Тваринництво

Запобігти виникненню діареї у телят можна введенням у раціон функціональних протеїнів

Здорові телята

Здорові телята

Запобігти виникненню діареї в перші тижні життя телят можна введенням у раціон функціональних протеїнів для поліпшення здоров’я кишківника.  

Правило «4-4-4» 

Через особливості будови материнської плаценти корів (епітеліохоріальна плацента) телята народжуються без імунного захисту. І вже під час отелення вони стикаються з різними збудниками хвороб. Тому негайне споживання високоякісного молозива з належною концентрацією специфічних для ферми антитіл має життєво важливе значення для захисту молодняку жуйних тварин із самого початку. 

Зважаючи на зменшення концентрації імуноглобулінів у молозиві й погодинне зниження абсорбційної здатності кишкового бар’єра теляти, молозиво слід задавати якомога швидше після народження. 

У США для телят установлено правило «4-4-4», згідно з яким корову слід доїти в середньому через чотири години після отелення, і теля потрібно забезпечити 4 квартами (1 кварта = 0,95 л) молозива протягом перших чотирьох годин після народження. 

Достатній запас антитіл для телят необхідний, тому що тільки здорові телята можуть повною мірою реалізувати свій потенціал продуктивності за настання зрілості. Водночас нещодавні дослідження показують, що всього близько 40–50% телят досягають достатньої концентрації антитіл у крові (>10 мг IgG/мл сироватки крові). Імунна система теляти може бути визнаною стабільною, починаючи з 10–12-тижневого віку. Саме тому протягом перших тижнів життя телята дуже сприйнятливі до хвороб. Внаслідок цього для хорошого старту життя важливо забезпечити теля найкращими умовами. 

Небезпечний період 

У перші чотири тижні життя телят однією з найпоширеніших проблем, що спричиняє великі втрати молодняку, є діарея. Залежно від шляху продукування рідини кишківнику існують різні види діареї (секреторна, мальабсорбційна або діарея запального характеру). Часто діарею спричиняють ротата коронавірус, які відкривають ворота для вторинного інфікування такими бактеріями, як кишкова паличка і сальмонела. Водночас Cryptosporidium parvum набуває все більшого значення у виникненні діареї в телят. 

Незважаючи на класичні етіологічні чинники діареї (віруси, бактерії, паразити, найпростіші), недоліки утримання та менеджменту можуть також стати причиною кишкових розладів. Ріст витрат на ветеринара, препарати, а також тривалий період вирощування, витрати на оплату праці й втрати від діареї негативно впливають на економічні показники вирощування тварин. 

Запобігання діареї 

Найкращий спосіб лікування діареї — це її профілактика. Під комплексом профілактичних заходів розуміємо контроль біобезпеки ферми, контроль безпечності й складу раціону корови та теляти разом із режимом годівлі, контроль якості й режиму напування, забезпечення добробуту тварин, запобігання стресових чинників тощо. 

На жаль, в умовах сьогодення багато з цих заходів дуже важко, а іноді неможливо реалізувати в умовах ферми. Саме тому постійно триває пошук нових кормових добавок як рослинного, так і тваринного походження, для підтримання здоров’я молодняку й запобігання виникнення діареї в перші тижні життя телят. 

У виборі профілактичного засобу насамперед звертаємо увагу на його безпечність і ефективність. Компанія EW Nutrition, GmbH (Офіційний дистриб’ютор в Україні — компанія «Альфа-Вет») пропонує продукти для поліпшення здоров’я кишківника, для підвищення продуктивності й прибутковості та підтримання імунної системи теляти. 

Продукти лінійки Глобіген базуються на природних яєчних імуноглобулінах (IgY), що спрямовані на знешкодження патогенної мікрофлори як джерела інфекції. Під дією патогенної мікрофлори розуміємо бактерії, віруси та найпростіші. Ці імуноглобуліни рекомендується додавати в молозиво для збільшення концентрації імуноглобулінів і посилення пасивного імунітету, а також задавати їх із молоком та ЗЦМ. 

Імуноглобуліни — у яйцях 

Функціональні протеїни класу IgY виробляють кури-несучки, які стикаються зі збудниками як вірусної, так і бактеріальної етіології, притаманними кожному окремому виду тварин, такому як поросята або телята. Кури, реагуючи на ці збудники, продукують захисні антитіла — імуноглобуліни, що депонуються в жовтку яйця. Яйця збирають, жовток висушують і концентрують яєчні імуноглобуліни. 

Функціональні протеїни класу IgY мають подібну дію до імуноглобулінів IgG ссавців. Деякі наукові джерела засвідчують, що IgY (імуноглобуліни з жовтка), які продукують кури-несучки, є ефективнішими у нейтралізації патогенів, порівнюючи з імуноглобулінами корів. 

Інша перевага використання природних яєчних імуноглобулінів — це висока концентрація IgY у яєчному жовтку, що пояснюється тим, що курка продукує й транспортує повний спектр антитіл у яйце для підтримання своїх курчат у перші дні життя. Саме тому яйця використовують для отримання яєчного порошку, такого як Глобіген — інгредієнта корму для підтримання материнського імунітету молодняку тварин, зокрема телят. 

Ефективність продуктів Глобіген підтверджують досліди, які проводила компанія EW Nutrition (GmbH) по всьому світу. 

Послабити вплив 

Для зменшення негативного впливу збудників хвороб на продуктивність телят EW Nutrition рекомендує Глобіген Лайф Старт — безпечна і стандартизована кормова добавка, джерело високоякісних яєчних імуноглобулінів (IgY). Цей продукт покращує приріст маси та запобігає виникненню діареї у телят. 

Рис. 1. Ростова продуктивність телят

Глобіген Лайф Старт призначено для систематичного й індивідуального застосування телятам від народження і до кінця випоювання. Продукт задають із молозивом, молоком та ЗЦМ. Додаючи продукт у раціон телят, можна сприяти зниженню кількості випадків діареї, а також набуттю телятами активного імунітету та збільшенню середньодобових приростів. Можливе й індивідуальне задавання добавки з молоком або ЗЦМ у стресових ситуаціях, таких як перегрупування, транспортування, вакцинація, переведення з молока на воду, ЗЦМ та грубі корми. 

З метою доведення ефективності додавання Глобіген Лайф Старту для підвищення продуктивності новонароджених телят було проведено дослід на молочній фермі (800 корів голштино-фризької породи) в Німеччині. Для досліду було відібрано 37 теличок, яких розділили на дві групи (контроль — 20, Глобіген Лайф Старт — 17). Обидві групи отримували однаковий раціон: 

1-й день життя: 4 л молозива; 

2–15-й день життя: суміш молозива та цільного молока до 10 л; 

16–39-й день життя: цільне молоко, без обмежень; 

40–47-й день життя: замінник молока, без обмежень; 

47–65-й день життя: поступове відлучення. 

Група Глобіген Лайф Старт додатково отримувала 4 г Глобіген Лайф Старту на теля на день, підмішуючи його в замінник молока з 2 по 30-ту добу. Масу всіх телят визначали одразу після народження та наприкінці групування (13–14-й тиждень). Відлучення в обох групах проводили у віці ±65 днів. 

Рис. 2. Показники середньодобового приросту маси

У результаті дослідження спостерігали підвищення кінцевої маси на 20 кг у дослідній групі, що стало результатом підвищення середньодобового приросту маси на 26% від народження до кінця періоду дослідження (рис. 1, 2). У дослідній групі, двоє телят із 17 потребували антибіотикотерапії (пневмонія) та ще двоє телят через запалення пуповини (всього 23%). У контрольній групі 6 телят потребували антибіотикотерапію через пневмонію (всього 30%). 

Отже, Глобіген Лайф Старт покращує продуктивність молодняку телят. Телята мали вищі показники середньодобового приросту маси, що сприяло підвищенню кінцевої маси. Підвищення росту можна пояснити покращенням здоров’я кишківника, а також покращенням загального стану здоров’я. Це твердження узгоджується Ікеморі et al. (1992), який висвітлює, що яєчні імуноглобуліни нейтралізують у кишківнику телят збудники діареї, такі як E. coli

Яєчний порошок — це не єдине джерело імуноглобулінів на світовому ринку; також доступні інші джерела, такі як молозиво великої рогатої худоби, концентрат/ізолят пшеничного протеїну та висушена розпиленням тваринна плазма. Водночас, зі слів доктора Барбоса, ці продукти не можуть бути стандартизованими до рівня антитіл. В той час як було доведено, що імуноглобуліни з інших джерел «корисні», вони також можуть бути «менш ефективними» залежно від збудників хвороб, з якими стикалася тварина. 

Леа Поппе, технічний менеджер компанії EW Nutrition, GmbH 

Переклад і адаптація: Тетяна Орлюк, канд. вет. наук, компанія «Альфа-Вет»  

журнал The Ukrainian Farmer, грудень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ