Елеватор

Рідкі інсектициди вважають найсучаснішою технологією обробки зерна проти шкідників

Надійний захист

Надійний захист

Рідкі інсектициди вважають найсучаснішою технологією обробки зерна проти шкідників, і їх усе частіше обирають українські аграрії.  

Тривале зберігання зерна через його наднизьку ціну й ускладнену логістику та простоювання в чергах на кордонах є однією з тенденцій в умовах війни. Щоб убезпечити збіжжя від комірних шкідників, аграрії шукають ефективні інсектициди. Своїм досвідом запровадження технології компанії «Сожам» із The Ukrainian Farmer поділилися фахівці кількох успішних агропідприємств. 

Обов’язкова небулізація для давальницьких партій 

На елеваторах агрохолдингу «Епіцентр Агро» вже кілька років користуються обладнанням і препаратами від компанії «Сожам». Зокрема, на Вінницькому елеваторі технологією небулізації користуються вже два роки, а у Вапнярці почали працювати з нею цього року. На реконструйо ваному Закупнянському елеваторі мають чотири системи для небулізації. 

Сергій Нижник

«Після реконструкції особливої потреби в додатковому захисті зерна не було — на елеватор заходила тільки власна продукція, що відповідала всім нормам біобезпеки. З початком війни ситуація змінилась — виникла потреба у тривалішому зберіганні», — розповів керівник служби зберігання зерна холдингу Сергій Нижник. 

Якщо раніше зерно зберігалось у силосах максимум до літа, то з початком експортних обмежень накопичувалось багато перехідних залишків. У результаті значну кількість тогорічної кукурудзи обробили, щоб подовжити її зберігання без втрати якості. Ще один момент було пов’язано з давальницьким зерном. 

«Фермери почали менше звертати увагу на біобезпеку своєї продукції, економити на засобах захисту, і в результаті періодично привозили заражене шкідниками збіжжя. Відтепер проводимо небулізацію усього давальницького зерна без винятку, бо це гарантує стабільність зберігання впродовж тривалого періоду і зменшує витрати на боротьбу з осередками зігрівання — аерацію, перевантаження тощо. Тому спочатку очищаємо і за потреби сушимо, а потім, перед закладанням у силоси, обробляємо “хімією” дозою на шість місяців», — пояснив Сергій Нижник. 

На сьогодні всі елеватори «Епіцентр Агро» застосовують інсектицид Пірігрен 50, ХТ, який сприяє стабільному зберіганню тривалий період і водночас не впливає на якісні показники зерна: вологість, здатність поглинати вологу, борошномельні властивості, схожість, енергію, білок, клейковину тощо. «Ураховуючи структуру підприємств, купували мобільне обладнання. Це значно полегшує експлуатацію великих елеваторів і дає змогу не прив’язуватись до певних маршрутів. Адже переставити систему з місця на місце триває не більше години», — уточнив керівник служби зберігання зерна холдингу. 

За його словами, обладнання для обробки зерна встановлюють зверху на норійній вежі. На її «голівці» роблять  отвір, куди вкручують форсунку. До форсунки рідина подається під тиском — це забезпечує звичайний компресор. Установлення обладнання триває не більше як 15 хв. 

«Нині на ринку є кілька виробників засобів захисту товарного зерна. Але нам зручніше і вигідніше працювати з компанією “Сожам”. Нас влаштовує ціна, лояльність і надійне підтримання продукту», — підсумував Сергій Нижник. 

Убезпечити збіжжя за умов тривалих простоїв транспорту 

У господарстві «Західний Буг» активно експортують зернові культури. 

Галина Бабой

«2022-го в нас на кордоні тривалий період стояли вагони з ріпаком, через що виникли ризики погіршення його якості. Проте партія була доставлена до покупця з якістю, що відповідала специфікації контракту. Однак ми розуміли, що потрібно убезпечити збіжжя за умов тривалих простоїв транспорту», — поділилася головна технологиня з якості ТОВ «Західний Буг» Галина Бабой

Вона пояснила, що німфа кліща першої стадії за несприятливих умов перетворюється на гіпопус, який може довгий час, іноді роками, жити без їжі, витримувати мороз, спеку, високі концентрації фумігантів тощо. 

«Мені порадили продукцію компанії “Сожам”, і ми впровадили систему небулізації зерна на всіх наших п’яти елеваторах. На кожному елеваторі встановили по дві переносні установки, а на найновішому Збаразькому — стаціонарну, які використовують у портах. Застосовуємо Пірігрен 50, ХТ для зернових і Гранпротек для кукурудзи», — зауважила пані Галина. 

За її словами, їй дуже подобається, що зв’язок із представниками компанії 24/7, і вони в разі потреби швидко приїжджають на підприємство, щоб допомогти. Також фахівці «Сожам» провели навчання працівників «Західного Бугу», а після того, як вона розробила відповідні інструкції щодо приймання, зберігання й відвантаження зерна, проблем із якістю збіжжя не виникає. 

«Якщо ми розуміємо, що партія в нас зберігатиметься понад три місяці, обробляємо її препаратами “Сожам”. Ми стежимо, щоб між нашими елеватори не було уражень, і, переміщуючи збіжжя між нашими потужностями, також обробляємо препаратами “Сожам”». 

Звісно, препарати не дешеві, проте це вигідніше, ніж втрати зерна, ризики повернення партії й штрафи за невчасно виконаний контракт. 

До речі, в нас навіть був такий контракт, за умовами якого покупець зобов’язував нас обробити партії пшениці близько 3 тис. тонн перед завантаженням препаратом від “Сожам”», — додає Галина Бабой. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ