Агромаркет

Конвеєрні зерносушарки

Конвеєрні зерносушарки

Сушарки конвеєрного типу поки що мало відомі в Україні. Проте їхні можливості мають зацікавити багатьох наших сільгоспвиробників.

 

Довкола вибору рішення для зерносушіння ведеться постійна дискусія. Насамперед вибір зерносушарки визначається її продуктивністю, вартістю, витратою палива, безпекою в роботі, надійністю автоматичного контролю вологості зерна на виході із сушарки, автоматичним управлінням температурою зерна та гарячого агента сушіння. Важливим є легкість очищення від зернової маси сушарки, особливо в разі сушіння різних партій насіннєвого матеріалу. Зважають також на вид зерна та його подальше призначення (товарне, фуражне, насіннєве).

 

Зазначимо, що незалежно від конструкції сушарки кожен вид зерна для знімання вологості на 1% потребує однакової кількості тепла. Тому в конструкторів різних сушарок завдання теж однакове — донести тепло до зерна, зробивши тепловтрати мінімальними. Чим краще вирішено це завдання, тим менші експлуатаційні витрати на сушіння. Із цього робимо висновок: сушарки всіх типів, що мають однаковий обсяг завантаженого зерна (робочий об’єм), мають приблизно однакову продуктивність за умови, що кількості підведеного тепла достатньо для випаровування вологи.

 

 

Нинішні методи заощадження енергії в сушарках пов’язані з такими рішеннями, як рециркуляція, рекуперація та теплоізоляція зерна. Серед менш відомих в Україні та перспективних для застосування — сушарки безперервного потоку конвеєрного типу із системою рекуперації тепла. Обладнання цього типу є модульною конструкцію, що постачається в зібраному вигляді з пультом керування й електричним устаткуванням. Його конструктивна основа — два похилих ложа (рисунок), що складаються зі спеціальних сталевих перфорованих пластин, зібраних у вигляді жалюзі (крізь них проникає гаряче повітря, що продуває та захоплює за собою зерно: верхнє ложе призначено для сушіння зерна, а нижнє — для його досушування й охолодження). За рахунок подачі великої кількості гарячого повітря через відносно невеликий шар зерно сушиться у зваженому стані, чим досягаються оптимальні умови конвекційного нагрівання кожного зернятка, немає контактного перегріву та здавлювання зерна. Вологе зерно подається в накопичувальний бункер, з якого самопливом рівномірно розподіляється по всій ширині ложа через засувку, що регулює товщину шару зерна на верхнім ложі залежно від його вологості. Також є автоматичне регулювання швидкості руху зернового потоку (максимальна швидкість руху — 110 см/хв), що залежить від вологості й температури зерна, та температури агента сушіння. Температуру агента сушіння задає оператор, вона автоматично контролюється та підтримується автоматикою сушарки з точністю 0,1 ºС. Починаючи із середини нижнього ложа крізь зерно, що рухається повільно, продувається зовнішнє холодне повітря. Усі гарячі зони сушарки теплоізолюються з внутрішнього гарячого боку, що зменшує втрати тепла на нагрівання металевих конструкцій сушарки та непродуктивних витрат палива й заощаджує до 30% енергії, що підтверджено численними тестами.

Нагріте сухе повітря з охолоджувальної секції надходить у камеру згоряння через канали рециркуляції, що зменшує витрати пального на 20–25%.

 

Така схема дозволяє сушити різні культури дрібними партіями, не зупиняючи процес для очищення. Монтажні та пусконалагоджувальні роботи становлять 3–5 днів. Для встановлення сушарки та монтажу потрібен простий стрічковий фундамент. Сушарка, що призначена для сушіння будь-яких культур, знімає до 15% вологості за один прохід; завдяки правильному розподілу потоків повітря має високу економічність (як свідчать офіційні результати випробувань сушарок, витрати пального становили 0,9–1 м³ газу на 1т.% за вологості зовнішнього повітря 70–95% і температури +9…+13 ºС), повністю автоматизована, що знижує ризик поламки в разі неправильної експлуатації.

 

Також розв’язується проблема видалення зернового пилу: у місці пересипу зерна з верхнього на нижнє ложе підключається трубопровід системи аспірації. У простому варіанті передбачено встановлення осадової камери, де накопичується зерновий пил і потім вручну відділяється.

 

Концепція сушіння через шар зерна з його самопливним рухом є більш функціональною порівняно з іншими рішеннями. Варто зазначити такі переваги:

  • на традиційних вертикальних сушарках, коли змінюють сільськогосподарську культуру або партію зерна, що подається на сушіння, неминуче відбувається змішування врожаю. Для розв’язання проблеми необхідно спустошувати й перезавантажувати сушильний бункер, що призводить до простоїв у роботі. У конвеєрних такої проблеми немає;
  • у конвеєрних сушарках використовується більший повітряний потік порівняно з іншими рішеннями. Це дає змогу досягати хороших результатів сушіння навіть за низьких температурах теплоносія для насіння таких культур, як трави, ріпак, солодовий ячмінь, зернобобові, зернові тощо;
  • зерно просушується дуже рівномірно через відсутність струминних течій агента сушіння (спостерігається на сушарках гравітаційного типу, якщо локально застрягнуть грудки вологого зерна). Принцип конвеєра забезпечує однакову контрольовану тривалість просушування всього зерна для будь-яких культур різної вологості. Повне перемішування зерна досягається за рахунок напрямку руху зернового потоку згори донизу;
  • у разі сушіння зернових з особливо високим питомим умістом вологи на сушарках конвеєрного типу досягнуті кращі результати. Протилежність тому — прості вертикальні сушарки, в яких вологий урожай може зависнути й утворити затор у каналі. Конструкція оцинкованого перфорованого ложа робить неможливим, щоб застрягали зернятка або сміття, що знижує до мінімуму ризик виникнення пожежі;
  •  можливість регулювати глибину шару залежно від вологості зерна. Чим вища вологість, тим менша глибина шару зерна. За цієї системи зерно не страждає від підвищеного тиску, не мнеться й рухається вільно на відміну від сушарок баштового типу з фіксованою висотою насипу. Застосування запропонованої системи дає змогу одержати заплановані показники характеристик зерна.

  

Анатолій Купрієвич, директор підприємства «Проектконтактсервіс», почесний працівник будівництва та архітектури України

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2014 року

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в газеті The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на газету The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

 

 

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ