Елеватор

Успішні завжди обирають успішних. Саме так працює український зерновий ринок

10 років стабільної нестабільності SOJAM в Україні

Успішні завжди обирають успішних. Саме так працює український зерновий ринок, який цінує якість продукції, інновації та індивідуальний підхід. SOJAM у Франції є беззаперечним лідером серед виробників і постачальників технологій і засобів для інсектицидної обробки зерна. І у 2023 році виповнилося 10 років відтоді, як представництво компанії успішно працює в Україні.

ІСТОРІЯ, ЯКА СТАЄ ЛЕГЕНДОЮ

Ален Руссо, засновник і діючий президент Sojam France

SOJAM — незалежна французька сімейна група компаній, яку заснував 1953 року Ален Руссо. У країнах Західної Європи компанія спеціалізується на виробництві та реалізації товарів для захисту від шкідників і комах у домі, садах і агросекторі. До складу групи входять чотири компанії: Pest Control Europe, CGI, Sojam Finance та Sojam Ukraine. На сьогодні асортимент продукції компанії, який складається з-понад 350 позицій, представлено у 34 країнах світу.

В Україні дочірня компанія ТОВ «Сожам Україна» реалізує технологію для агросектору: інсектициди та обладнання для захисту зерна під час зберігання в елеваторах і зерносховищах, більш відома як небулізація.

Компанія налічує понад 60 працівників у Європі. Більша їх частина обіймає посади у виробничій лабораторії та бюро у Франції. Інші 40% — майже рівними частинами — розподілилися в Україні, Бельгії та Румунії.

Цікавою і важливою особливістю роботи у цій компанії є тривалість трудових відносин, адже більшість працівників близько 20 років лишаються у команді, а деякі з них мають одне місце роботи — у компанії SOJAM.

ПЕРЕВАГИ ТА ЦІННОСТІ СІМЕЙНОГО БІЗНЕСУ

Щоб зрозуміти феномен команди SOJAM, спробуємо виділити ключові елементи роботи у цьому сімейному бізнесі, за що співробітники цінують і максимально викладаються на кожній позицій.

Насамперед — це цінності, яких дотримуються у цьому середовищі. Зокрема, 100% офіційне працевлаштування у всіх країнах, де працює SOJAM. Цей чинник надає кожному в команді впевненості у завтрашньому дні, можливість планувати свою роботу й відпустку та відчуття фінансової стабільності на своїй позиції. Також компанія забезпечує співробітників медичним страхуванням, автівками й усіма потрібними засобами та умовами для праці.

Другий важливий чинник — це корпоративна культура і традиції. Для ознайомлення з атмосферою та базовими підходами до роботи в компанії завжди було стажування у Франції під час випробовуваного періоду та підвищення кваліфікації в процесі роботи в компанії. Важливий етап стажування спеціалістів технічної служби є навчання на заводі з виробництва обладнання, у лабораторії та відвідування елеваторів і зерносховищ клієнтів компанії SOJAM у Франції, де компанія має близько 70 років досвіду і є лідером на ринку оброблення зерна проти амбарних комах.

До епідемії COVID-19 компанія в кінець сезону збирала всіх працівників із Франції та інших країн, де є філіали SOJAM, на новорічний корпоратив. Так колеги мали можливість поспілкуватися особисто в неформальному середовищі: за спільною вечерею із жартами та курйозними історіями, під час екскурсій цікавими та найвідомішими місцями Парижа, організовували квести й подорожі в інші країни та континенти світу. Деякі колеги у результаті стали добрими друзями і назавжди лишаться в житті один одного. Чи допомагає відпочинок із колегами краще розуміти один одного і завзятіше працювати на спільний результат? Безумовно!

Також компанія встановила зрозумілі вимоги та правила роботи в команді: щорічно всі працівники проходять співбесіду з безпосереднім керівником щодо різних аспектів і чинників роботи: що влаштовує співробітника і керівника в роботі з підлеглим, що не влаштовує і потребує покращення, чи є всі засоби й інструменти, що потрібні для швидкої та якісної роботи на своїй позиції, яким чином влаштовано відносини конкретного працівника з кожним іншим колегою у компанії, які плани й побажання на наступний робочий рік. Так оцінюють загальну атмосферу в компанії, перспективи та мотивацію кожного і вектори розвитку на короткостроковий, середньостроковий і довгостроковий період.

ЯК SOJAM ОПАНОВУВАЛА УКРАЇНСЬКИЙ РИНОК

Перед тим, як заснувати товариство в Україні, французькі інвестори протягом семи років відвідували Україну і бачили широкий ринок збуту своєї продукції завдяки добре розвинутому агросектору.

Михайло Косюхно, директор ТОВ “Сожам Україна”

Насамперед компанія SOJAM звернулася до аудиторської компанії й вивчила середовище конкуренції, інвестиційний клімат, оподаткування, логістику тощо. Познайомилися з багатьма учасниками українського агросектору і зрозуміли, що мовний бар’єр є істотною перепоною для виходу на ринок. Багато зусиль було докладено, щоб знайти працівників зі знанням французької чи англійської мови, що було одним із головних критеріїв працевлаштування з метою подальшого максимального взаєморозуміння та швидкої комунікації. Українське представництво компанії очолив Михайло Косюхно.

Цікавими особливостями діяльності компанії в Україні є надання переваги роботи з іншими французькими компаніями (французи завжди підтримають і краще будуть довіряти французам), надання переваги роботи через аутсорсинг із профільними та вузькопрофільними спеціалістами та членство в асоціаціях. Протягом усіх років роботи в Україні компанія SOJAM є членом Європейської Бізнес-Асоціації (EBA), Французької бізнес-спільноти (CCIFU), Фітосаніторної Асоціації України (ФАУ).

Початок роботи Сожам в Україні — 2013 рік. За цю декаду років на теренах нашої держави відбулося стільки змін, скільки в Західній Європі за століття: Євромайдан і Революція Гідності, різка девальвація гривні, анексія Криму, російсько-українська війна спочатку на території Донеччини та Луганщини, а нині широкомасштабне вторгнення рф. Однак інвестори вірять в Україну, в місцевий ринок, перспективи розвитку бізнесу і співпраці й жодного разу не обговорювали припинення діяльності компанії.

Щодо діяльності у рф, де також до 2022 року було представництво SOJAM, все навпаки: через агресію рф в Україні на спільній нараді зимою 2022 року інвестори одноголосно ухвалили рішення про закриття фірми й вихід SOJAM FRANCE з рф, зупинивши свою діяльність і звільнивши працівників.

РОБОТА ПІД ЧАС ВІЙНИ

Передусім потрібно акцентувати на абсолютній моральній підтримці з боку материнської компанії й французьких колег кожного працівника ТОВ «Сожам Україна» і України загалом. Попри тримісячну перерву в активності компанії, співробітникам ТОВ «Сожам Україна» забезпечили повну заробітну плату.

На початку повномасштабного вторгнення всіх чоловіків компанії було залучено до захисту держави: одні — в складі ТРО (ДФТГ), інші — до лав ЗСУ. Практично до осені робота чоловіків поєднувалася зі службою і чергуваннями у ТРО, дехто досі боронить країну в лавах Збройних сил.

Діяльність компанії була можливою завдяки рішенню дозволити працювати дистанційно з мінімальною присутністю в офісі. Особливо це виявилося доречним в умовах постійних обстрілів енергетичної інфраструктури й перебоями з електроенергією. Коли взимку настав критично складний час, брак електрики в офісі компенсували придбаними й переданими UPS і акумуляторами для безперебійної роботи інтернету та можливості зарядити ПК та засоби зв’язку. Усім працівникам «Сожам» в Україні французькі колеги розіслали засоби для обігрівання помешкань, а для мобілізованих працівників — також і станції безперебійного живлення та кошти для придбання військового спорядження для можливості перезимувати й зберегти здоров’я в умовах відсутності тепла і світла.

ТІЛЬКИ ВПЕРЕД!

Попри надскладний період і труднощі, за ці роки компанії SOJAM вдалося вийти в лідери на ринку України у своїй галузі.

Товариство «Сожам Україна» не стоїть на місці, а розвивається з урахуванням вимог ринку і законодавчих змін, зокрема в країнах імпорту українського зерна. Тому за минулий рік SOJAM в Україні запустила на ринок новий препарат — «Гранпротек, КЕ» для обробки, зокрема, кукурудзи для експорту в країни ЄС або транзитом через Євросоюз.

Завдяки якісній технології небулізації та ефективним препаратам «Пірігрен 50,ХТ» та «Гранпротек, КЕ» в асортименті ТОВ «Сожам Україна», результати роботи компанії у 2022 році перевищили сподівання французьких інвесторів, адже українські аграрії у вигляді небулізації мали дієвий інструмент для оброблення зерна перед ускладненим експортом чи закладанням на довге зберігання. Таким чином, збіжжя не втратило своїх якісних характеристик, і вітчизняні виробники пройшли всі експертизи, норми й регламенти, що встановлені у ЄС для зерна хлібних злаків і кукурудзи.

www.sojam.ua
www.sojam.fr

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ