioplagen, яка вже понад 20 років продає свою продукцію по усьому світу (шашки для дезінфекції, газації сухим туманом тощо). Зі своєю продукцією вона представлена, зокрема, на китайському ринку. Усі препарати, що реалізує наша компанія, унікальні за своїми властивостями та не потребують частої ротації. 

ПРОВЕДЕННЯ ОСТАТОЧНОЇ ДЕЗІНФЕКЦІЇ У ГОСПОДАРСТВІ 

Ефективним засобом для проведення дезінфекції у пташниках та інших приміщеннях є САНІВІР ФУМІГЕМО. Це препарат, який нині використовує вже багато господарств. Він не потребує залучення спеціального обладнання, його застосування унеможливлює негативну роль людського чинника, дає змогу економити електроенергію тощо. 

Засіб дуже простий у використанні. Для того, щоб активувати його дію, достатньо просто зняти ковпачок, запалити гніт — і препарат починає діяти. Передбачено, що цей препарат повинен працювати у закритому приміщенні, вільному від птиці. Перед активацією слід розмістити димові шашки на теплостійких підставках на підлозі та розподілити їх по приміщенню. Потім необхідно зняти пластикову кришку з кожної шашки, обережно вийняти запобіжну заглушку з гніту та підпалити. Спочатку виділятиметься темний дим, а потім густий білий. Як усі шашки згорять, приміщення необхідно лишити закритим на 6 год, після чого його провітрюють до повного зникнення залишків засобу та садять нову партію птиці. 

Засіб є надзвичайно ефективним проти бактеріальної, вірусної, грибної інфекції. Розповсюдженим є його використання, окрім пташників, в інкубаторі, для знезараження гофротари тощо. САНІВІР ФУМІГЕМО має у складі ортофенілфенол (7%) та глутаральдегід (3,5%), які негативно впливають не тільки на бактерії, віруси, гриби, а й на кокцидії. 

ДЕЗІНСЕКЦІЯ ПРИМІЩЕНЬ 

Для ефективного усунення проблеми ектопаразитів, комах на підприємстві тощо наша компанія пропонує КАМАЛЄОН ФУМІГЕНО. Одна шашка цього препарату розрахована на приміщення площею 1800 м3. Є шашки для різної площі.  

Як і шашки САНІВІР ФУМІГЕМО, ці димові шашки також використовують у незмінному стані та одноразово. Вони не потребують додаткових маніпуляцій або пересипання. Така шашка діє як ядерна бомба для комах, паралізуючи і знешкоджуючи їх. Інсектицидну дію КАМАЛЄОН ФУМІГЕНО забезпечують піретроїди (цифенотрин 3%), механізм дії яких пов’язаний з блокуванням проведення нервового імпульсу паразита внаслідок зміни проникності мембран іонів натрію, що, своєю чергою, призводить до паралізувального ефекту. Цифенотрин має інсектоакарицидну та репелентну активність щодо дорослих особин двокрилих та безкрилих комах, а також курячих, іксодових кліщів, бліх. Цей препарат має високу сумісність з усіма видами матеріалів, і це забезпечує його ефективність для знезараження зерносховищ, елеваторів, складських приміщень, тваринницьких і птахівничих приміщень, господарських будівель та інших замкнутих приміщень. 

ДЕЗІНФЕКЦІЯ ЛІНІЙ НАПУВАННЯ 

Наша компанія представляє на ринку продукцію іспанської компанії Somvital. Один з препаратів, який має надзвичайний попит, є Диксхлор. Для стандартного пташника за бройлерного виробництва одного стандартного паковання достатньо для проведення дезінфекції лінії напування, щоб повністю прибрати біоплівку. 

Препарат має у складі три солі, які, потрапляючи у воду, активізуються, завдяки чому виробляється водорозчинний газ діоксид хлору, що є безпечним для птиці, проте здатен дезінфікувати воду і прибирати шкідливу біоплівку. 

Препарат дуже легкий у використанні. Одне паковання треба розвести у 5 л води і через дозатрон закачати на 6 год у лінії напування. Потім їх промивають, і вже без біоплівки вони готові до використання. Зручно використовувати цей препарат для дезінфекції води у резервуарах та місткостях для її зберігання. За допомогою однієї таблетки вагою 20 г можна продезінфікувати 5 кубів води. 

Цей препарат повністю безпечний для використання, зокрема для людей. За його допомогою дезінфікують міські лінії напування. Однієї таблетки достатньо для дезінфекції колодязя. 

Загалом під час вибору дезінфекційних препаратів для наших клієнтів ми за головну мету ставимо індивідуальний підхід до кожного клієнта з проведенням розрахунків кількості препарату, згідно з параметрами пташника або інших об’єктів, які підлягають ветеринарному контролю. У такий спосіб ми мінімізуємо затрати клієнта з отриманням максимального ефекту від проведення дезінфекції. 

Матеріал створено на основі доповіді Олександра Шеляга, провідного спеціаліста напряму «Біобезпека» ТОВ «Веллфарм» на Міжнародному практичному форумі POULTRY FARMING 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ