Елеватор

Технологія небулізації убезпечує зерно від карантинних комах протягом 3–12 місяців

Експорт без «пасажирів»

Експорт без «пасажирів»
Обробляти зерно можна навіть під час завантаження збіжжя у вагони або автівки

Технологія небулізації убезпечує зерно від карантинних комах протягом 3–12 місяців. 

В останні два роки тема захисту зерна від комірних шкідників набуває більшої актуальності. Воно й не дивно: адже через логістичні проблеми та низькі ціни на вирощену продукцію зерно місяцями простоює на елеваторах. Ефективне знищення шкідників дозволить уникнути втрат збіжжя й зберегти належну якість продукції. 

У пошуках методу 

Щоб позбавитися шкідників, можна проводити сепарування, охолоджування й вентилювання зерна. Щоправда, ці механічні способи хоч і видаються економними, екологічними та безпечними, проте вони тільки відтерміновують розмноження комірних «окупантів». 

Хімічна обробка зерна високотоксичним газом фосфіном надзвичайно ефективна, проте має низку недоліків. 

Зокрема, цей метод потребує герметизації зерносховищ. Знищення комах у такий спосіб залежить від температури повітря. Виробники найякісніших препаратів не гарантують їх ефективність, якщо проводити обробку зерна за температури нижчою як +10 °С. А ще оброблене зерно потрібно іммобілізувати щонайменше на два тижні для забезпечення якісної експозиції та дегазації. До того ж ця технологія не має залишкового ефекту. 

Для великих і малих 

Обробка зерна за рідкими препаратами у вигляді емульсій або у формуляції ультраточного дозування вважається найсучаснішим методом. Стандартна величина краплинки при пульверизації за допомогою звичайних обприскувачів дорівнює 200 μm. Натомість за застосування технології холодної небулізації, розробником якої є французька компанія Sojam, величина краплинки усього 60 μm. Це дозволяє, використовуючи значно менший обсяг препарату і, відповідно, діючої речовини, забезпечувати ефективнішу обробку. 

Основні параметри обробки інсектицидами

Спосіб нанесення препаратів є надзвичайно простим: на головку норії вставляють форсунку, на неї під тиском подається рідкий препарат і стиснене повітря. Унаслідок цього препарат перетворюється на густий туман. Зерно, проходячи через нього, обробляється й далі йде на зберігання, відвантаження чи переробку. Небулізацію запроваджують як великі, так і малі підприємства. Адже для застосування технології для обробки зерна потрібен рух в одній точці, де можна встановити обладнання. 

«На сьогодні понад 350 елеваторів в Україні послуговуються технологією та застосовують препарати Sojam. В останні два роки в нас була досить активна співпраця з підприємствами харчової промисловості: переробниками вівса, пивоварного ячменю на солод, борошномельними підприємствами та виробниками комбікормів. Також за цей час нашими клієнтами стали портові термінали й насіннєві заводи. Наше обладнання може бути адаптовано до ліній потужністю від 10 до 1,5 тис. тонн на годину», — розповів Михайло Косюхно, директор «Сожам Україна». 

Переносне обладнання зазвичай застосовують на невеликих елеваторах або на підприємствах, де немає високопродуктивних норій потужністю до 150 т/год. Для потужніших клієнтів у Sojam є адаптоване обладнання серії Major G з автоматичною системою роботи. 

Залежно від наявних потреб підприємства обробляти зерно можна на прийманні, під час перевалювання або відвантаження. 

Для знищення 100% дорослих комах протягом 72–96 год достатньо всього однієї обробки препаратами компанії. Препарат має залишковий ефект протягом 12 місяців. До того ж обробляти можна навіть під час завантаження зерна у вагони або автомобілі. 

Тонкощі обробки експортних партій 

Зареєстровані в Україні препарати, які пропонує «Сожам», дозволяють клієнтам закрити всі потреби обробки зерна, зокрема для експорту у країни ЄС. Здебільшого євростандарти відповідають українським або навіть лояльніші за наші. Основною вимогою європейців є гранично допустимий залишок діючої речовини препарату, який аграрій застосовує на конкретній культурі. 

Для знищення 100% дорослих комах протягом 72–96 год достатньо всього однієї обробки препаратами компанії

Для обробки зернових культур, зокрема пшениці, ячменю, вівса й ін., для експорту у ЄС рекомендується застосовувати препарат «Пірігрен, ХТ», що має реєстрацію, виготовляється і використовується у ЄС. Максимальна допустима концентрація у цих зернових культурах, зокрема у ЄС, становить 5 мг/кг, а за максимального дозування вміст не перевищує 4 мг/кг. 

А ось для експорту кукурудзи до країн Євросоюзу рекомендується застосовувати препарат «Гранпротек, КЕ» (концентрат емульсії), бо він відповідає нормам Євросоюзу щодо залишкового вмісту, які становлять близько 2 мг/кг, що має навіть за максимального дозування залишковий уміст діючої речовини близько 0,5 мг/кг. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ