За 17 років застосування No-Till рівень органічної речовини в ґрунті зріс в середньому на 1% – досвід

За 17 років господарювання за нульовою технологією у ТОВ «Мрія» на Київщині рівень органічної речовини в ґрунті зріс в середньому на 1%: на одному полі – на 1,3%, на другому – на 0,9%, на третьому – на 0,7%.
Про це розповів директор сільгосппідприємства Михайло Войтовик в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.
Це, за його словами, великий показник. Натомість науковці наголошують, що процес деградації незворотний, бо нереально відновити гумус без унесення відповідної кількості органічних добрив, що нині практично неможливо через знищення поголів’я ВРХ.
«Взагалі найбільша проблема в сільському господарстві – збереження родючості ґрунту. Незважаючи на всі реформи й розмови навколо них, справжніх фермерів, які мають власну землю і дбають про здоров’я ґрунту, небагато. No-till є одним з інструментів цього процесу»,
– зазначив Михайло Войтовик.
Нагадаємо, у ТОВ «Мрія» на полі, де були висіяні покривні культури, вологи на 5 мм більше.