Елеватор

Останні роки відзначаються доволі рідкісними та небезпечними для зернових і зернобобових культур видами шкідливих комах і кліщів

Знати шкідника в обличчя

Знати шкідника в обличчя

Останні роки відзначаються доволі рідкісними та небезпечними для зернових і зернобобових культур видами шкідливих комах і кліщів. 

Денис Середняк

У 2022/23 маркетинговому році видовий склад шкідників хлібних запасів істотно змінився. В різних типах зерносховищ, спостерігається масове поширення шкідливих комах і кліщів.  Для багатьох вони однакові на вигляд, проте істотно відрізняються за ступенем заподіяної шкоди. Тому, на глибоке переконання кандидата сільгоспнаук, директора ТОВ «УКРАГРОХІМТРЕЙД» ТМ PROPECS Дениса Середняка, надійний захист зерна в умовах тривалого зберігання можна забезпечити тільки системним підходом і мінімізувати надалі ризики від їх появи. 

Зона ризику 

За результатами проведених досліджень упродовж останніх років спостерігається поширення видового складу шкідників практично по всій території України. 

Найуразливішою ланкою (67%) серед зерносховищ є складські приміщення, де визначено 84 види шкідників зі 116 зареєстрованих в Україні. 

Залізобетонні елеватори силосного типу за ступенем зараженості посіли друге місце — 16%. Металеві елеватори силосного типу — у меншій небезпеці (11%). Найменш уразливими (6%) є невеличкі підприємства зі зберігання та переробки зерна, їх легше контролювати й вчасно проводити фітосанітарні заходи. 

Знайомі й незнайомі «гості» 

Починаючи з весни 2024 року, на потужностях зберігання зернових очікується поширення борошняного, видовженого та волохатого кліщів. Дасть про себе знати й складська воша, яку можна побачити практично у разі суцільних скупчень. Якщо вчасно не знищити цих шкідників, проблема поширюватиметься. 

Комірний і рисовий довгоносики — завжди домінували серед шкідливих жуків. Проте все частіше визначається і кукурудзяний довгоносик, який може завдати чималих втрат для зерна, особливо для кукурудзи. 

Хотілось би зазначити, що цей вид є небезпечним для багатьох країн Європи, однак в Україні його практично не було протягом семи років. У найближчий період — 2024/25 роки — за прогнозу фітосанітарного стану зерносховищ він порівняється з комірним довгоносиком. 

На борошномельних підприємствах найпоширенішим серед жуків був малий борошняний хрущак. На сьогодні його витісняють інші види чорнотілок — малий чорний, малий темний і смолянобурий хрущаки. До того ж далеко не всі інсектициди підходять для боротьби з цими шкідниками. 

Справжнім сюрпризом для олійних культур стануть суринамський і коротковусий рудий борошноїди. Для південних регіонів схильна до поширення олійна плоскотілка. У експортних партіях уже можна побачити турецького та малого борошноїдів. 

Слід зазначити й деякі види комах із прихованими фазами розвитку, таких як хлібний і зерновий шашелі, які за масового поширення доволі в короткий період знищують чимало зерна. «Ці жуки гірші за довгоносиків. Якщо вони вже з’явились, крім фумігації жоден метод не допоможе», — зазначив Денис Середняк. 

Менш шкідливими будуть щитовидки, проте все частіше виявляється мавританська кузька, а серед облудникових — прикида злодій, які наразі потіснили більшість основних видів. 

Останнім часом спостерігаються навіть у порожніх зерносховищах комірну та хлібну міль. У зерні, що зберігається тривалий період, на диво виявляються деякі види шкіроїдів, особливо чорну трогодерму. Шинкового шкіроїда, якого раніше не цікавила кукурудза, почали фіксувати у цій зерновій культурі. 

Отже, в ентомології зерносховищ відбуваються зміни, і вони стають дедалі помітними. Південна комірна вогнівка раніше була дуже небажаною для кондитерів і борошномельних підприємств, однак на сьогодні цей вид метеликів активно розповсюджується в місткостях елеваторів. Нині в наші феромонні пастки регулярно потрапляють зернова, млинова та борошняна вогнівки. Цих чотири види з 34, що існують, будуть найпоширенішими, — уточнив Денис Середняк. 

Системний підхід 

У боротьбі зі шкідниками хлібних запасів потрібно поєднувати науковий і методичний підходи. Саме так уже вісім років на ринку працює ТОВ «УКРАГРОХІМТРЕЙД», який має 452 клієнти в кожному куточку України, які проходять 100% міжнародних аудитів щодо вимог системи Pest Management. 

Компанія пройшла сертифікування таких бюро, як SGS Ukraine, GAFTA й Organic Standard і дотримується стандартів якості: FSSC-22000, НАССР, IFS, NPMA, BPMA та EN 16636. 

ТОВ «УКРАГРОХІМТРЕЙД» надає професійні послуги з дератизації, дезінсекції, дезінфекції, фумігації, контролю птахів і санітарної обробки транспорту. 

Упродовж останнього часу все більшої популярності набуває послуга з ентомологічної експертизи, завдяки якій визначають не лише видовий склад шкідників, а й основні причини їх появи, прогноз щодо поширення та можливі способи ефективного контролю їх чисельності на підприємстві. Також елеватори користуються послугою визначення явних і прихованих стадій розвитку різних зернових культур. 

«Комплексний моніторинг елеваторів та інших типів зерносховищ потрібен для вчасного проведення заходів, ліквідації проблеми й недопущення її появи в майбутньому. До того ж завдяки онлайн-моніторингу керівник господарства переконається, що в нього все під контролем», — підсумував Денис Середняк.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ