Тваринництво

Одна з проблем світового свинарства — брак професійного менеджменту. Її розв’язання — міцні та невибагливі в догляді свині

Найцінніший ресурс

Найцінніший ресурс

Одна з проблем світового свинарства — брак професійного менеджменту. Її розв’язання — міцні та невибагливі в догляді свині.  

У свинарів по всьому світу проблем більшає з кожним роком. Зокрема, не може не турбувати старіння фермерів і скорочення робочої сили. Так, у багатьох країнах середній вік фермерів становить близько 59 років і дедалі більше зростає. Наприклад, у Північній Америці за останні 10 років середній вік працівників свиноферм збільшився на 5 років. Ця тенденція є глобальною. 

Додайте до цього збільшення населення планети, яке потребуватиме більше їжі. Я упевнений, що частину цього попиту буде задоволено виготовленим на фабриках штучним м’ясом, незважаючи на обмеження, які ми бачимо на цьому ринку. Цілком можливо, що споживання м’яса на душу населення в західному світі також скоротиться. Але це не той регіон, де надалі значно зростатиме населення. 

Нові покоління обирають інтернет! 

Саймон Грей, генеральний менеджер у європейському регіоні Genesus

Як завжди, нашій ситуації допоможуть технології: більше автоматизації, віддалений нагляд за свинями та робототехніка — усе це відіграє свою роль. Цю технологію буде активніше застосовано на великих промислових фермах — така світова тенденція. 

Генетика свиней також відіграє свою роль, зважаючи на її можливості створювати невибагливих у менеджменті свиней. Деякі тенденції щодо смертності свиней, рівня канібалізму та збільшення кількості робіт під час опоросу значно впливали на менеджмент. У 1993 році в США середній падіж свиноматок становив 4,3%. До 2017 року він зріс до 10%, а 2021 року середній рівень падежу становив 13,56%. у 1993 році смертність поросят у 13% уважали б серйозною проблемою… 

Ніхто не йде на роботу, щоб погано працювати. Ніхто не любить бути неуспішним. Смертність поголів’я, канібалізм серед свиней є досить великими показниками економічних збитків. 

Наступне питання — коли народилися нинішні та майбутні працівники. Міленіали відомі як перше глобальне покоління, перше покоління, що виросло з інтернетом як частиною свого повсякденного життя. Сьогодні це люди віком від 26 до 41 року. Далі — покоління Z, якому сьогодні від 10 до 25 років. Покоління Z мало технології, доступні їм, коли вони були немовлятами й малюками. Через вісім років цих два покоління будуть у віці від 18 до 49 років і становитимуть найбільшу частину робочої сили. 

Хто забиратиме мертвих свиней із загонів? Хто відсортовуватиме свиней в загонах з ознаками канібалізму? Хто працюватиме всю ніч і контролюватиме опорос свиноматок, випоюватиме молозиво поросятам, які, ймовірно, загинуть? Хто опікуватиметься свиноматками з пролапсом — я уявлення не маю! 

Genesus допоможе легко керувати здоровим поголів’ям 

З погляду простоти керування, вочевидь, доцільно вирощувати свиню з міцним здоров’ям. Тому як постачальники племінного поголів’я ми й надалі зосереджуватимемося на удосконаленні генетичних показників міцних і дуже невибагливих щодо менеджменту свиней, до того ж з огляду на конкурентоспроможну ціну такої продукції. 

Відносно легко зберегти живими народжених поросят, кількість яких збільшується. Ми бачили, як це відбувається протягом останніх років. Однак це має сенс робити тільки тоді, коли свиноматки можуть виростити цих поросят, якщо це не призведе до більшої смертності та захворюваності свиноматок і якщо додаткові поросята здорові та швидко ростуть. 

На жаль, ми бачили негативні наслідки, коли кількість живонароджених поросят збільшувалась. Висока смертність (свиноматки, поросята та свині на вирощуванні), високий рівень кульгавості, високий рівень пролапсу, багато часу для випоювання вручну поросятам молозива, багато свиноматок-мачух, необхідність установлювати молочні системи в станки для опоросу, високий рівень канібалізму в маточнику та на відгодівлі — усе це призводить до спустошення свиноферм… 

Схоже, що наша галузь досягла успіху в питанні живонароджених поросят, але за іншими показниками загальмувала (таблиця)

Відтоді як Genesus стала глобальною генетичною компанією, вона зосередилася на тому, щоб мати сильну свиню за показниками продуктивності. Останнє слово у відборі всіх свиней було за селекціонерами, які працюють на фермах. Немає сенсу мати свиню з найвищим індексом, якщо вона не може ходити! 

Ця концепція ніколи не змінювалася. Компанія Genesus протягом багатьох років активно досліджувала характеристики продуктивності свиноматок і постійно шукала будь-які негативні наслідки її покращення в наших базових стадах, мультиплікаторах і комерційних тестових стадах, бо ми не хотіли повторювати помилки наших конкурентів. Торік ми вперше побачили ознаки деяких негативних явищ у базових стадах. Як наслідок, застосували результати наших досліджень й оновили основні характеристики та критерії відбору в нашому індексі материнської лінії. Ми також побачили, що наші дві чистопородні лінії свиноматок (йоркшир і ландрас) по-різному відреагували, використовуючи єдиний індекс материнської лінії. Через цю різницю ми застосовуємо різні індекси для порід йоркшир і ландрас. 

Щоб і надалі набирати персонал й оплачувати його роботу, у нас не буде іншого вибору, як утримувати на фермах невибагливих щодо менеджменту свиней. Як індустрія ми погано справляємося з проблемами, про які знаємо. Як фермери ми також найбільше любимо говорити про велику кількість живонароджених поросят. З мого досвіду, якщо ви запитаєте свинаря чи керівника свиноферми, як їхні справи, відповідь буде така: «Вони (поросята) народилися живими». Природно, ми уникаємо мати справу з тим, що не приводить до успіху… 

Для тих, хто не впевнений, проблема з наймом і утриманням персоналу буде тільки погіршуватися. Нічого не робити – це не вихід, і це призведе до краху вашого бізнесу. Ферми не працюють без людей. 

Ще одне попередження. На нас посилюється тиск із боку вегетаріанського та веганського лобі та «м’ясних альтернатив» через те, як ми ставимося до наших тварин, через кількість антибіотиків, які ми застосовуємо. Сьогодні як галузь зі збільшеним більше ніж у два рази відносно 1993 року падежем свиноматок і понад 30% загибелі від початку опоросу до забою на багатьох фермах захист наших систем і методів становить НУЛЬ. 

Якщо ми не розв’язуватимемо ці проблеми, уряди ухвалять закони проти нас. Фактично ми бачимо, що це вже відбувається в багатьох країнах (Велика Британія та ЄС вже мають суворі правила захисту тварин). Свиноферми неактуальні, коли справа доходить до голосування, веганське лобі значно переважає нас у цьому питанні. Треба хоча б апелювати до «мовчазної більшості». Для цього нам потрібно розібратися з власними проблемами. Ми повинні зосередитися на значному зниженні падежу, нам потрібні свині, які потребують меншого лікування антибіотиками, нам потрібні свині, які не їдять одна одну. Нам потрібно це зробити сьогодні. Якщо ми чекатимемо розв’язання цих проблем, нас спіткає невдача. 

Genesus і далі робитиме те, у що ми віримо. Найкраща на смак свинина, невибагливі в догляді свині, що не вмирають, і конкурентоспроможна рентабельність — ось наша відповідь сучасним викликам свинарства. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ