Техніка

Аміачна вода: технічні аспекти

Аміачна вода: технічні аспекти

Попри зовнішні труднощі внесення рідкого аміаку порівняно із сипким, саме рідкий вид азотних добрив демонструє кращу економіку.

 

Аміачна вода — один із найефективніших видів азотних добрив. Це добриво відносно недороге, легко засвоюється рослинами, його просто й ефективно вносити в ґрунт, заодно відлякуючи шкідників. Разом із тим аміачна вода — небезпечна для людини речовина, а тому вимагає наявності в господарстві конкретного обладнання та врахування аспектів економічного та безпечного плану.

 

Протягом останніх десятиріч у світі неухильно поширюється тенденція застосування азотних рідких добрив. Подекуди цей показник перевищує 50-відсотковий рубіж, наприклад, у США та Канаді. Безумовним лідером за використанням сьогодні є аміачна вода (аміак водний технічний), якій починає дихати в спину КАС. В Україні аміачну воду регулярно вносять заледве на десятій частині оброблюваних площ. А дарма, адже вартість одиниці поживної речовини в цьому рідкому добриві майже вдвічі нижча, ніж в аміачній селітрі. Вартість транспортування, зберігання та приготування перед унесенням відрізняється в рази, і знову ж таки на користь аміачної води.

 

Ще один надважливий аспект, який вигідно підкреслює доцільність унесення саме рідких азотних добрив — відсутність залежності від погодних умов і вологості. Частина гранул твердих добрив після розкидання по поверхні ґрунту гарантовано пропаде намарно. До того ж є великі труднощі в досягненні рівномірності їх розкидання. Ту ж таки аміачну воду можна внести майже ідеально, якщо робити це відповідно до вимог технології.

 

Зауважимо, що «спеціалізацією» цього виду азотного добрива є нарощення зеленої маси в рослинах і підвищення вмісту білків у зернових.

 

Особливості транспортування та внесення

 

Важливий технологічний елемент унесення цього виду добрив — логістика. Для забезпечення оптимальних умов потрібно таке:

 

  • частка корисної речовини в аміачній воді має становити лише 20%, а іноді 16–17%. Решта — це вода, яка потребує ємностей відповідного об’єму;
  • аміак водний технічний обов’язково слід вносити в ґрунт на глибину не менше ніж 10–12 см. В іншому разі частина діючої речовини випаровується;
  • рекомендовано завчасне внесення аміачної води, і бажано у вологий ґрунт. В ідеалі — з осені в розрахунку на весняну посівну. Якщо вносити навесні, то принаймні за 10–12 днів перед сівбою.

 

За радянських часів аміачна вода була одним із найпопулярніших добрив на колгоспних полях. Зокрема, цьому сприяла налагоджена система виробництва, зберігання й транспортування. Нині все починають спочатку, бо стару інфраструктуру втрачено, а нову ще не скрізь напрацьовано. Відповідно керівники приватних господарств найчастіше вирішують не зв’язуватися з такою «марудною та токсичною» речовиною, бо легше вносити гранульовані види добрив.

 

Із другого боку, повністю покластися на спеціалізований сервіс компаній-дилерів або виробників добрив — теж не найліпший варіант. Бо сервіс коштує дорого, а іноді надто дорого. Також не вистачає часу в сезон, коли потрібно одночасно виконувати чимало важливих технологічних операцій, тому керівникам і спеціалістам господарств ніколи вгору глянути.

 

Утім, вихід є.

 

Для початку керівник сільськогосподарського підприємства має ухвалити чітке рішення: переходимо на рідкі азотні добрива, головним чином на аміачну воду (справа в тому, що КАС є безпечнішою, але дорожчою речовиною). Після цього необхідно спланувати, прорахувати й створити ланцюжок від підприємства до поля, який дасть змогу заощадити чималі кошти, а саме:

 

  • господарство обладнує резервуари для кількамісячного зберігання аміачної води. Це може бути металева герметична тара — наприклад, ємності для зберігання пального. Вартість рідких добрив у розпал сезону та в «штиль» може відрізнятися настільки суттєво, що ця тара окупить себе вже за рік;
  • добре, якщо є можливість недорого орендувати спеціальні цистерни на залізниці. Якщо ні, то варто знайти інший промисловий об’єкт, де такі потужності можуть розташовуватися. Тоді купівля добрив у «не сезон» позбавить зайвих клопотів. Головне — оперативно перелити життєдайну речовину в цистерни. Зазначимо, що це повинні бути герметичні сталеві ємності зі справним рівнеміром і манометром, де обов’язково мідні елементи мають бути замінені на чавунні або з інших стійких матеріалів;
  • переливши аміачну воду в стаціонарні резервуари та дочекавшись термінів унесення, організовують доставку на поля. Для цього застосовують цистерни, які транспортує трактор або перевозить автомобіль. Вони повинні мати обладнання для примусового заправлення ємностей агрегатів для внесення (культиваторів тощо).

 

Машини для внесення

 

На відміну від КАС, аміачну воду вносять виключно в ґрунт. Особливо зростає доцільність у разі застосування ноу-тілл. Адже тоді, коли на поверхні ґрунту залишено пожнивні рештки, а сівба відбувається безпосередньо в стерню, без унесення додаткового обсягу азоту про запланований показник урожайності не варто навіть і мріяти.

 

Зазвичай культиватор, що виконує внесення добрива, має стандартний набір робочих органів й агрегатується зі спеціальним напівпричепом-цистерною для внесення рідких речовин. Однак ці агрегати здатні виконувати ширший спектр функцій: вони обладнані вакуумними насосами, які дають змогу не лише подавати робочу рідину в культиватор, а й самотужки проводити внесення рідких добрив й обприскування. Слід звернути увагу на ті види напівпричепів-цистерн, що обладнано спеціальними «лапами» для внутрішньоґрунтового внесення. Тим більше, що це обладнання може згодитися й для виконання інших робіт із унесення й обприскування.

 

Якщо бракує коштів на техніку для підґрунтового внесення рідких добрив, можна придбати лише комплект для дообладнання звичайного культиватора. Його вартість є прийнятною та перебуває в діапазоні 5–10 тис. грн.

 

Також застосовують і спеціальні підживлювачі, здатні проводити як поверхневе, так і внутрішнє внесення. Фактично це причіпні культиватори, що оснащені трубками. Перевагою підживлювача є можливість унесення пестицидів стрічковим, тобто нині найбільш ефективним способом.

 

Зона ризику

 

Під час проведення будь-яких робіт з аміачною водою суворо дотримуються правил техніки безпеки. У тому аспекті, що стосується машин й обладнання, необхідно ретельно перевіряти їх технічний стан. Зокрема, надійність з’єднань, герметичність ємностей і трубопроводів, справність і відсутність отворів у кабінах механізаторів. Абсолютно всі ємності й трубопроводи мають бути чистими. Також слід провести перевірку їх герметичності холодною водою.

 

 

Ігор Павлюк

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ