Агрономія

Насіння Brevant та ЗЗР від Corteva Agriscience допомагають отримувати гарний урожай за no-till

Технології для no-till

Технології для no-till

Якісне насіння бренду Brevant™ seeds та ЗЗР від компанії Corteva Agriscience допомагають отримувати гарний урожай за технологією no-till.

Фермерське господарство «Лінник», розташоване в Тростянецькому районі Сумської області, вже два роки практикує технологію no-till. І, хоча чимало аграріїв скептично ставляться до цієї технології, мовляв, високих урожаїв вона не забезпечить, у господарстві дотримуються іншої думки. І доводять свою правоту високими врожаями, яких досягають завдяки якісному насінню, ЗЗР та добривам. Про це, зокрема, розповів головний агроном господарства Олексій Пітінов.

— Пане Олексію, технологія no-till у нашій країні ще не набула широкого застосування, чимало аграріїв ставляться до неї з недовірою. Які переваги отримуєте від її застосування?

— Наше господарство не велике — 1500 гектарів. Вирощуємо пшеницю, кукурудзу, соняшник, ячмінь ярий, цього року посіяли ріпак, також після пшениці висіваємо олійні культури як сидерат. Переваг у no-till багато. Урожайність ми маємо не гіршу, ніж сусіди, які працюють за традиційною технологією, а то й вищу. Наприклад, пшениці цього року зібрали 68 ц/га, минулого — 66 ц/га. Таких урожаїв наші сусіди не отримують. Кукурудзи у середньому збираємо 90 ц/га, соняшнику — 33 ц/га, ячменю — 50 ц/га. Втім, витрати в нас менші — економимо на кожному гектарі мінімум 40 л дизпалива.

Проте найголовніше те, що ми працюємо над поліпшенням родючості ґрунту, в якому невисокий вміст гумусу — 0,9–2,9%. Отже, наше завдання — накопичити в ґрунті поживні речовини. Зокрема, ми не спалюємо пожнивних решток, які сприяють збереженню його родючості.

Ще одна перевага no-till — збереження вологи ґрунту під шаром мульчі та комфортної для рослини температури. Нині через потепління клімату навіть у нашій зоні влітку тримаються високі температури, ґрунт нагрівається до 47° С, а під рослинними рештками — до 28–30° С.

У нас нерівна місцевість, тож сильні дощі можуть змивати ґрунт у яри. Однак у травні, коли йшли зливи й випало 113 мм опадів, на наших полях змивів не було. Тому вважаю, що сьогодні no-till — одна з найкращих технологій.

Ми маємо якісну техніку — сівалку, комбайн, обприскувач, трактори. Півтори тисячі гектарів обслуговують лише шість механізаторів. Ми не потребуємо чиєїсь допомоги, наші працівники мають гідну зарплату.

— Однак і для нульової технології потрібні якісне насіння, ЗЗР тощо. Хто ними забезпечує?

— Ми співпрацюємо з різними компаніями, які давно на ринку й добре себе зарекомендували. Зокрема, і з міжнародними. Так, налагодили тісну взаємодію з компанією Corteva Agriscience. Ми дуже задоволені кукурудзою їхнього бренду Brevant™ seeds. Загалом кукурудза в нас займає 25% посівних площ, із яких чверть — гібрид П8723 (ФАО 280). Цей гібрид ми вирощуємо другий сезон, у минулому році висівали його разом з гібридами інших компаній на демоділянках, а також у виробничих посівах на площі 100 га й отримали врожай на рівні 91 ц/га.

Найбільше нас у цьому гібриді приваблює, звісно ж, висока врожайність, а також вологовіддача. Так, торік вологість зерна при збиранні сягала 17%. Відповідно, витрати на досушування були невеликими.

Саме тому цього року ми посіяли П8723. Отримали дружні сходи, він добре стартував, проблем упродовж вегетації ми не мали. Крім того, гібрид показав ще й стійкість до вилягання — для нас це також важливий показник, адже цього року були сильні вітри, і не всі гібриди їх витримали.

— Гарний розвиток культури, а отже, і врожай, багато в чому залежить від якості насіння. Що ви можете сказати про насіння Brevant™ seeds?

— Якістю насіння ми задоволені. Схожість та енергія проростання гібрида П8723 відмінні. Я вже говорив, що сходи ми отримали рівномірні, а це доказ того, що насіння добре відкаліброване. Протруєне теж якісно. Це для нас важливо, адже за технології no-till не бажано зайвий раз заїжджати в поле, щоб обробити посіви. А передпосівна обробка насіння фунгіцидом та інсектицидом розв’язує цю проблему.

— Як за різних погодних умов показала себе кукурудза бренду Brevant™ seeds під час вегетації?

— Минулого року було дуже спекотно, та, попри це, ми отримали 91 ц/га. Поруч росла кукурудза іншої селекції, також дуже відомого бренду, і її врожайність сягнула лише 80 ц/га, хоча технологія була однаковою. Виявилося, що гібрид Brevant™ seeds більш жаростійкий, бо в ґрунті під мульчею волога була, а от температуру повітря близько 40° С витримують не всі гібриди. Тому цього року ми змінили асортимент гібридів.

Цей рік відзначився затяжною холодною весною. Та Brevant™ seeds випереджав у рості інші гібриди. Тепер кукурудза у фазі молочної стиглості — П8723 збиратимемо приблизно на два тижні раніше за інші гібриди. Посіви у гарному стані, видно, що гібрид відповідає високим характеристикам. З огляду на кількість рядів і кількість зернин має дати 100 ц/га.

— Яку технологію ви застосовуєте на кукурудзі?

— У наших умовах найперше завдання — отримати гарні сходи та внести добрива. Добрива — карбамід і сульфат амонію — вносимо восени, коли вже є заморозки. При сівбі використовуємо рідкі добрива в нормі 90 кг у д.р. — наша сівалка переобладнана для цього. Вносимо у дві зони на глибину 7 та 12 см.

Використовуємо амінокислоти, щоб допомогти кукурудзі вийти зі стресу після травневого похолодання, а також підтримати після обробки гербіцидами. Річ у тім, що наша технологія не передбачає застосування ґрунтових гербіцидів, тому двічі вносимо післясходові. Перший раз обробляємо гліфосатом перед сівбою, а у фазу трьох листків кукурудзи — гербіцидом на основі дикамби в баковій суміші з гербіцидом Тітус® компанії Corteva Agriscience. І за потреби на деяких площах застосовуємо бакову суміш нікосульфурону з гербіцидом Пріма™. Як бачите, препарати компанії Corteva Agriscience в нас популярні. До речі, цього року скористалися їхнім новим гербіцидом Геліантекс™ для соняшнику й дуже ним задоволені.

— Це новий препарат. Яку проблему він допоміг розв’язати?

— Зазвичай соняшником засіваємо 500 га, а після нього сіємо пшеницю озиму. Відтак не можемо працювати за системою Clearfield®, бо маємо ризик післядії на пшеницю. Тому цього року ми обрали класичну технологію із застосуванням післясходових гербіцидів.

Використовували новий гербіцид Геліантекс™ — нам про нього розповідали на семінарі, який проводила компанія Corteva Agriscience. Цей препарат дуже добре знищив лободу білу, амброзію полинолисту — те, із чим інші гербіциди не можуть впоратися. Окрім того, препарат має широке вікно застосування — від 4-х листків і до фази «зірочки». Це дуже зручно, бо амброзія сходить пізно, коли вже тепло, і тільки Геліантекс™ може прибрати цей бур’ян. Тому ми задоволені — соняшник чистий.

А це 400 га — для нас чимала площа. І надалі ми будемо застосовувати таку технологію, бо мусимо сіяти пшеницю після соняшнику — іншого попередника немає.

На пшениці ще застосовували фунгіциди Таліус® і Косайд® 2000. Весна була рання, пшениця почали вегетувати ще 27 лютого і вегетувала дуже довго, тож обробляли посіви цими препаратами на початку квітня. Вони ефективно доповнили один одного: Таліус® — фунгіцид для раннього внесення, дієвий за низьких температур, а Косайд® 2000 — мідьвмісний препарат, тож використовували його як мікродобриво, джерело міді.

— Як ви оцінюєте вашу співпрацю з компанією Corteva Agriscience?

— Ми задоволені. Регіональні представники компанії грамотні, толерантні, регулярно приїздять у господарство, контролюють свої посіви, ми з ними постійно на зв’язку. Коли вирішили вносити Геліантекс™, вони нас консультували, також контро­лювали посіви. Так, порадили нам гібрид ріпаку ПX128 бренду Brevant™ seeds — він урожайний, зимостійкий, невисокий, добре гілкується, а отже, не буде втрат під час збирання. Ми його посіяли відразу після дощу.

Окремо хочу сказати про семінари, які проводить компанія Corteva Agriscience. Я їх постійно відвідую, завжди дізнаюся щось нове і застосовую це в господарстві.

Людмила Степанчук

Більше на www.corteva.com.ua

™ ® Торгові марки Dow AgroSciences, DuPont, Pioneer чи їх афілійованих структур або відповідних власників. © 2020 Corteva

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ