Елеватор

Як підвищити рентабельність вирощеного зерна шляхом застосування якісного післязбирального та переробного обладнання

Додана вартість

Додана вартість

 Як підвищити рентабельність вирощеного зерна шляхом застосування якісного післязбирального та переробного обладнання.  

В Україні й досі наявні серйозні труднощі з експортом зерна. У всякому разі ще навесні стало зрозуміло, що за умов блокади експорту зерна перевагу мають ті агрокомпанії, що створили власні потужності для очищення зібраного врожаю і переробки частини його на харчову продукцію. 

Це дає змогу якісніше зберігати зерно й водночас отримувати додатковий прибуток, реалізуючи борошно, крупи чи комбікорми. Для деяких аграріїв власна переробка взагалі певний час була єдиним джерелом прибутку. 

Відповідно, сьогодні стрімко зростає попит на якісне обладнання для очищення та переробки зерна. Приємно, що на ринку такого обладнання є українські виробники, зокрема добре відома одеська компанія «ОЛИС». 

Компанія «ОЛИС» спеціалізується на розробленні, виробництві та впровадженні у промисловість зерноочисних комплексів, крупозаводів і млинів, окремих видів зерноочисного, технологічного й транспортного обладнання для зберігання та переробки зерна, а також лабораторного обладнання для контролю якості зерна й продуктів його переробки. 

Уже 17 років поспіль компанія, заснована відомим вітчизняним науковцем, доктором технічних наук Олександром Верещинським, упевнено розширює як свою лінійку продукцію, так і ринки збуту. Достатньо сказати, що сьогодні «ОЛИС» випускає понад 200 видів обладнання, яким користуються в більш ніж 3000 виробництвах у 35 країнах світу. Це без перебільшення чемпіонські показники, достойні найвідоміших світових брендів. 

Тому не дивно, що провідні вітчизняні агрокомпанії поступово переходять від раніше безальтернативного імпортного обладнання для елеваторів і переробних комплексів до продукції «ОЛИС». Наприклад, саме таке рішення ухвалили в «Баришівській зерновій компанії». 

— Знайомі нам порадили звернути увагу на сепаратори «ОЛИС». Ми відвідали кілька великих елеваторів і подивилися, як вони працюють. Виявилося, що ця техніка — справді якісна й не викликає у своїх власників жодних нарікань. Тому вирішили придбати зерновий сепаратор ГОРИЗОНТ К-400, — розповідає Володимир Клепач, директор відділення «Пирятинський елеватор». 

— Я особисто брав участь у монтажі нового сепаратора. Можу казати, що він виконує свої завдання на всі 100%. І до того ж сепаратор дуже простий в обслуговуванні. Легко міняти решета й робити будь-які налаштування. Він зробив дуже великий обсяг роботи на очищенні кукурудзи й показав високу ефективність із відбору як великих, так і дрібних домішок, — доповнює Юрій Яловенко, головний інженер Пирятинського елеватора. 

Активно користуються зерноочисним та лабораторним обладнанням «ОЛИС» і в розташованому на Волині агрохолдингу «Вілія» — ТзОВ «Волинь-зерно-продукт», відомому своєю надзвичайною організацією праці. 

— З компанією «ОЛИС» ми познайомилися майже 10 років тому й відтоді тісно співпрацюємо. Ми з подивом спостерігали за стрімким зростанням компанії, зміною культури виробництва, що дозволило знизити собівартість і підвищити конкурентоспроможність продукції. Цей результат було досягнуто завдяки грамотній стратегії засновника компанії та злагодженій роботі команди, — зазначає Євген Дудка, засновник компанії «Волинь-зерно-продукт». 

— У 2013 році ми встановили скальператор СКО-200, потім ще один скальператор і барабанний сепаратор ЛУЧЗСО-200. Сьогодні маємо на своєму виробництві сім сепараторів і три скальператори «ОЛИС, — каже Петро Войтович, завідувач виробничого комплексу ТзОВ «Волинь-зерно-продукт». 

— Обладнання компанії «ОЛИС» ми застосовуємо у двох напрямах: для очищення зерна та для контролю якості зерна й зернопродуктів. За період роботи з цим обладнанням технічних питань щодо нього не було, тому ми до сервісної служби компанії не зверталися. Також ніяких питань не виникало під час замовлення до термінів постачання та встановлення обладнання у нас на виробництві. Тому наступне зерноочисне обладнання ми теж будемо замовляти в «ОЛИС, — додає Олександр Попов, начальник департаменту з технічного забезпечення ТзОВ «Волинь-зерно-продукт». 

Дуже ґрунтовно до справи підійшло керівництво потужної компанії ТОВ «Білоцерківхлібопродукт». 

— Наша компанія переробляє великі обсяги зерна різних культур, включно зі спельтою та вівсом. Виробляємо борошно трьох ґатунків і різні крупи, а також іншу продукцію. Звісно, що нам потрібно справді якісне і високопродуктивне обладнання, котре б мало адекватну вартість і було б зручне в обслуговуванні. 

Мені дуже приємно було познайомитися з Олександром Верещинським, ентузіастом, професіоналом, який заснував в Одесі виробництво нового обладнання для зернопереробної галузі, і підписати угоди про те, що ми є базовим  підприємством для виробничих випробувань обладнання «ОЛИС». Першим проєктом у межах цієї співпраці стало встановлення сепаратора для очищення зерна пшениці перед помелом, — стверджує Іван Петрович Шилов, директор ТОВ «Білоцерківхлібопродукт». 

— Сепаратор «ОЛИС» ідеально виконує поставлені завдання попереднього очищення зерна, заміняючи відразу дві одиниці техніки — власне сепаратор і калібрувальну машину, — розповідає Сергій Горбишев, керівник пшеничного елеватора «Білоцерківхлібопродукт». 

— Переконавшись у високій якості техніки вітчизняної компанії, ми почали також застосовувати їхнє млинове обладнання, зокрема вальцьовий верстат, — веде далі Іван Шилов. 

— Маю сказати, що верстат бездоганно виконано і в технічному, і в технологічному плані. Особливо хочу відзначити, як він тримає зазори: один раз відрегулювали і все — не потрібно туди більше заглядати, — ділиться своїми враженнями Станіслав Мельниченко, начальник цеху виробництва борошна. 

Своєю чергою, Віктор Ратушний, керівник цеху виробництва крупи «Білоцерківхлібопродукт», ділиться враженням від нової лінії з переробки вівса від «ОЛИС»: 

— Дуже тихо працює, немає великої витрати аспіраційних мереж. Це напрочуд енергоефективно, бо має приводи досить малої потужності. У роботі забезпечується висока продуктивність за відносно невеликих габаритів обладнання. 

На думку директора ТОВ «Білоцерківхлібопродукт», така техніка для очищення та переробки зерна, яку сьогодні пропонує «ОЛИС», має серйозні перспективи на ринку: 

— Це надійна економна техніка, вартість якої проти імпортної фактично удвічі нижча. Я часто приїжджаю на виробництво компанії «ОЛИС» і бачу, що вони модернізуються, встановлюють нове обладнання, мають власний випробувальний полігон і пропонують справді новаторські розробки. Тому з нашого боку варто підтримати вітчизняного виробника. Це справді для нас вигідно, оскільки ціни нижчі за вищого рівня сервісу, бо не треба нічого чекати з-за кордону. Керівництво «ОЛИС» звертається до нас і враховує думку виробничників. За такими підприємствами — майбутнє України!» — переконаний Іван Шилов. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ