Тваринництво

Охолодження інкубаційних качиних яєць покращує розвиток зародків

Для кращого розвитку качиних зародків вдаються до охолодження яєць – зазвичай протягом усієї інкубації, найчастіше у другій половині.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

На поверхні яєць температура повинна бути:

– з 1-ї по 14-ту добу – 37,5-38 °С;

– з 15-ї по 21-шу добу – 38-38,5 °С;

– з 21-ї по 24-ту добу – 38,5-39 °С.

За достатньої вентиляції в інкубаторі качині яйця охолоджують двічі, за недостатньої – 5-6 разів на добу.

Після замкнення алантоїсу (13-та доба інкубації) в інкубаторах усіх типів качині яйця слід двічі на добу охолоджувати протягом 10-15 хвилин. Незалежно від того, скільки яєць у шафі, з 20-ї доби двічі на день (уранці та ввечері) їх зрошують слабким розчином марганцевокислого калію.

Кількість охолоджень залежить від температури на поверхні яєць. Для технологічного охолодження вимикають електронагрівачі, відкривають двері шафи (барабан розташовують у горизонтальному положенні). Вентилятор в цей час не вимикають – він працює безперервно. Провівши зрошення яєць після відкриття дверей, зайву вологу прибирають ганчіркою.

Нагадаємо, зважування – один із видів біологічного контролю під час інкубації качиних яєць.