Тваринництво

Цілодобовий моніторинг молочного стада за допомогою сучасних технологій покращить результати ферми

Тварина у фокусі уваги

Тварина у фокусі уваги
Інформація про тварину в мобільному та комп'ютерному інтерфейсі

Цілодобовий моніторинг молочного стада за допомогою сучасних технологій покращить результати ферми.  

Cільське господарство, як і будь-яка інша галузь, розвивається завдяки впровадженню сучасних технологій. Інновації у цій сфері дають змогу фермерам підвищити ефективність виробництва, знизити витрати, зменшити вплив на навколишнє середовище та поліпшити якість продукції. 

Задля отримання бажаної молочної продуктивності насамперед нам потрібно забезпечити корів усіма поживними речовинами, комфортними умовами утримання, а також профілактувати виникнення будь-яких захворювань, що здатні впливати на стан здоров’я тварини. 

Стан здоров’я корів можна контролювати, оцінюючи їхню поведінку, час споживання корму, час румінації і час відпочинку. Щодня, переміщуючись по групах, ідучи на доїння тощо, корова має робити 2500–3000 кроків. Водночас протягом 12–14 год/добу вона повинна відпочивати. У цей час тварина виробляє найбільшу кількість молока — чим більше відпочиває, тим більше молока зможе виробити. На споживання корму корови витрачають 4–6 год/день, по 9–14 разів підходячи до кормового столу. Ще 7 год протягом дня триває румінація. 

Щоб розуміти стан тварини, треба контролювати й інші показники. На тілі корови є багато контрольних точок, зчитування даних з яких дає змогу зрозуміти, як почувається тварина — серцебиття, дихання, температура тіла, румінація, а також наявність/відсутність маститу, кульгавості тощо. Проблема в тому, що на молочнотоварних фермах з великою кількістю тварин немає змоги приділяти увагу кожній тварині індивідуально, щоб визначити ці показники, вловити момент, коли погіршується її стан і вона потребує лікування. 

Моніторингова система 

Значних економічних втрат можна уникнути за допомогою моніторингової системи Alta Cow Watch, яка постійно стежить за станом тварини. Система Alta Cow Watch допомагає вдосконалити відтворення, здоров’я та комфорт вашого стада. За допомогою цілодобового моніторингу за румінацією, споживанням корму й активністю тварини ви можете покращити результати вашої ферми. 

Як це працює 

На тварину закріплюють датчик SmartTag, що фіксує поведінку та рухи тварини 24 год/добу й 7 днів на тиждень. 

Дані від усіх окремих тварин безперервно фіксує антена, яку встановлюють у корівнику. 

Приймальний блок і головний комп’ютер обробляють дані, отримані антеною, аналізують окремі дані для кожної корови й перетворюють їх на актуальну та корисну інформацію, яку можна переглянути на ПК, планшеті чи смартфоні. 

Результати відображаються на вашому ПК, смартфоні або планшеті. Система автоматично надсилає вам сповіщення про охоту тварин або зміни поведінки, які можуть свідчити про проблеми зі здоров’ям. 

Alta Cow Watch пропонує вдосконалений графік здоров’я. З можливістю показати всі дані про тварину на одному графіку, щоб побачити, як різні зміни співвідносяться одна з одною. На графіку здоров’я відображаються щоденні підсумкові дані про поведінку тварин. Графік підтримує кілька часових вікон, а також пропонує можливість перегляду інформації з попередніх лактацій. На графіку також можна показати середні значення для групи, щоб порівняти поведінку окремої тварини з поведінкою тварин у загоні. 

Бальна оцінка стану тварини (ліворуч) та тренд змін (праворуч)

Тварини, у яких виявлено відхилення стану здоров’я, мають бальну оцінку здоров’я. Єдиний індикатор для визначення проблеми зі здоров’ям без перегляду графіків. Оцінка здоров’я від 1 (погіршений стан) до 10 (нормальний стан) визначає загальний стан здоров’я тварини. З оцінкою та тенденцією вам не потрібно буде перевіряти кожен графік кожної окремої тварини. Це економить ваш час і допомагає приділяти додаткову увагу тваринам, які цього справді потребують. 

Перевагою від моніторингу системи стану здоров’я є швидке ухвалення рішень, адже наявність єдиного індикатора здоров’я дає змогу фермеру/менеджеру стада швидко усувати проблеми зі здоров’ям, не переглядаючи графік здоров’я чи часову шкалу поведінки. На великих молочних фермах просто бракує часу, щоб переглянути кожен графік здоров’я. 

Alta Cow Watch пропонує чітке та швидке визначення тварин з ознаками статевої охоти. Alta Cow Watch використовує комп’ютерні алгоритми та групову корекцію, щоб зменшити помилкові спрацьовування. Це дає змогу отримати фермеру/ менеджеру стада список тварин, які перебувають в охоті. 

Список тварин в стані статевої охоти з відображенням оптимального часу для осіменіння

На графіку відтворення тварини показано дані за поточний тиждень, ви можете вибрати інший період за допомогою синього повзунка вгорі. Графік підтримує кілька часових вікон, а також пропонує підтримку перегляду попередніх лактацій. 

Статева охота, виявлена системою Alta Cow Watch, має бальну оцінку задля полегшення ухвалення рішень. Оцінка варіюється від 1 до 5. Оцінка 1 є найнижчою, а 5 — найвищою. Тварини з вищим балом яскравіше демонструють ознаки статевої охоти. 

Чутливість для визначення статевої охоти можна налаштувати відповідно до ваших потреб. Якщо у вас є стада, що демонструють високу активність, наприклад, ті, що перебувають на випасі або на відкритих ділянках, рекомендується встановити нижчі показники чутливості. І, навпаки, якщо ваші стада демонструють нижчу активність, вам, можливо, доведеться скорегувати налаштування до вищих показників.  

У системі також доступні групові звіти щодо стану тварин в окремих загонах. Alta Cow Watch пропонує інформацію про стан окремої групи в стаді та стада загалом. Для всіх тварин у стаді ми розраховуємо три основних показники здоров’я (румінація, споживання корму, активність) і користуємось ними для формування групового графіка/звіту. 

Графічне відображення споживання корму групою тварин у порівнянні

На рисунку зображено графік, який показує відсоток усіх корів, що їдять одночасно. Діапазон вказує на звичайну поведінку останніх днів. Менший діапазон свідчить про більш послідовні харчові звички. 

Якщо ж є великі відхилення, вони свідчать про те, що тварини не споживають корм, як зазвичай, і на це могли вплинути будь-які зміни або порушення в протоколі годівлі й утриманні тварин. 

Поєднайте передові технології з експертною підтримкою та консультацією представників Alta. Покращуйте відтворення, здоров’я та комфорт свого стада, ухвалюючи обґрунтовані рішення, що вплинуть на прибутковість вашого стада.   

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ