Точка зору

Якої держпідтримки найбільше потребують свинарі

Оксана Юрченко
президентка асоціації «Свинарі України»

На продовження слухань парламентського з питань аграрної й земельної політики щодо державної підтримки аграрного сектору в 2024 році асоціація «Свинарі України» (АСУ) надала пропозиції щодо відповідних заходів заохочення відновлення та розвитку галузі.

У бюджеті країни на цей рік закладено фінансування низки державних програм підтримки для аграріїв. Вони охоплюють і видатки на «надзвичайну допомогу в умовах війни» ‒ дотація на голову ВРХ/ДРХ, на 1 га оброблюваних угідь, і «розвитку» ‒ на переробні підприємства, техніку й кредитування. При цьому програми фінансової підтримки та пільгового кредитування критично важливі для втілення планів операторів ринку свинини.

Для сектору свинарства звичними є програми цільової підтримки тваринництва, якими виробники активно користувалися у довоєнні роки: часткове відшкодування вартості закуплених племінних ресурсів, а також вартості реконструкції/будівництва свинокомплексів. І хоча з початку повномасштабного вторгнення їхні бюджети перетекли до програми кредитів «5-7-9%», деякі господарства ще й досі цікавляться, куди подавати документи. І власне готують їх, сподіваючись отримати відшкодування вже після завершення війни за те, що розвивали галузь у непрості часи.

Так, від початку повномасштабного вторгнення промисловий сегмент свинарства скоротився на 8-10%. Водночас комфортна цінова ситуація на ринку живця свиней, що тривала з другої половини 2022 року і майже три квартали 2023 року, спонукала виробників до розширення.

Сьогодні також немає програми, яка б підтримувала господарства, постраждалі від війни. На жаль, свині не фігурують в цій допомозі, яка фінансується Євросоюзом, ‒ лише велика й дрібна рогата худоба. А це було б дуже доречно для невеликих фермерів-свинарів.

Окремо хотілося б наголосити на біоенергетиці. Ми всі пам’ятаємо складний сезон осені-зими 2022/23, коли господарства масово купували генератори: свинокомплекс дуже залежний від електроенергії. Тим часом останніми роками сонячна енергія подешевшала десь на чверть, і тепер період окупності проєктів ‒ близько трьох років. Ми в асоціації прорахували, якою може бути компенсація з боку держави, щоб підтримати галузь у її прагненні до енергонезалежності (а інтерес до сонячної енергетики справді високий).

Отже, АСУ внесла низку ініціатив щодо фінансового сприяння розвитку свинарства.

1. Зміни до програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Вони передбачають включення суб’єктів підприємництва, які провадять господарську діяльність у тваринництві (група 01.4 Секції А) до переліку пріоритетних напрямів, що дасть можливість збільшити суму кредиту до 150 млн грн; знизити відсоткову ставку для кредиту на фінансування оборотного капіталу з 13% до 7-9%.

Враховуючи, що з початку війни не працюють програми підтримки тваринництва, часткове відшкодування вартості будівництва/реконструкції та племінних ресурсів, «Доступні кредити 5-7-9%» ‒ єдина програма державної підтримки для залучення пільгового фінансування на підтримку та розвиток бізнесу.

2. Розширення програми підтримки фермерських господарств та інших виробників сільгосппродукції.

Ми пропонуємо 4 тис. грн на свиноматку, але не більше 250 голів. Це дозволить підтримати відновлення і провадження діяльності малих виробників свинини на територіях, де ведуться (велися) бойові дії. За експертними оцінками, потреба в фінансуванні складатиме близько 100 млн грн (близько 25 тис. свиноматок).

3. Відновлення фінансування програм підтримки тваринництва:

‒ Часткове відшкодування вартості тваринницьких об’єктів (будівництва та/або реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств із перероблення сільськогосподарської продукції); 

‒ Часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин: телиць, нетелей, корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності, свинок і кнурців, вівцематок, баранів, ярок, козематок, цапів, кізочок, цапків, бджолиних пакетів, бджолиних маток, сперми бугаїв і кнурів та ембріонів великої рогатої худоби, які мають племінну (генетичну) цінність.

4. Запровадження програми часткового відшкодування проєктів альтернативної енергетики для тваринництва.

Унаслідок війни тваринницький сектор гостро відчуває потребу в реалізації проєктів із підвищення енергонезалежності. Фонд програми у розмірі 525 млн грн за умови 50% компенсації вартості (без ПДВ) дозволить реалізувати низку проєктів сонячної енергетики для забезпечення потреб ферм, що сукупно утримують 30% промислового маточного свинопоголів’я країни, і 10 біогазових станцій потужністю 1 МВт.