Елеватор

Перетворення бункерного зерна на якісний посівний матеріал вимагає чіткого дотримання технології

Основа насінництва

Основа насінництва

Процес перетворення бункерного зерна на якісний посівний матеріал вимагає чіткого дотримання технології та розуміння кожного етапу.

З кожним днем зростає кількість агропідприємств, що виробляють насіння для власних потреб. Насамперед це викликано не бажанням зменшити витрати на посівний матеріал, а швидше дефіцитом якісного насіння. Щоб розпочати працювати у цьому напрямі, необхідно зосередитися на кількох важливих аспектах. Зерно, що надходить із поля, проходить довгий шлях підготовки до майбутньої сівби. Цей шлях складається з кількох етапів, які, своєю чергою, складаються з різних операцій. Чітке розуміння того, що відбувається з насінням, дає можливість контролювати процеси й за потреби коригувати їх. 

Очищення та сушіння 

Коли зерно потрапляє в обробку, спочатку його очищують. Цей етап передбачає первинне видалення основної маси домішок і висушування до базових показників вологості. До того ж слід звернути увагу на певні особливості процесу обробки насіннєвого матеріалу. Швидкості транспортного обладнання мають бути мінімальними, щоб не травмувати зерно. Сушіння насіннєвого матеріалу також має відбуватися за особливих умов. Якість насіння залежить від цілісності зовнішньої та внутрішньої структури зерна, тому під час сушіння потрібно забезпечити мінімальну температуру теплоносія і за один цикл знімати мінімальну кількість вологи. Для цих цілей можна використовувати спеціальну серію обладнання «Тихохідні транспортні засоби PERRY». Ці машини забезпечують дбайливе переміщення зерна в кількості до 100 т/год, а швидкість робочих органів — в межах 0,3–0,7 м/сек. Спеціальні сушарки PERRY шахтного й стрічкового типів дозволять впоратися з будь-яким завданням, крім сушіння кукурудзи в качанах. Для цього потрібно будівництво камерної сушарки. 

Готовий відкалібрований ячмінь

Повертаючись до процесу очищення, слід зазначити, що він відбувається у два етапи: первинне очищення (PRE Cleaning) і вторинне, або основне (FINE Cleaning). Незважаючи на візуальну схожість процесів, вони значно відрізняються за параметрами. Очисні машини, що ми рекомендуємо для виконання цих операцій, виготовляє світовий лідер із виробництва очисного обладнання — данська компанія WESTRUP. 

Довгі роки наукових досліджень і величезний практичний досвід сформував високі внутрішні стандарти виробництва очисних машин. Для визначення точних характеристик своїх очисних машин компанія WESTRUP провела дослідження й отримала такі результати продуктивності на годину: 

• попереднє очищення пшениці — 12,5 т/м., нахил 11–8°; 

• промислове очищення пшениці — 7–8 т/м., нахил 11–8°;

• пивоварний ячмінь — 2–2,1 т/м., нахил 11–8°; 

• тонке очищення пшениці — 1,2 т/м., нахил 6–8°; 

• попереднє очищення насіння трави — приблизно 500-600 кг/м., нахил 6–8°; 

• тонке очищення насіння трави — приблизно 160–200 кг/м., нахил 6–8°. 

Проте цієї інформації недостатньо. Потрібно знати склад вхідного матеріалу, бо очисні машини мають певні обмеження. 

Попереднє очищення 

Максимальний уміст вологи в продукті — 18%, до того ж не більше як 15% загального обсягу може бути видалено за один прохід. 

Тонке очищення 

Максимальний уміст вологи в продукті не має перевищувати 14%, за один прохід буде видалено не більше як 3–4% загальної ваги матеріалу. 

Для попереднього або промислового очищення головним чином потрібні очисні решета. Відповідно до їх площі встановлюють вхідну потужність. Наприклад, вхідна потужність 100 т/год відповідає 8 м. решіт. Для тонкого очищення застосовують решета для просіювання. Наприклад, для 15 т/год потрібно 18 м. решіт для просіювання. 

Після закінчення очищення отримуємо матеріал, вільний від усіх непотрібних домішок і битого зерна. 

Калібрування 

Калібрування насіння — це операція, що дозволяє досягти потрібних параметрів матеріалу для отримання насіння найвищої якості. Калібрування буває кількох типів: 

• за геометричними параметрами: довжиною, товщиною тощо; 

• за вагою (за однакових геометричних розмірів зерна мають різну вагу); 

• за формою: кругле, не кругле; 

• за зовнішнім виглядом (фотосепарація). 

Для калібрування за розмірами застосовують трієрні циліндри, що дозволяють розділяти насіння з різною довжиною. Решітна калібрувальна машина може розділяти насіння за розміром на дві, три або чотири фракції (наприклад, кукурудзу можна розділяти на такі фракції: велика кругла, велика плоска, дрібна кругла й дрібна плоска). 

Схема роботи пневмостолу Westup K-4400

Калібрування за вагою виконується для всіх фракцій і здійснюється гравітаційним сепаратором у киплячому шарі. За роботи з машинами WESTRUP спочатку видаляють найлегші домішки, а ближче до кінця — найважчі. Оптимальне зерно показано на схемі роботи сепаратора WESTRUP KA4400 червоним кольором. 

Багато бобових і дрібнонасінних культур вимагають калібрування за круглою формою, тобто з маси насіння треба видалити овальні, трикутні, половинки (гороху або сої) й залишити тільки насіння округлої форми. Таке калібрування виконують спіральні сепаратори. 

Досить часто трапляється, що однакові за всіма параметрами насінини можуть відрізнятися за зовнішнім виглядом. Навіть якщо всі процеси сепарації та калібрування виконано ідеально, звичайні машини не можуть розрізняти пігментацію, хвороби або розбіжності кольору. Це здатні робити сучасні фотосепаратори, і за нашим досвідом машини японського виробника SATAKE здатні ідеально розділяти насіння за встановленими ознаками. Це застосуванням повноколірних камер високої роздільної здатності, системи інтелектуального налаштування 3S, можливості застосування інфрачервоного спектра випромінювання та сортування за формою.  

Протруювання  

Обробка різними препаратами є завершальним циклом підготовки посівного матеріалу. Кожен виробник насіння — чи відома корпорація, чи середнє аграрне підприємство — має власні «рецепти», що складаються з кількох різних продуктів. Тому агрономи з величезної кількості наявних на ринку препаратів обирають ті, що дають можливість отримати найкращий результат.  

Сама ділянка протруювання може бути як простою з вітчизняним агрегатом ПС-10, так і складною — з машиною Willi Niklas. Усе залежить від потреб підприємства.  

Прикладом високотехнологічного протруювання може бути комплекс у ТОВ «Україна», де є порційний і поточний протруювачі. На поточному обробляють насіння пшениці й інших колосових зернових, а бобові, кукурудзу та соняшник обробляють у порційному через особливості форми насінин. В обох типах протруювачів існує можливість додавання сухих компонентів і бакових сумішей, але найголовнішим є обов’язкова наявність сушильних машин. Коли насіння обробляють будь-яким розчином, воно зволожується. Щоб запобігти злипанню, додають порошки або сухі протруювачі, але в будь-якому разі насіння треба просушувати. Сушарка WESTRUP FBD (fluid batched dryer) не тільки сушить — насіння проходить по решетах, продувається повітрям і підсихає, дрібні частки просипаються вниз, а великі, що склеїлися, йдуть у відходи. Таким чином, під час сушіння відбувається ще й фінальне калібрування насіння, що значною мірою покращує якість продукту.  

Володимир Тунік, комерційний директор компанії «АНТЕКСТРОЙ»

журнал The Ukrainian Farmer, червень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ