Точка зору

Шанс для агробізнесу, такого в Україні ще не було

Тетяна Гетьман
директорка департаменту агропромрозвитку Львівської ОВА

Майже кожного місяця в Україні з’являються нові пропозиції фінансування аграрного бізнесу. Ми живемо в дуже зручний час, коли саме зараз в Україну будуть заходити великі гроші на грантову підтримку, і треба вміти ними скористатись.

У Львівській області є підприємство «Карпатські газди», яке заснувала жінка, яка приїхала сюди у 2014 році з Донецька. У 2023 році вона отримала 20 різних грантів. Просто людина звикла писати заявки, спробувала – у неї виходить, і не шкодує на це час. Тож сьогодні ви можете назбирати собі скільки завгодно будь-яких грантів.

У 2022-2023 році у Львівській області 12 господарств отримали гранти на закладання нових садів та ягідників на суму близько 60 млн. грн. Ще 49 суб’єктів агросектору отримали мікрогранти на загальну суму 11,6 млн грн, створено 95 робочих місць, 22 виробники отримали гранти на створення або розвиток переробних підприємств на суму понад 132 млн грн.

Якщо у вас буде дуже гарна грантова історія, це буде вашою перевагою. Ви будете вважатись відповідальним грантоотримувачем, який правильно використовує кошти та вміє працювати з проектами міжнародної матеріально-технічної допомоги.

Порядність тут також грає не останню роль, тому що у нас були такі проекти по лінії ФАО з ягідництва, що грантові аналітики були в шоці. Господарства намагались взяти грант навіть на чужі площі. Звертайте увагу, що в цих організаціях працюють досвідчені фахівці, і ввести їх в оману не вдасться. Хоча всі ці проекти доволі бюрократизовані та повільні, натомість вони все дуже детально перевіряють.

Про державні програми також треба розуміти, що мова йде про гроші платників податків, тому неможливо користатись грантовими коштами, якщо ви самі їх не сплачуєте.