Техніка

Докладніше про чизелі

Докладніше про чизелі

Зроблено огляд представлених на ринку України глибокорозпушувачів. Наведено дані випробувань деяких моделей.

 

Важлива умова високої ефективності будь-якого прийому обробітку ґрунту — застосування його з урахуванням ґрунтових і кліматичних умов, біологічних особливостей вирощуваних культур й інших факторів, від яких залежать майбутній урожай сільгоспкультур. Важливе ґрунтоводоохоронне значення в сучасних агроландшафтах має обробіток ґрунту, який забезпечує оптимізацію всіх чинників життя рослин. Виходячи з великої різноманітності ґрунтів України, віддавати перевагу одній із технологій обробітку ґрунту сьогодні проблематично. Потрібен компроміс між полицевим і безполицевим обробітком, поверхневим і глибоким розпушуванням.

 

Для глибокого розпушування ґрунтового шару в межах 22–45 см сьогодні застосовують не лише плуги, а й глибокорозпушувачі (чизелі). Сучасні технології передбачають альтернативне вирішення деяких завдань, які ставилися перед оранкою: боротися з бур’янами можна хімічним способом; збагачувати ґрунт поживними елементами — унесенням міндобрив розкиданням. Тому в цих технологіях на місце оранки прийшло глибоке безполицеве розпушування кореневмісного шару ґрунту, яке дозволяє зменшити витрати енергоресурсів і сприяє збереженню екології.

 

Консервувальна технологія

 

Система обробітку ґрунту на базі глибокого розпушення (так звана консервувальна технологія) виконується за умови потреби в регулюванні щільності ґрунту в переущільненому кореневмісному шарі ґрунту. Вона дає змогу проводити розпушення без обороту пласта на глибину дещо більшу, ніж у традиційній системі, і передбачає наявність після основного обробітку до 70% рослинних решток на поверхні ґрунту. Цей фактор треба враховувати під час вибору посівної техніки.

 

Першою операцією в консервувальній системі обробітку ґрунту є дискування або мульчування поверхні поля рослинними рештками. Цю операцію проводять важкими дисковими агрегатами за наявності на поверхні ґрунту значної кількості рослинних решток. Наступним є чизелювання або плоскорізний безполицевий обробіток ґрунту на більшу глибину, ніж глибина оранки.

 

Нині на ринку техніки представлено комбіновані машини, які обладнані різними типами робочих органів, що дозволяє за один прохід по полю вести мульчування, глибоке розпушування та передпосівну підготовку ґрунту. Варіанти виконання консервувального обробітку ґрунту можна розділити на кілька типів: чизельний обробіток із подальшим виконанням іншими знаряддями поверхневого та передпосівного обробітків ґрунту; основний обробіток знаряддями, що поєднують глибокий обробіток нижніх горизонтів ґрунту й обробіток верхніх його горизонтів дисковими робочими органами.

 

Деякі машини для чизелювання ґрунту

 

Кількість чизелів, що сьогодні представлені на ринку, є значною й постійно зростає. Пояснюється це як попитом із боку аграріїв, так і розвитком сучасних технологій обробітку ґрунту. Детальніше розглянемо деякі із цих агрегатів, що мають найбільший попит на вітчизняному ринку.

 

Collari виготовляє кілька моделей чизельних агрегатів, які можуть проводити безполицеве розпушування ґрунту на глибину до 70 см. Агрегати обладнано жорсткою рамою й оснащені чизельними лапами із спеціальної сталі та механізмом захисту від перевантажень і пошкоджень типу «зрізний болт».

 

Фото. Чизельні агрегати Collari та АІО

 

AIO пропонує господарствам чизельні агрегати аналогічної конструкції, які можуть комплектуватися голчастим котком і туковисівною системою.

 

Комбіновані чизель-глибокорозпушувачі виробництва Maschio-Gaspardo виконують обробіток ґрунту на глибину 45–55 см із наступним вирівнюванням оброблюваної поверхні поля. Цей виробник, зокрема, пропонує широкозахватний чизель Diablo 600, що дозволяє обробляти до 4 га/год за необхідної потужності трактора 510 к. с.«Агріком» представляє дискові глибокорозпушувачі моделей ДГ із шириною захвату 2,5–3,5 м, які можуть проводити розпушування на глибину до 45 см і поверхневий передпосівний обробіток ґрунту за один прохід по полю. Агрегати цієї фірми складаються із чизеля та легкої дискової борони. У конструкції передбачено елементи для кріплення додаткових знарядь, що дозволяє підвищити якісні показники посівного шару ґрунту.

 

Фото. Дискові глибокорозпушувачі «Агріком»

 

Vogel&Noot виготовляє різні типи глибокорозпушувачів моделей TerraDig. Глибокорозпушувачі TerraDig серії XS/XXS розпушують ґрунт на глибину 55–70 см і можуть бути адаптовані до різних структур ґрунту з різними обсягами пожнивних решток. Завдяки спеціальній формі зубів вони придатні для обробітку важких ґрунтів. Агрегати укомплектовані спареними зубовими котками для подрібнення брил ґрунту й пригортання рослинних решток.

 

Amazone пропонує культиватор серії Cerius із трирядним розміщенням лап, який забезпечує розпушення на глибину 5–30 см. Культиватор може комплектуватися п’ятьма типами котків — планчасто-ребристим, тандемним, зубчатим, кільцевим. Необхідна потужність залежно від польових умов становить 35–40 к. с. на 1 м ширини захвату.

 

Близьке за призначенням знаряддя культиватор CLCpro пропонує Kverneland. Залежно від умов роботи культиватор CLCpro комплектують різними типами долота та лап.

 

Культиватор Кarat Lemken обладнано набором швидкознімних лап різної форми, які можна легко замінити без застосування інструментів, що дає змогу застосовувати його для обробітку ґрунту на глибину 5–30 см і з різною інтенсивністю перемішування оброблюваного шару.

 

Фото. Культиватори-глибокорозпушувачі виробництва європейських фірм

 Фото. Випробувані культиватори-глибокорозпушувачі: а — Cultimer 500, б — Artiglio 400, в — Top Down 700

 

 Результати випробувань

 

Фахівці нашої установи протягом останніх років провели польові випробування глибокорозпушувачів Cultimer 500Kuhn, Artiglio 400Maschio GASPARDO та Top Down 700 Vaderstad.

 

Умови роботи чизель-культиватора Cultimer 500характеризувалися такими показниками: ґрунт за механічним складом відповідав дерново-підзолистим ґрунтам вологістю 18,3–19,7% і твердістю 0,9–1,6 МПа. Чизель-культиватор обробляв ґрунт після збирання зернових в агрегаті з трактором John Deere 8320 R за робочої швидкості 6,9 км/год. Середня глибина обробітку ґрунту становила 27 см. Гребенистість поверхні поля − 2 см. Кришення розпушеного шару ґрунту (уміст фракцій розміром до 25 мм) становило 96,9%.

 

Проведеною експлуатаційно-технологічною оцінкою встановлено, що продуктивність за змінним часом доповнювала 2,79 га/год. Питома витрата палива за змінним часом — 12,11 кг/га. Річні прямі експлуатаційні витрати за експлуатації цього чизель-культиватора становлять 363 290 грн за нормативного завантаження. Прямі експлуатаційні витрати на 1 га становлять 619,95 грн.

 

Глибокорозпушувач ARTIGLIO 400агрегатувався з трактором John Deere 8430 і проводив обробіток ґрунту в умовах, що характеризувалися такими показниками: ґрунт дерново-підзолистий вологістю 16,0–19,8% і твердістю 1,3–1,9 МПа. Обробіток ґрунту проводили після збирання зернових культур.

 

Агрегат працював із робочою швидкістю 6,9 км/год. Середня глибина обробітку становила 45 см. Гребенистість поверхні поля — 2 см. Кришення розпушеного шару ґрунту (уміст фракцій розміром до 50 мм) — 96,6%.

 

Продуктивність за змінним часом становила 2,13 га/год. Питома витрата палива за змінним часом — 14,38 кг/га. Річні прямі експлуатаційні становили близько 196 013 грн за нормативного завантаження. Прямі експлуатаційні витрати на 1 га досягли 438,51 грн.

Поле, на якому проводили випробування розпушувача дискового Top Down 700 Vaderstad, характеризувалося темно-сірими лісовими середньосуглинковими ґрунтами вологістю у поверхневому шарі 11,0–20,0%, твердістю — 0,8–1,5 МПа і рівнинним рельєфом. Розпушувач працював на полі після збирання цукрових буряків.

 

Було забезпечено глибину обробітку 14,8 см за робочої швидкості 10,6 км/год. Кришення ґрунту (фракцій розміром до 50 мм) становить 100 %, гребенистість поля не перевищує 3 см. Щільність ґрунту в оброблюваному шарі після проходу розпушувача перебувала в межах 1,2-1,4 г/см³.

 

Продуктивність за змінним часом, за робочої швидкості розпушувача 10,6 км/год та робочої ширині захвату 7 м була становила близько 5,34 га/год. Питома витрата палива за змінним часом — 8,65 кг/га. Прямі експлуатаційні витрати за нормативного навантаження становили 203,13 грн/га. У структурі витрат 24,9% — витрати на паливо, 75,1% — на реновацію, капітальний, поточний ремонт і ТО. У структурі прямих експлуатаційних витрат у разі застосування розпушувача значно переважають витрати на реновацію, ремонт і технічне обслуговування. Це пояснюється високою вартістю машини і трактора.

 

Збільшення річного навантаження, а отже, і річного обсягу робіт забезпечує зниження прямих експлуатаційних витрат на одиницю роботи. Так, у разі збільшення річного навантаження від 210 до 420 год прямі експлуатаційні витрати зменшуються в 1,27 раза. Збільшення завантаження, а також і тривалості роботи в агротехнічні терміни, якої можна досягти за рахунок застосування розпушувача протягом усього світлового дня, дозволяє зменшити витрати на проведення суцільного обробітку ґрунту і в результаті зменшити собівартість вирощування сільгоспкультур.

 

 

Василь Думич, зав. лаб.

Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

журнал The Ukrainian Farmer, вересень 2014 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі The Ukrainian Farmer та інтернет сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал The Ukrainian Farmer з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ