Які сорти винограду рекомендовані для мінімального обрізування
У сортів винограду різна реакція на вирощування за системою з мінімальним обрізуванням.
Зазвичай для мінімального обрізування рекомендовані насамперед схильні до горошіння ягід білі сорти технічного винограду (наприклад, Рислінг рейнський) – ця особливість додатково захищає грона від ураження гнилями. Також рекомендовані ранньостиглі сорти, що придатні для виробництва вин із базовою якістю (наприклад, Мюллер-Тургау).
У деяких сортів винограду, якщо їх вирощувати за системою мінімального обрізування, грона зостаються компактними (сорти групи Піно).
Спостережено, що чим менша схильність сорту винограду до горошіння, тим вищою є його потенційна врожайність – механізми саморегулювання менш виражені.
В умовах Німеччини система лише частково придатна для виробництва червоного вина. Червоні сорти винограду для дозрівання зазвичай потребують тривалішого періоду, і через погодні умови цього не завжди вдається досягти.
Крім того, ризик нерівномірного дозрівання грон всередині крони ускладнює виробництво червоного вина доброї якості. На відміну від Німеччини, в Австралії більшість виноградних насаджень із мінімальним обрізуванням – саме червоні сорти: Каберне Фран, Каберне Совіньйон, Мерло, Шираз тощо.
Додати коментар