Елеватор

Компанія PETKUS вражає клієнтів кількістю та якістю своїх інноваційних продуктів

До успіху через інновації

До успіху через інновації

Як жодна інша компанія в галузі сільськогосподарського машинобудування PETKUS вражає клієнтів кількістю та якістю своїх інноваційних продуктів.  

Так склалося, що компанія PETKUS першою у світі розробила решетну машину для очищення насіння. Від тоді компанія постійно розробляла нові машини, що стали стандартом в галузі насінництва. Вони добре відомі вітчизняним аграріям і працюють на теренах нашої країни десятки років. Не змінюючи власні традиції, сьогодні компанія створює інноваційні машини для кожного етапу виробництва насіння. Ці машини встановлюють нові стандарти. Тож зупинимося докладніше на деяких із нових розробок. 

Без компромісів! 

Очисник серії Х з можливістю одночасного приймання
двох продуктів без їх змішування

Історично в процесі очищення зерна спостерігається така залежність: чим вища продуктивність роботи, тим нижча якість продукту на виході. І навпаки: якщо потрібна якість, то про продуктивність можна забути. Так було завжди, і ніхто особливо не намагався змінити цю практику, доки за справу не взявся PETKUS. Рішуче сказавши «ні» застарілим уявленням про підготовку насіння, команда інженерів і проєктувальників компанії створила новий очисник серії Х продуктивністю до 250 т/год, у якому компроміси унеможливлено. 

Поздовжні коливальні рухи решітного стану оптимальної амплітуди, подвійні системи просіювання, рециркуляція повітря, стабільний розподіл продукту, велика площа решіт й інші новації — все це дозволило відійти від стандартних рішень й отримати одночасно високу якість очищення зерна та високу продуктивність. Більше з тим, на цій машині можна одночасно чистити два різних продукти, не допускаючи їх змішування. 

Заощаджуємо ресурси 

Подвійна сушарка Twin Dryer — це концептуально нове рішення для сушки зерна. Головною визначальною рисою нової сушарки є висока продуктивність, дбайливе поводження з насіннєвим матеріалом і принципово низькі витрати енергії. Починаючи з цього року, нова сушарка поповнила лінійку зерносушильного обладнання компанії. 

Дрібне насіння 

Сортування насіння овочевих культур, насіння квітів, спецій і трав — окрема тема. Коли вага 1000 насінин не перевищує 0,5– 0,8 г, потрібен особливий підхід. Компанія PETKUS Selecta пропонує набір спеціальних машин для сортування, чищення та шліфування саме дрібного насіння. Новинка цього року — лабораторний порційний протруювач СF 04 для дрібнонасінних культур обсягом 4 л. На цій маленькій машині доступні всі технологічні операції: подання хімічного розчину або порошку, якщо ви робите дражування, подання біопрепаратів. Протруювання відбувається в закритому режимі, і всі процеси автоматизовано. Передбачена можливість установлення вузла промивання водою, щоб після певної кількості обробок очистити всі робочі поверхні. Як і у великих машинах PETKUS, тут є можливість подання повітря для проміжного підсушування насіння. Щоб дрібне насіння не потрапило в зазор між ротором і статором, передбачено окрему систему подання повітря. Всі рецепти й результати досліджень зберігаються в пам’яті машини для статистичних цілей і подальшого використання. 

ОптоСелектор класу f 

ОптоСелектор класу f для дрібного насіння

Дотепер оптичне сортування дрібного насіння наражалося на безліч технічних труднощів, пов’язаних із точним розпізнаванням дефектів і того, що є придатний продукт, а що є некондиція. Науковий інститут Rober, що входить до групи компаній PETKUS, розробив машину, яка, порівнюючи із наявними на ринку технологіями, забезпечила значно кращі показники селективності. Система повнокольорових камер високої роздільної здатності, створена із застосуванням високотехнологічних оптичних компонентів, забезпечує відмінну чистоту дрібного насіння. Новинка отримала престижну нагороду в номінації «Світло і життя» на Форумі інновацій «Тюрінгія 2019». 

Сортувальник качанів OS Х8 

Наприкінці минулого року в Північній Америці відбувся дебют нової машини PETKUS — OS Х8 для оптичного сортування качанів кукурудзи. Слоган, під яким компанія PETKUS позиціонує цю новинку, звучить так: «Працюємо на випередження». Тут реалізований новий підхід до проблеми: визначати якість продукту на самому початку процесу підготовки насіння. Тепер клієнт може контролювати якість матеріалу, який тільки потрапляє до насіннєвого заводу. Сортувальник OS Х8 аналізує качан з усіх боків, сканує його розмір, колір, форму, визначає наявність дефектів і вирішує, що з ним робити далі. Це абсолютно новий концепт машини майбутнього, який вдалося втілити завдяки тому, що сьогодні з’явилися технології сканування у форматі 360°. 

Розширюємо спектр 

Ще одна інноваційна машина — оптичний сортувальник зерна оптоселектор 901 з опцією t — отримала визнання незалежних експертів у червні 2019 року в Кельні на виставці VICTAM. Тепер на єдиній платформі об’єднано сортування за допомогою повнокольорових камер RGВ і єдине у своєму роді потужне джерело світла, що дозволяє просвічувати вміст зернівки наскрізь. Це нове рішення дозволяє істотно розширити спектр застосування оптичного сортувальника й отримати вищу якість насіння. Наприклад, технологія із застосуванням інтенсивного джерела світла дозволяє селекціонерам і виробникам насіння розпізнати точні якісні характеристики кожної зернинки, наявність тріщин, отворів чи пошкодженого зародка у її товщі. 

Зелений тренд 

Машина гігієнізації насіння HySeedBio

Через заборону неонікотиноїдів на європейському ринку агрохімічні компанії ведуть активний пошук альтернативних діючих речовин і більш екологічних методів обробки насіння. Практично кожен великий виробник хімічних ЗЗР має у своєму портфелі біопрепарати. Водночас вимоги до обробки посівного матеріалу за останні роки надзвичайно зросли. В галузі склалися нові стандарти роботи: безумовна однорідність партій, рівномірність нанесення покриття, мінімальна стиранність насіння, зниження втрат цінного посівного матеріалу. Як поєднувати екологічність і якість обробки? Цілком передбачаючи такий розвиток подій на ринку обробки насіння, компанія PETKUS створила унікальну машину для гігієнізації посівного матеріалу за допомогою пари. Ця новинка, що називається HySeedBio, відповідає всім перерахованим вище вимогам і дозволяє поряд із парою застосовувати препарати біологічного походження та різні рослинні рецептури. 

Пересувний насіннєвий завод 

Для якісної підготовки насіння компанія PETKUS виготовляє обладнання для мобільних комплексів, які можуть працювати в різних підприємствах саме тоді, коли це потрібно. Для цього аграріям необов’язково будувати стаціонарні насіннєві заводи — вони можуть сплачувати тільки за послугу. В Україні таке обладнання працює в компанії «Сингента Україна», і про його роботу детальніше розповість Юрій Савченко, менеджер з обробки насіння та контролю якості ТОВ «Сингента Україна»: 

— Наш підрозділ опікується питаннями обробки й захисту насіння. Для цього наша компанія не лише виробляє та продає відповідні препарати, а й забезпечує їх правильне застосування. Наразі ми використовуємо два мобільних комплекси з обробки насіння виробництва компанії PETKUS. Незважаючи на їх компактні розміри, тут є всі основні машини, що виконують очищення, калібрування й протруювання насіння. Машини призначені для роботи з пшеницею та ячменем. 

Оскільки на території України сучасні протруювальні машини використовують не так широко, часто виникають труднощі з якісною підготовкою насіння. Обладнання, що залишилося від радянських часів, а також деякі агрегати вітчизняного виробництва не забезпечують належної якості. З іншого боку, купувати дороге обладнання для підготовки насіння не є економічно доцільним, якщо на рік треба готувати всього 100–200–300 т. Тому ми вирішили створити мобільний сервіс з надання послуги якісної підготовки посівного матеріалу. Після вивчення пропозицій різних виробників зупинилися на пропозиції компанії PETKUS. 

На сьогодні ми експлуатуємо два мобільних очищувально-калібрувально-протруювальні комплекси: PETKUS K-531 і PETKUS SSС 60/10. Перша — старіша модель, її продуктивність близько 5 т/год. Вона працює як із пшеницею, так і з ячменем. Друга модель уведена в експлуатацію з 2018 року, її продуктивність становить 10 т/год, але працює вона тільки з насінням пшениці. Тут велика кількість автоматики, встановлено систему контролю якості протруювання. 

Обидві машини забезпечують високу якість очищення, калібрування й обробки насіння препаратами, яка нічим не відрізняється від того, що можна отримати в стаціонарному насіннєвому заводі. 

Ірен Зайцева, менеджер з маркетингу та комунікацій, компанія PETKUS

журнал The Ukrainian Farmer, червень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ