Тваринництво

Підприємство «Велетень» нарощує продуктивність молочного стада

Поступи «Велетня»

Поступи «Велетня»

Підприємство «Велетень» нарощує продуктивність молочного стада завдяки вмінню адаптувати технологію утримання корів до нових викликів.  

Сучасний тваринницький комплекс «Велетень» (Сумська обл.) — це один із найяскравіших прикладів самоорганізації колективу та гнучкої адаптації до вимог часу заради досягнення спільної мети, управлінської компетенції керівника, економічно плавного підходу до трансформації підприємства та вдумливого впровадження сучасних технологій, успішного господарювання за високими світовими стандартами. 

Підприємство утворилося на базі колишнього колгоспу-мільйонера, яке наприкінці 1990-х років прийшло до занепаду. Люди не сподівалися на диво, а вирішили творити свою історію. Так, у 1999 році колектив підприємства обрав своїм керівником Надію Вайло. 

Сьогодні «Велетень» має в обробітку понад 8 тис. гектарів і навіть у роки з дуже складними, непередбачуваними погодними умовами отримує стабільні врожаї. Не піддавшись тенденції до вирізання поголів’я худоби, підприємство зуміло зберегти молочну ферму й суттєво підвищило її рентабельність. Нині поголів’я налічує 2200 корів голштинської породи, з яких 850 — дійні. Середні надої на корову за 305 днів лактації становлять 15 300 кг молока ґатунку екстра. Вироблене молоко реалізують підприємствам «БельШостка Україна» та «Новгород-Сіверський сирзавод». Господарство входить до рейтингу «Топ 100 найкращих аграрних підприємств України» за версією журналу The Ukrainian Farmer. А Надія Вайло цьогоріч очолила список найуспішніших 20 жінок, які відіграють помітну роль в агробізнесі, а нещодавно глухівчани обрали її мером міста. 

Отже, «Велетень» перегорнув іще одну сторінку своєї історії, і далі, під керівництвом нового директора Анатолія Тітова втілюватиме амбітні плани. «Мої плани на майбутнє як керівника підприємства не йдуть у розріз із планами Надії Олексіївни, і це абсолютно закономірно, адже ТОВ „Велетень” — не просто колектив. Ми — команда, кожен член якої бажає тільки процвітання та розвитку рідному підприємству», — зазначив пан Анатолій. Саме тому основні акценти в роботі господарства будуть спрямовані на підтримання й подальше просування вже затверджених упроваджень і надбань, оптимізацію всіх виробничих циклів, застосування новітніх технологій у всіх виробничих процесах на підприємстві, покращення умов праці та соціального забезпечення працівників господарства. 

Велика розбудова 

На початку відродження підприємство робило акцент на рослинництві, яке приносило прибуток. Однак постійно інвестувало у тваринництво і, ставши міцно на ноги, взялися за розвиток ферми на рівні європейських стандартів. «Для досягнення стабільних результатів, нарощування продуктивності корів і покращення їх здоров’я, потрібно постійно удосконалювати технологію їх утримання, стежити за збалансованою годівлею тварин, забезпечувати сучасну вакцинацію», — перелічує найважливіше в роботі ферми головний зоотехнік Валентина Шпак. 

Нині підприємство має кілька сучасних корівників, у яких створено комфортні умови для утримання корів на безприв’язній системі. Усі корівники обладнано вентиляційними шторами. На стелях установлено великі світлоаераційні гребені, що сприяє ефективній вентиляції повітря в приміщеннях. Улітку температура в корівнику регулюється завдяки вентиляторам і дрібнодисперсній системі зрошення, які автоматично вмикаються в разі підвищення температури в приміщенні понад +18 °С. Такою ж системою охолодження облаштовані доїльна зала та накопичувач. 

Тварин тримають в одно та дворядних секціях із бетонною підлогою. Щоб уберегти тварин від захворювань і стимулювати до лежання, стійлові місця вкрили м’якими гумовими матами та встеляють соломою. Свіжу підстилку додають раз на день, коли корови ідуть на доїння. Гній видаляють щогодини дельта-скрепером. 

Парне молоко 

З нуля збудували молочний блок й обладнали доїльною залою та охолоджувачем виробництва компанії GEA. Доїльне обладнання встановили типу «ялинка зі швидким виходом» 2 . 14 місць, таким чином оптимізували кількість доярок. Доїльна зала здійснює 4,7–4,8 оберту, що дозволяє видоювати близько 130–140 голів на годину, обслуговують її два оператори машинного доїння. Особливістю такого обладнання є пульсатори з автоматичною стимуляцією вимені, фіксація надою та електропровідності по кожній тварині окремо, а також унікальний IQ колектор, що забезпечує кращу гігієну та стабільність вакууму в доїнні. 

Молочний блок обладнаний доїльною залою та охолоджувачем виробництва компанії GEA

Саме сукупність цих можливостей у поєднанні з низьким вакуумом дозволяє видоїти корів дбайливо та з мінімальним стресом. 

Поряд добудовується ще один корівник і доїльна зала — також компанії GEA. Вони це довели своїм професіоналізмом! «Ми віддаємо перевагу системі „ялинка”, а не „каруселі”, для розміщення якої потрібно значно більше місця», — пояснює вибір пані Валентина. 

Перед доїнням вим’я корів протирають дезінфекційними препаратами, витирають серветками, здоюють перші цівки й тільки після цього надягають доїльний апарат. Молоко відразу по трубах потрапляє до танків-охолоджувачів, де зберігається за температури +4 °С. Кожна партія молока перевіряється на якість, якою на фермі пишаються: уміст жиру становить 3,8%, білка — 3,2%, кількість соматичних клітин — 150 тис./см., бактеріальне забруднення не перевищує 40 тис./см.. 

Для керування на фермі використовують програму Dairy plan — це значно спрощує процес догляду за якістю годівлі, станом здоров’я поголів’я, контролю за якістю та кількістю надоєного молока тощо. 

Робота за розкладом 

Молочний комплекс обслуговує близько 40 працівників. Для них на підприємстві створили комфортні умови праці — облаштували душові кімнати, кімнату для відпочинку та їдальню, організували доставку працівників на роботу та з роботи. Колектив ферми працює, як годинниковий механізм: усе регламентовано і прописано по кожному виду робіт. «Я не пригадую такого випадку, щоб навіть за відсутності керівництва працівники вчасно не напоїли телят, не почистили гній чи вдосвіта не подоїли корів, — щиро дивується Валентина Шпак. — Ми вийшли на той рівень розвитку, коли порядок і виконання своїх обов’язків — це норма». Відтак, не дивно, що на підприємство часто приїздять колеги, щоб побачити та перейняти успішний досвід. 

На фермі впроваджена погодинна оплата праці, а наприкінці року видають премію, нараховану за оцінюванням кожного працівника за 5-бальною системою (серед критеріїв — дотримання технології доїння корів, чистоти в приміщеннях тощо). Тобто чим краще працюєш — тим більше отримуєш. Імовірно це є однією з причин дуже низької плинності кадрів. 

Загалом робота колективу побудована за принципом: «обговорили — зробили». Усі процеси на фермі відбуваються відповідно до технологічної карти, яка відпрацьована роками. 

Після восьмої — відбій 

Раціон і режим годівлі тварин — один із наріжних каменів технології вирощування високопродуктивного поголів’я. Звичайно, для розрахунків раціону можна користуватися різними комп’ютерними програмами, але бажаного результату важко досягти без розуміння фізіологічних потреб корови. Щоб тримати все під контролем і вчасно впроваджувати передові технології, господарство тісно співпрацює із зовнішніми консультантами — наприклад, Консультаційного центру АВМ, компанії «АБМ-ТРЕЙД» тощо. У симбіозі виробили, зокрема, оптимальний раціон корів. Кормосуміш складається з кукурудзяного, бобово-злакового та люцернового силосу, жому, кукурудзяної дерті, пшениці та гороху, премікси та сіль. Щоб збалансувати раціон за амінокислотами, до складу дійних корів додають білкові корми — соняшниковий, соєвий і ріпаковий шроти, пивну дробину. 

Суміш готують і роздають тричі на день за допомогою кормозмішувача-розкидача кормів V-MIX компанія BvL: спочатку новотільним і високопродуктивним коровам, далі — сухостійним і низькопродуктивним, молодняку. Корм підгортають щогодини: завдяки цьому корови практично не сепарують його, що сприяє поліпшенню якісних показників молока без зміни раціону. 

Суміш готують і тричі на день і роздають за допомогою кормозмішувача — розкидача кормів

Близько 70% інгредієнтів ферма заготовляє самостійно, «закріпивши» 1000 га під вирощування культур для ферми. Для отримання інгредієнтів високої якості тісно співпрацюють з агрономічним підрозділом підприємства. Докуповують шрот, дробину, сухий жом і премікси. Сіно зберігають у спеціальних ангарах, для силосу обладнали силосні ями. Після восьмої вечора корів не годують. Вранці обходять корівники й візуально оцінюють залишки кормів — на кормовому столі має лишатися не більше як 5–7% корму. Щотижня проводять генеральне прибирання кормових столів. 

Власне відтворення 

Ремонт стада у «Велетні» здійснюється тільки одним способом — шляхом вирощування власного молодняку. Четверту частину корів осіменяють за ознаками прояву статевої охоти, а 75% — за схемою синхронізації. Понад 10 років господарство закупає сперму в паєтах у компанії ABS, застосовуючи індивідуальний підбір бугая для кожної корови. Серед критеріїв вибору бугая головний ветеринарний лікар підприємства Валерій Мамай виділяє три головні: підвищення виробництва молока, підвищення жиру молока та легкість отелення. «Бугая-плідника підбирає програма, а ми тільки вносимо всі параметри та потрібні вимоги, — розповідає пан Валерій. — Так, якщо корова дає багато молока, але жирність низька, то їй підбираються бугая, щоби підвищити цей показник». 

Відсотком заплідненості в господарстві задоволені: 45% корів запліднюється після першого осіменіння, запліднюваність телиць — 72%. Відсоток тільних корів у стаді коливається на рівні 65%. 

У господарстві чітко розподілено обов’язки між ветеринарними лікарями. Після отелення з коровами за протоколом працює ветлікар: щоденно клінічно обстежує, за потреби лікує новотільних. Після переведення корови з групи новотільних у групу відтворення найліпшим помічником ветлікаря у цей період стає УЗД-апарат KAWASAKI KH250. На 32-й день після осіменіння проводять УЗД на тільність, наступний раз — на 90-й день, і за тиждень до переведення на сухостій процедуру повторюють для підтвердження тільності. «Раніше тільність корови можна було перевірити тільки через два місяці після запліднення, — зауважує Валерій Мамай. — Маючи УЗД-апарат, ми економимо місяць: якщо корова не тільна, її одразу ставлять на схему синхронізації». Завдяки проведенню ультразвукової діагностики вдалося скоротити сервісний період, покращити відсоток осіменіння, знизити кількість використаних спермодоз, вчасно починати курс лікування, а отже, витрачати менше коштів на медикаменти. Загалом осіменіння стало більш економічно вигідним, констатують на підприємстві. Крім того, в господарстві щопонеділка проводять УЗ-діагностику корів і таким чином вчасно можуть виявити патологію. 

За 64 дні до отелення корів запускають у сухостій і утримують під навісами на глибокій підстилці. У пологовому відділенні є секція для пізнього сухостою й індивідуальні бокси для отелення. Якщо за 4 год корова сама не отелиться, їй надають рододопомогу. Доять уже через 15 хв після отелення. Виділене молозиво перевіряють на вміст імуноглобулінів, охолоджують і заморожують. Молозиво з банку розморожують за температури +50 °С. Новонароджене теля перебуває біля матері близько 5 хв, доки корова його облизує, а спеціаліст обробляє пуповину йодом. 

Упровадження системи холодного утримання телят позитивно впливає на їхній стан здоров’я

Самостійне життя 

Після цього теля поміщають в індивідуальну клітку під обігрівач UFO. Протягом години випоюють 3,5–4,5 л молозива — в середньому це 10% маси тварини. Через дві години переміщають до індивідуального будиночка. Упровадження системи холодного утримання новонароджених телят позитивно впливає на їх стан здоров’я, сприяє зростанню середньодобового приросту живої ваги в телят. 

На п’ятий день телятам видаляють роги за допомогою пасти. Далі теличок переводять на випоювання за допомогою «Молочної няні» компанії «ДеЛаваль». Молочний період триває до 45 днів. Але головним орієнтиром для зняття з відгодівлі молоком є не вік, а маса теляти — 65 кг. Ще протягом 14 днів телят тримають в індивідуальних клітках, даючи комбікорм. На 60-й день переводять на утримання в групах по 10 голів у секції, а на 120-й день телички потрапляють у групу дорощування в секції по 60 голів, де перебувають 8 місяців. У групу злучного віку теличок переводять на 11-му місяці життя. Як тільки тварини набирають 360–370 кг, а висота в холці становить не менше як 130 см, їх осіменяють. 

Бичків лишають в індивідуальних будиночках до 45 днів: у їхньому раціоні молоко є довше, ніж у теличок, але його доза менша. Добре розвинених тварин, які набрали 65 кг ваги, переводять на групове утримання по 10 голів. 

Здорове поголів’я 

Вакцинація — це частина програми здоров’я поголів’я в господарстві. «Ми вакцинуємо всіх тварин, тому й не маємо кричущих проблем, — зауважує Валентина Шпак. — Захворювання однієї-двох корів — це уже дзвіночок для нас». 

Вакцинація стада в господарстві здійснюється за планом, що видає програма. Наприклад, кожне теля вакцинують на 21, 90 і 300-й день життя комплексною вакциною Vista Once (від вірусної діареї, парагрипу тощо), на 42-й та 56-й день уводять вакцину ЛТФ (від лишаю). Для корів використовують вакцину Vista 5 L5. Наступну вакцинацію проводять у сухостійний період: на 222-й день тільності Ротавек Короною — інактивована вакцина проти ротавірусної, коронавірусної інфекцій і ешеріхіозу; на 236-й день — Vista 5 L5. Тварин знаходять за номером, зазначеним на бирці, проводять процедуру, а результати вносять у програму. 

Розчищення копит і профілактичні ванни — ідуть окремим пунктом у плані профілактики стада. Профілактичне розчищення ратиць проводять усьому поголів’ю двічі на рік, а також перед запуском на сухостій. Проблеми виникають нечасто: інколи тварини отримують травми, а от бактеріальних інфекцій практично не буває, бо на фермі проводять профілактичні ванни. Згідно з планом їх проводять двічі на тиждень використовуючи відповідно засоби Септіклін і Септіфлекс вітчизняного виробника «АБМ-ТРЕЙД». Як стверджує Валерій Мамай, результати застосування цих засобів задовольняють підприємство. 

«Я переконаний у тому, що Надії Олексіївні не варто непокоїться за свою „дитину”, яку ми всім колективом виховали з „пелюшок” і до повноліття, — запевняє Анатолій Тітов. — Адже для нас всіх підприємство — наче рідне дитя. Тому ми разом надалі продовжимо, примноживши, добрі традиції плідної продуктивної праці для розвитку й процвітання нашого рідного ТОВ „Велетень”».  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

Владислав Гусол

Владислав Гусол, дилер ТОВ «Фенікс Агро УА» 

— З 2014 року сервісне обслуговування молочного обладнання в господарстві «Велетень» проводить сертифікований дилер компанії «ГЕА Украіна» — ТОВ «Фенікс Агро УА». До нашої зони обслуговування входять Чернігівська та Сумська області. Наша сервісна служба забезпечена всім спецустаткуванням й інструментами відповідно до вимог компанії GEA. Це дає нашим фахівцям змогу виконувати якісне обслуговування доїльних залів GEA. Найкращим підтвердженням моїх слів є вибір і довіра тисяч задоволених роботою обладнання та сервісним обслуговуванням клієнтів GEA. Серед них і підприємство «Велетень», яке вдруге вибрала доїльний зал типу «Ялинка 2 . 10» доїльних місць у нашої компанії. 

Василь Стрижиус

Василь Стрижиус, менеджер з продажу компанії «АБМ-ТРЕЙД»  

— З господарством «Велетень» ми співпрацюємо близько п’яти років. Підприємство — амбіційне, завжди налаштоване на результат — на збільшення продуктивності. 

Наша співпраця має певні особливості, які спричинені низкою вимог різних фахівців агропідприємства. Так, ветеринарні спеціалісти очікують від продукції покращення здоров’я тварини, технолог із годівлі — підвищення молоковіддачі з кілограма сухої речовини раціону, завідувач ферми — легкості у їх застосуванні та контролю даванки, а власник — щоб витрата всіх коштів була економічно доцільною. Тому кожен наш продукт має відповідати цим критеріям, удосконалюватися залежно від умов і ситуацій у молочному виробництві. 

Індивідуальний підхід до кожного господарства — це наша перевага. Успіх молочнотоварної ферми «Велетень», на мою думку, насамперед — у чіткому керуванні всіма процесами роботи фермою завдяки сильному колективу на кожній ланці виробництва. Саме таким є колектив підприємства — дружним, професійним і цілеспрямованим.  

Лариса Степанушко 

журнал The Ukrainian Farmer, грудень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ