Елеватор

Для досягнення потрібної якості очищення зерна розумний вибір обладнання допомагає виконати завдання з оптимальною вартістю

Безкомпромісне очищення

Безкомпромісне очищення

Для досягнення потрібної якості очищення зерна розумний вибір обладнання допомагає виконати завдання з оптимальною вартістю.

Середні підприємства часто будують сушильні комплекси замість повноцінних елеваторів, а зерно зберігають у підлогових сховищах, ангарах і пластикових рукавах. Такий підхід дає змогу економити значні кошти на створенні додаткової інфраструктури — силосах, транспортному обладнанні, вузлах відвантаження. Проте без очисних машин обійтися не вдається, бо вони є обов’язковим елементом у технологічному ланцюгу доробки зерна. Підхід до вибору очисного обладнання зазвичай базується на трьох китах — якість роботи, продуктивність і ціна. Коли вдається усе поєднати, інвестицію можна вважати успішною. Цікавим у цьому плані є досвід ТОВ «СВК “Пам’яті декабристів”» із Чернігівської області. 

Підприємство обробляє близько 8000 га, з яких 3500 га відведено під кукурудзу. Саме для цієї культури й збудували нову чергу зерноприймального комплексу, куди ввійшли сушарка з очисним блоком і накопичувальні хопери. На етапі проєктування виникло питання: яке обладнання застосовувати для очищення? 

З першою сушаркою працювали сепаратори італійського виробництва, але для другої були потрібні потужніші машини. Розглянувши всі доступні варіанти, зупинились на вітчизняному виробнику OLIS, який поставив підприємству барабанний сепаратор ЛУЧ ЗСО-150 для попереднього очищення і плоскорешітний сепаратор для первинного очищення Горизонт К-300. 

За два сезони експлуатації машини очистили близько 60 тис. тонн кукурудзи. За цей час переконались, що якість очищення і продуктивність повністю відповідають вимогам підприємства, а персонал вивчив особливості експлуатації й налаштувань. Практика показала, що нічого складного тут немає: барабанний сепаратор, що виконує попереднє очищення, слід налаштовувати залежно від кількості смітної домішки та вологості зерна. Це зробити досить просто: спочатку налаштовують повітряний сепаратор, а потім за допомогою спеціального регулятора встановлюють потрібний нахил барабана, регулюють швидкість обертання. За потреби замінюють решета: знімають бічні кришки, відкручують кріплення і замінюють. 

З первинним очищенням працювати ще простіше — залежно від засмічення зерна налаштовують повітряний сепаратор, установлюють потрібні решета, за потреби регулюють аспіраційні колонки. Оскільки на підприємстві така машина чистила тільки кукурудзу, початкові налаштування тут взагалі не змінювали. В умовах, коли операторський склад є непостійним, простота обладнання допомагає стабільно працювати. За добу через очисні машини проходить у середньому по 500 т. Хоча вони можуть працювати значно швидше, поки що такої потреби немає. 

Подачу зерна регулюють у повітряному сепараторі за допомогою засувки на амортизаторі. Амортизатор на засувці робить завантаження очисної машини більш рівномірним. Наприклад, якщо транспортер раптом закине велику порцію, вона не потрапить усередину відразу — засувка відчинятиметься повільно, і збільшення зернового потоку відбудеться поступово, а якість очищення буде максимальною. У зоні подачі є віконце, крізь яке можна контролювати інтенсивність потоку. Якщо рівень вищий від середини, оператору слід зменшити швидкість подачі зерна. Вільний доступ до всіх внутрішніх частин очисного обладнання спрощує їх очищення. Періодичне обслуговування складається за змащування рухомих вузлів, але їх відносно небагато, і ця робота не потребує багато часу. 

Як розповів головний інженер підприємства Микола Рудник, виробник завжди допомагає вирішувати питання, що виникають упродовж експлуатації. Наприклад, торік, коли одна з машин вимкнулась і не запускалась, технічний спеціаліст у телефонному режимі з’ясував усі деталі того, що відбувається, і потім крок за кроком інструктував оператора, що потрібно зробити, аби усунути проблему й запустити машину. Таке підтримання на сьогодні є обов’язковим, бо не всі підприємства мають постійний склад технічного персоналу. 

Після очищення зерно засипають у накопичувальний бункер і звідти вантажівками перевозять до підлогового сховища на 10 тис. тонн, розташованого на робочому майданчику, а ще 12–13 тис. тонн завантажують у рукави. Хопери на 850 т дозволяють накопичувати зерно, щоб сушарка під час збирання могла працювати без зупинок.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

Микола Рудник, головний інженер ТОВ «СВК “Пам’яті декабристів”» 

— Очисні машини OLIS відпрацювали два сезони, і за цей час ми побачили, що якість очищення і заявлена продуктивність повністю відповідають нашим вимогам. Машини прості в налаштуванні й не мають особливих вимог упродовж експлуатації. Минулого сезону довелось працювати з вимкненнями електроенергії, і очисні машини не завжди встигали розвантажити. Проте й заповнені їх легко було запустити, і вони працювали після відновлення електропостачання. 

До технічного стану очисних машин за два сезони питань не виникало. Замінювали гофри, але це розхідний матеріал. У барабанному сепараторі вали й щітки поки що в нормальному стані, нині навіть важко спрогнозувати, коли знадобиться їх заміна. У майбутньому плануємо долучити сепаратори OLIS для очищення соняшнику. Для цього будемо купувати додаткові комплекти решіт. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ