Точка зору

Як переселенці відкрили найтехнологічнішу ягідну ферму

Анна Луцько
консультантка з ягідництва, провідна спеціалістка компанії «ПрофАгроБуд», міжнародна експертка з вирощування ягід

Під час війни підприємці із Запоріжжя переїхали на Закарпаття і відкрили найтехнологічніше в Україні ягідне підприємство, де вирощують полуницю та малину в тунелях, а також малину та лохину відкритого ґрунту. Висадивши полуницю в серпні, на початку жовтня того ж року отримали перший врожай ягід. Ще один, повний врожай, цей ягідник дасть навесні наступного року.

Анна Луцько

Ми знайомі з керівниками підприємства «Любокут» з 2021 року. Вони в Пологах на Запоріжжі вирощували 15 га малини у відкритому грунті та мали невеликий цех з переробки, де виготовляли малинове варення. Тоді я встигла розробити технологію живлення та захисту цієї плантації, порекомендувала технологію укриття на зиму. Вони вже й почали будувати систему фертигації, закупили добрива, але почалася повномасштабна війна. Підприємство потрапило під окупацію, на плантації стояли танки, вкривалися затінювальною сіткою.

Керівники «Любокуту» переїхали на Захід України. Звернулися до мене: «Чи перспективно вирощувати ягоди в Закарпатській області?»
Я сказала, що це, мабуть, найвигідніша інвестиція, яка зараз залишилася в Україні. І перспективний напрямок, бо там ранній початок сезону а осінній сезон може тривати до грудня, що пов’язано з особливостями клімату. Хлопці знайшли землю біля Мукачево і запросили мене сказати свою думку. Ця ділянка виявилася дуже цікавою. На висоті 250 м над рівнем моря, на верхівці схилу, з експозицією на всі чотири сторони.

Помічник директора Євгеній Дмитренко та директор «ВІАН 2021» Сергій Бандуров

Я запропонувала розмістити на плато гори тунелі для вирощування малини та полуниці на ранньовесняний та пізньоосінній урожай. Малину посадили в поліетиленові контейнери в кокосовому субстраті бо земля тут недостатньо родюча для хороших врожаїв ягоди преміум якості. Щоб ягода полуниці достигала на тиждень раніше, вирішили посадити її в грунтових грядах під накриттям, заздалегідь підготувавши землю та заправивши її торфом та біогумусом.

Тож, у тунелях посадили полуницю за технологією Double crop, яка передбачає збір врожаю двічі: восени в рік посадки та навесні наступного року. Оскільки ми зорієнтовані на максимальний збір ягоди полуниці навесні, то в серпні в грунтові гряди були щільно посаджені саджанці фріго класу А сортів короткого світлового дня, що дали перший врожай через 40 днів після посадки а другий, повний врожай, отримаємо весною наступного року. Після весняного врожаю ці насадження демонтують і знову висадять нові саджанці типу фріго для осіннього та весняного плодоношення.

А по схилах – заклали плантації лохини та малини відкритого ґрунту.

Заснували нове підприємство – «ВІАН 2021».

Також у тунелях посадили малину: літню Пшехибу, та ремонтантну Енросадіру. Осінню малину вже продають в м Мукачево по 4€/кг. Збір малини триває і нині та, за прогнозами погоди, закінчиться у грудні.

У відкритому ґрунті також висадили 5 га малини та 5 га лохини.

Швидка реалізація проєкту стала можливою завдяки об’єднанню професіоналів та сміливості підприємців. Моєю була ідея, фінансова модель та бізнес план а також агрономічна підтримка. Компанія «ПрофАгроБуд» розробила проект насаджень, проект поливу, проект споруд закритого грунту. збудувала тунелі, систему автоматичної фертигації, зробила гряди під посадку лохини, завезла саджанці малини, суниці та лохини, які закуповували в кращих європейських розсадниках.

Наступна черга – лохина в тунелях.

Незважаючи на здавалось би перевиробництво лохини та малини в Україні, якісної ягоди не вистачає.

Цього року ціна на якісну органічну ягоду лохину, наприклад у СВК «Ягідки», не опускалася нижче 160 грн/кг. Експортували тільки невеликі партії ягід лохини, бо все добре реалізовувалося всередині країни.

Підприємство «ВІАН 2021» зосередилося на виробництві органічної ягоди преміум якості, переважно ранніх та пізніх сортів.

20-21 жовтня в Мукачево пройшла міжнародна конференція з ягідництва, яку організувала компанія «ПрофАгроБуд». Наступного дня учасники конференції відвідали підприємство «ВІАН 2021». Учасники визнали, що це нині – найтехнологічніше ягідне підприємство в Україні.

Після конференції до мене почали надходити звернення щодо вирощування ягоди в закритому грунті, адже і держава підтримує виробників усілякими грантами, в тому числі на споруди закритого ґрунту та створення нових насаджень. А щоб ці проекти стали успішними та рентабельними, необхідно заручитися підтримкою професіоналів. 

Дай Бог, восени наступного року ми побачимо ще не одне технологічне підприємство в Україні.