Тваринництво

Протягом І кварталу виробництво молока скоротилося на 5%

У І кварталі 2021 року виробництво молока в Україні скоротилося на 4,9% – до 1,75 млн тонн.

Про це свідчать дані Державної служби статистики.

У промисловому сегменті падіння обсягів виробництва було незначним – 0,5% проти січня-березня 2020 року – до 671,7 тис. тонн. Це 38,3% від загальної кількості виробленого молока.

Натомість господарства населення за перші три місяці 2021 року скоротили виробництво молока на 7,4%, як порівняти з аналогічним періодом минулого року, – до 1,08 млн тонн. На сегмент населення припадає 61,7% від загального обсягу молока, виробленого в І кварталі.

Цього року сезонність вже практично не відіграватиме ролі у формуванні цін на молоко, вважають в Асоціації виробників молока (АВМ), адже темпи вибуття корів в особистих селянських господарствах досягли точки, яка не дозволить забезпечити потрібний вал молока.

«Швидше за все, за рік-два присадибний сектор повністю нівелюється як чинник. Адже 75% всього молока, яке потрапляє на переробку, – від промислових господарств, – прогнозують в АВМ. – А в них взагалі немає сезонності як такої. Адже протягом року корів годують сталим раціоном і планують рівномірні отели, що забезпечує однаковий вал виробництва».

Дані Держстату наведені без урахування тимчасово окупованої території Криму, Севастополя і частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.