Техніка

Сучасні технології комбайнування суттєво покращують якість і продуктивність обмолоту, уникаючи втрат і пошкодження зерна

Збираємо продуктивно

Збираємо продуктивно

Сучасні технології комбайнування суттєво покращують якість і продуктивність обмолоту, уникаючи втрат і пошкодження зерна.

Ще не завершилась весняна посівна, як треба думати про жнива. Від машини, що працюватимуть у полі, залежатиме результат. Операційні витрати на збирання врожаю завжди відчутні, тому економія пального, зменшення втрат і дотримання якості зерна суттєво впливають на прибуток підприємства. На сьогодні виробники пропонують багато рішень, що покращують ефективність збирання. Отже, ми вирішили детально розібратись, яких переваг можна досягнути із сучасними комбайнами CLAAS LEXION.

Більше часу в полі

Ще попередня генерація комбайнів LEXION відрізнялась тим, що вони могли виходити в поле раніше, ніж комбайни інших виробників. Тобто коли рослинна маса ще волога, або в полі підвищена забур’яненість, обмолот у ранкові години для багатьох стає проблематичним. Тому більшість комбайнів починають працювати ближче до обіду, коли нічна роса випаровується і рослинна маса просихає.

Комбайни LEXION можуть починати працювати на 1,5–2 год раніше й закінчувати на 1–1,5 год пізніше ввечері. Це означає, що робоча зміна збільшується на 2,5–3,5 год, і залежно від культури можна обмолотити додаткових 10–15 га. Отже, традиційна 15-годинна зміна для комбайнів LEXION означає 15 год роботи, тоді як інші комбайни реально відпрацьовують лише 12 год. Така перевага стала можливою завдяки системі APS (Accelerated-Pre Separation), яка за допомогою барабана-пришвидшувача рівномірно розподіляє рослинну масу, знімаючи навантаження з молотильного барабана. І навіть коли всередину потрапляє завелика порція рослинної маси, він ефективно знімає пікові навантаження на органи системи обмолоту.

Також система має гідравлічне регулювання підбарабання з гідравлічним захистом. За пікових навантажень підбирання може опускатись і таким чином запобігати закорковуванню молотарки. Після зменшення навантаження підбарабання автоматично повертається у вихідне положення.

Моделі LEXION із клавішною сепарацією отримали оновлення — ще один барабан-сепаратор. Це дозволило отримати додаткову зону активної сепарації площею 1,2 м² і підвищити загальну продуктивність комбайна на 25% (а на кукурудзі — на понад 30%). Відомо, що за врожайності кукурудзи 10 т/га клавішні комбайни працювали з 8-рядною жаткою на швидкості до 8 км/год. У нових моделях завдяки активній сепарації швидкість руху може сягати 10–11 км/год. Це значною мірою наближає клавішні моделі до роторних і практично нівелює різницю у їх продуктивності. Господарства, які мають у сівозміні чималу частку кукурудзи, цілком можуть розглядати клавішні моделі LEXION 6000-ї серії. Вони прості у налаштуванні та економні, і якнайкраще пристануть більшості господарств, якщо ті не мають потреби в надвисокій продуктивності.

Коли потрібно швидше

Доволі часто через погану погоду «вікно» для збирання звужується, і аграрії змушені пришвидшувати обмолот, щоб не втратити якість зерна. Щоб нівелювати побічні ефекти від такого пришвидшення, що характерно багатьом комбайнам, варто розглядати машини іншої категорії Для таких випадків краще підійде комбайн LEXION із гібридною системою обмолоту, адже крім системи обмолоту APS, що збільшує ефективний робочий час, він має роторну сепарацію з площею в понад 3 м². Обидві системи можна налаштувати незалежно одна від одної відповідно до поточних умов збирання. Завдяки цьому гібридний LEXION забезпечує якісний обмолот і високу продуктивність за мінімальних втрат як сухої, так і перезволоженої маси. До речі, усі добре знають, що в сухих умовах слід приділяти пильну увагу пошкодженню зерна, яке найбільше травмується в зоні обмолоту. З LEXION це робити дуже легко. Завдяки двоступеневому редуктору молотильного барабана перейти на нижній діапазон обертів можна за секунди.

За роботи в сухих умовах, зокрема, коли збирають ріпак або колосові зернові, система обмолоту продукує значну кількість дрібної січки. Ця маса може перевантажувати систему очищення зерна, і, щоб цього не сталося, частину активної площі сепарації підбарабання можна перекрити гідрокерованими засувками. Таким чином менше дрібного вороху потрапить в систему очищення. На сепарувальних роторах також установлено подібні керовані засувки, які зменшують просипання січки на скатну дошку і запобігають перевантаженню системи очищення зерна.

Сама ідея зменшення активної площі сепарації — не нова, але CLAAS вивів її на новий рівень. Засувки з гідравлічним керуванням дають змогу швидко змінювати налаштування й досягати найкращої якості та продуктивності обмолоту і сепарації з мінімальними втратами. Вручну пошук оптимальної конфігурації може тривати години, і часто оператору комбайна не вдається досягти бажаного результату.

Трансмісія на пасах — просто і надійно

Часом можна почути, що в комбайнах LEXION багато клинопасових передач. Насправді в усіх виробників комбайнів більшість основних робочих вузлів приводяться в дію саме клинопасовими передачами. Вони мають високий ККД і водночас виконують функцію запобіжника. Коли виникає буксування, датчики відразу це фіксують. Оператор бачить проблему на комп’ютері й може оперативно усунути проблему. Навіть якщо система обмолоту або сепарації закорковується і зупиняється, максимум, що може статись, це розрив паса. Замінити пас можна досить швидко і дешево. Головне — оперативно відновити працездатність машини. Коли ж ідеться про гідромотор або механічний редуктор, то вартість і тривалість ремонту значно підвищується.

Ексклюзивна система контролю потоку маси (AUTO CROP FLOW) CLAAS відстежує буксування на приводах основних робочих органів — молотарці, сепараторі, подрібнювачі — й за потреби припиняє подавати масу в комбайн, вимкнувши жатку й сповільнивши машину до 1,5 км/год. Клинопасові передачі лишаються не пошкодженими, бо вчасно усувається причина їх буксування. В результаті, навіть якщо і трапляється часткове закорковування, його можна швидко усунути й працювати далі.

Двигун — в оптимумі, витрата пального — на мінімумі

Часто аграрії не можуть правильно визначитись, яка потужність комбайна їм потрібна. З одного боку, менш потужні машини менше споживають пального, однак за високої врожайності певних культур може забракнути потужності для роботи з максимальною продуктивністю. З іншого боку, за низької врожайності споживання пального лишатиметься значним.

Аби збільшити паливну ефективність у комбайнах LEXION працює система динамічного регулювання потужності двигуна DYNAMIC POWER. Коли система активується, відбувається постійний моніторинг режиму роботи двигуна. За легких умов потужність автоматично зменшується. Тобто видається рівно стільки «коней», скільки потрібно. Робота в оптимальному діапазоні обертів дає змогу економити до 10% пального. Якщо за зміну комбайн споживає 600–700 л і більше, відповідно економія може сягати 60–70 л.

Адаптація під культуру

Мало хто зауважує на витрати часу для переходу з культури на культуру. Але час — це гроші для підрядників або втрати для самих аграріїв. У комбайнах LEXION це відбувається максимально швидко. Вхідні підбарабання, сегмент основного підбарабання, оберти подрібнювача і радіального розподільника — усе можна змінити за 30–40 хв у моделях TERRA TRAC і трохи довше — у колісних моделях. Така перевага може бути непомітною, коли між збиранням культур є достатній проміжок часу. Коли ж комбайни працюють у послугах, кожен день простою — це втрати. Потужна машина за годину може обмолотити 10 га кукурудзи й більше. От і рахуйте, скільки підприємство втратить за пів дня на налаштування іншого комбайна.

Чистіше — означає вигідніше

Відрізняються комбайни LEXION також чистим зерном у бункері й мінімальними втратами на кожному етапі обмолоту і сепарації. Дуже часто ефект від чистого зерна важко порахувати, але це ефективніша логістика, менше витрат на доочищення, менша вологість унаслідок відсутності частинок бур’янів і полови. Відповідно, на елеваторі залік буде значно кращим, ніж коли возитимуть брудне зерно. І в межах сезону загальна економія від чистоти зерна буде не просто помітною, а разючою.

Втрати тим критичніші, чим дорожча культура. Наприклад, ріпак: із ним і без того важко працювати, бо уникнути втрат практично неможливо через розміри та форму зерна. Однак порівняльні випробування показали, що комбайни LEXION демонструють на 0,5% менші втрати, ніж машини інших виробників. За врожайності 3,5 т/га це — 17,5 кг, що становить 250 грн. Отже, на 100 га ріпаку можна отримати на 25 000 грн більше, зменшивши втрати.

Системи автоматизації

Виробник поки що лишає за оператором право обирати рівень автоматизації обмолоту і сепарації. Але водночас наголошує, що в разі придбання комбайна з повною системою автоматизації він забезпечує рівномірно високу продуктивність протягом дня.

Як це працює? Автоматика налаштовує комбайн відповідно до культури й обраної стратегії — наприклад, із пріоритетом якості. Система намагається зробити все, щоб втрати були мінімальними, а чистота зерна — максимальною. Здавалось, налаштувати комбайн може й оператор, але протягом дня умови змінюються: зранку — підвищена вологість, пізніше — культура підсихає, після обіду стає ще сухішою, а ближче до ночі вологість знову підвищується. Дослідження у Європі показали: оператори змінюють налаштування максимум 3–4 рази на день. Найвища концентрація оператора зберігається протягом перших 2,5 год роботи. Потім поступово накопичується втома, і після обіду оператор мало звертає увагу на налаштування. Зі свого боку, автоматика зранку до вечора підбирає оптимальний режим обмолоту і сепарації. До того ж, на відміну від конкурентних систем, автоматика LEXION намагається постійно покращувати параметри роботи, і відбувається процес самонавчання. Таким чином, власник бізнесу може бути упевнений: збирання відбувається в оптимальному режимі, і не має значення, хто за кермом — досвідчений оператор чи початківець.

Складова продуктивності

Можна багато зробити для продуктивності систем обмолоту і сепарації, але, не забезпечивши відповідну зернову логістику, комбайн простоюватиме в очікуванні транспорту. Для цього комбайни LEXION оснащують зерновими бункерами від 11 000 до 15 000 л для колісних моделей і від 13 500 до 18 000 л для гусеничних. Це забезпечує хорошу автономність роботи, особливо на високоврожайних культурах. Наприклад, загальна продуктивність збирання кукурудзи може легко сягати 100 т/год. Це означає, що навіть найбільший бункер заповниться всього за 7 хв. Цього вистачає, щоб перевантажувач доїхав до краю поля, вивантажився і повернувся до комбайна.

Контроль без втоми

Оператор дедалі більше відіграє роль спостерігача і контролера під час технологічних операцій у полі. Це саме стосується і збирання врожаю. На нього покладається функція загального контролю і вирішення глобальніших завдань, ніж елементарна операторська діяльність.

Протягом дня доводиться комунікувати з іншими співробітниками, за потреби із сервісною службою, заправником і так далі. А завершуватись зміна має так, щоб назавтра оператор з новими силами став до роботи. Для цього в моделях LEXION кабіну зроблено максимально зручною і комфортною. Виробник доклав зусиль, щоб максимально зменшити звукове навантаження, забезпечити комфортний клімат, достатній простір і зручність керування. Наприклад, система паралельного водіння з точністю 15 см суттєво зменшує навантаження на оператора і, крім того, підвищує продуктивність щонайменша на 5% завдяки мінімальним перекриттям. Також оператору не потрібно стежити за швидкістю — система CRUISE PILOT сама підбирає найкращу для поточних умов швидкість, оптимально завантажує молотарку і цим сприяє економії пального.

Завжди продуктивний

Без універсальної жатки важко досягти високої продуктивності, тому для комбайнів LEXION виробник пропонує стрічкову жатку CONVIO FLEX з гнучким ножовим брусом. Ця жатка однаково ефективно працює із соєю, колосовими зерновими й ріпаком, забезпечуючи мінімальні втрати. Хороше копіювання рельєфу досягається завдяки змінній жорсткості ножового бруса. Наприклад, у вологих умовах жорсткість збільшують, щоб уникати потрапляння ґрунту в жатку. Для сухих умов обирають режим максимальної гнучкості, щоб досягти найкращого копіювання рельєфу.

Для збирання кукурудзи компанія CLAAS пропонує оновлену лінійку 8- та 12-рядкових жаток, яка отримала назву ROVIO. Цю модель було представлено минулої осені в Ганновері. Вони з’являться в Україні ближче до осені, і вітчизняні аграрії зможуть оцінити їх переваги. Жатки розроблено з метою зменшення незернової маси, що потрапляє в молотарку. Це скорочує витрати енергії на обмолот і робить процес ще ефективнішим. Жатки ROVIO розраховано на робочу швидкість 12–15 км/год, тому виробник пропонує працювати із системами паралельного водіння та датчиками рядка, щоб зменшити навантаження на оператора, не втрачаючи продуктивність.

Владислав Олійник

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ