Тваринництво

Догляд за півниками

Догляд за півниками

 

Щоб племінні півники-бройлери мали високу запліднювальну здатність, слід забезпечити їх найкращими умовами життя в перші тижні зростання.

 

Щоб півники в майбутньому мали високу продуктивність, важливо відразу після вилуплення забезпечити їх усім необхідним для нормального розвитку внутрішніх органів і скелета. Від однорідності стада та досягнення стандартної живої ваги напряму залежить їх майбутня продуктивність.

 

Перші тижні вирощування

 

У перші 14 днів життя півників визначається їх майбутня продуктивність. Тому у цей час слід максимально забезпечити їх збалансованими кормами, водою (у перші дні з додаванням вітамінів, можна з глюкозою), проконтролювати, щоб у пташнику було чисте повітря, відрегульована вентиляція, комфортна для пташенят температура (+33…+34 оС), вологість. Під час вивантаження курчат у пташник необхідно забезпечити рівномірний їх розподіл у брудерній зоні. Не варто ставити ящики з курчатами один на один — їх слід ставити на одній лінії з кожним брудером перед їх вивантаженням. Починають вирощувати півників за освітлення, що триває 24 год/добу. Протягом трьох тижнів необхідно перейти на 8-годинне освітлення (до 20 тижня вирощування). Інтенсивність освітлення в приміщенні має бути щонайменш 20 Люкс.

 

На 3–4-й тиждень вирощування проводять візуальну оцінку півників. Птицю, що має фізичні вади або аномалії розвитку необхідно вибраковувати. Півників спочатку слід зважувати щотижня, після 30 тижнів життя — один раз на два тижні.

 

Розвиток ваги півника до 16 тижнів визначає його майбутні розміри. Після 16 тижнів вирощування необхідно стимулювати півників кормом таким чином, щоб підтримувати сталою живу вагу та забезпечити нормальний розвиток сім’яників. Нерівномірний або недостатній розвиток сім’яників (окрім огріхів у годівлі таку ситуацію може спровокувати будь-який стрес) призводитиме до того, що півники в майбутньому матимуть погану запліднювальну здатність.

 

Для забезпечення однорідності стада та майбутньої плодовитості важливо проводити максимально точне дебікування півників — відрізати їм треба тільки помаранчевий кінчик дзьоба. Якщо у 18 тижнів їхні дзьоби будуть деформовані або перерослі, слід знову повторити дебікування. Це також додатково знизить у майбутньому вірогідність травматизації курочок під час спарювання (і взагалі полегшить процес спарювання).

 

Лінії напування

 

Півники повинні бути забезпечені водою в необмеженій кількості. Для цього можна встановлювати ніпельні напувалки або у вигляді дзвіночка. Установлені вони мають бути таким чином, щоб пташенятам доводилося до них прямувати не більше 3 м. Ніпельні напувалки встановлюють із розрахунку не більше 10 голів на ніпель, а дзвіночки — один на 80 голів. Із 1-го по 7-й день курчатам ставлять додаткові напувалки.

 

Якщо в господарстві встановлені напувалки дзвіночки (що вважається гіршим з погляду біобезпеки), мити їх слід через день. Також мірою зростання курчат необхідно слідкувати за їх висотою та коригувати таким чином, щоб висота напувалок збігалася з рівнем спини птиці. За кількістю споживаної води курчатами можна дійти висновків щодо правильності розроблених рецептур, температури в пташнику (у разі надто високої температури споживання води може збільшуватися вдвічі), наявності захворювань у птиці.

 

Організація годівлі

 

У разі переведення птиці на ремонтну зону бажано півників запускати на декілька днів раніше за курочок, що дозволить їм адаптуватися й привчитися споживати корм зі своїх годівниць. У майбутньому курочок до цих годівниць бажано не допускати. Для цього краще відрегулювати висоту годівниць таким чином, щоб до них могли дістати тільки півники (мірою зростання птиці висоту слід регулювати). Найліпше застосовувати однотипні годівниці для півників, як у період ремонтного молодняку, так і в продуктивний період. Таким чином, їм легше буде до них адаптуватись у новому приміщенні.

 

Коли півники привчаться споживати корм зі своїх годівниць, вони не будуть підходити до годівниць курочок. Це допоможе легше контролювати живу вагу птиці.

 

Для півників установлюють годівниці круглого типу, або у вигляді жолобків. Для курочок — годівниці зі спеціальною решіткою (що захищатиме корм від півників). Розмір осередку решітки має бути 60 мм по вертикалі та 45 мм по горизонталі. Також захистити годівниці від півників можна планкою або ж трубою, що обертається, висота отвору якої має бути 52–55 мм.

 

До 30-го тижня вирощування півників годують невеликими порціями, щотижня додаючи 3–5 г корму. У продуктивний період їм необхідно близько 380 ккал на голову. Бажано послуговуватися спеціальними раціонами для півників. Увесь час слід контролювати живу вагу півників, щоб вони не переїдали (оскільки все ж залишається вірогідність того, що можуть споживати корм із годівниць курочок). Великі півники в майбутньому потребуватимуть більше енергії для підтримання своєї ваги, будуть менш активними, матимуть менші за розміром сіменники. Їм знадобиться більше часу для статевого дозрівання, а це негативно відіб’ється на запліднювальній здатності в майбутньому. Тому, якщо півники надто активно набирають вагу до 30 тижнів, бажано знизити на 5-10 г для них обсяг корму.

 

У тих стадах, де перебували півники, що набирали надмірну вагу до 30 тижнів, спостерігається дуже низька продуктивність. Часто півники з надмірною вагою (понад 5,5 кг) не здатні закінчити процес спарювання.

 

Також півники в жодному разі не повинні втрачати вагу в продуктивний період. Інакше це спровокує погіршення якості сперми.

 

Формування «сімей»

 

У продуктивний період інтенсивність освітлення в пташнику повинна становити 80–100 Люкс. На цей час півники повинні мати приблизно одинакові приріст і рівень активності.

 

Півники з недостатньою, а також із надмірною вагою, вадами кістяка, кінцівок вибраковуються. М’язи грудини півників мають бути тугими, V-подібної форми.

 

Якщо в стаді будуть слабі півники, їх від кормушок відганятимуть більш сильні, що призводитиме до переїдання, і, відповідно, надмірної ваги.

 

Під час формування груп важливо враховувати вагу птиці. Півників із невеликою вагою необхідно садити з легкими курочкам, а важких — із важкими. У віці 20–40 тижнів різниця у живій вазі півників і курочок має бути в межах 500–600 г. Після 40 тижнів — 800–900 г.

 

Для приміщень із сідалами кількість півників у стаді має становити 9%. Якщо в пташнику племінна птиця утримується на підстилці — кількість півників збільшується до 11% (до 23 тижня).

 

 

Софія Левіна

журнал “Наше Птахівництво”, вересень 2014 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі Наше Птахівництво та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал Наше Птахівництво з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ