Тваринництво

Компанія «Імпульс ЦІС» є незамінною ланкою у створенні продуктивного поголів’я

Довіритись професіоналам

Довіритись професіоналам

Застосування комплексного підходу в догляді за коровами зробило ТОВ «Імпульс ЦІС» незамінною ланкою у створенні високопродуктивного поголів’я.

На одному з тваринницьких комплексів Молдови, яке утримує понад 1200 голів молочного поголів’я, щотижня через хвороби вибраковують 7–10 корів. Купуючи нетелів в Угорщині, власник бізнесу розраховував на прибуток. Однак колектив підприємства виявився не достатньо кваліфікованим і досвідченим, щоб забезпечити належні умови утримання, годівлі, профілактики, діагностики та лікування захворювань для примхливих голштинів. Як наслідок, у тварин — масові захворювання копит, мастити, ендометрити й інші хвороби, які призводять до суттєвого зниження їх продуктивності. Переламати ситуацію вдалося тільки після того, як господарство визнало, що не спроможне впоратися власними силами та звернулося по допомогу до ТОВ «Імпульс ЦІС», яку очолює Ігор Циганков. Компанія проводить технічний консалтинг, тобто вивчає проблему на фермі й пропонує план дій із прогнозованим результатом і чітким бюджетом, що в результаті призводить до оптимізації діяльності підприємства. 

Про проблему — відверто 

Здавалося, для чого ця інформація читачеві? Насправді в подібну халепу досить часто втрапляють українські господарства. До цього призводить низка чинників, зокрема — низька кваліфікація зоотехніків і ветеринарів та відсутність мотивації працювати на результат. Наприклад, кожному ветлікарю відомий алгоритм дій у разі захворювання тварини: діагностика — лікування — профілактика. Проте тільки в окремих господарствах проводять аналізи, лабораторні дослідження й залежно від результатів призначають схему лікування. «Мастити зазвичай лікують різними препаратами, яких є на ринку безліч, що лише пригнічує спалах хвороби, — зауважує Ігор Циганков. — Без виявлення й усунення причин, так „лікувати” корів можна по колу до пенсії, а зиск від цього буде лише торговельним компаніям». 

Ще один чинник — порушена комунікація між керівником чи власником ферми і ветлікарем чи зоотехніком. Через те, що останні не вміють прорахувати витрати на вакцинацію чи лікування й обґрунтувати їх проведення директору, він не виділяє кошти на необхідні для збереження стада заходи. Подібна ситуація виникає й з обладнанням для ферм: часто його придбають, не маючи повної інформації про потреби та завдання підприємства. 

Час настав 

У яких випадках варто звертатися до компанії, що здійснює технічний консалтинг? За планування будь-яких робіт на фермі: від профілактики захворювань копит, унесення змін у раціон тварин і до переходу на інший тип утримання тварин, реконструкції приміщення чи оновлення стада. «Якщо перефразувати відоме прислів’я, то краще сім раз послухати — і раз купити, — радить директор „Імпульс ЦІС”. — У нас часто роблять навпаки: один раз слухають, а потім кілька разів купують ліки». 

Так, консультація перед придбанням нетелів допоможе власнику зрозуміти, за якими критеріями вибирати тварин і до яких сюрпризів варто підготуватися. Наприклад, до передчасного отелення кількох корів під час перевезення через стрес або неправильно поставлений строк тільності; до появи або прогресування захворювань через надання попереднім власником неправильної інформації про вакцинацію. «У моїй практиці були випадки, коли господарства вибраковували понад половину нових корів через кілька днів після отелення, бо були не готові діяти в умовах передчасних отелень і прогресування хвороб, — розповідає пан Ігор. — В іншому випадку в корів після отелення виявляли мастити, ендометрити й кетоз. Як з’ясувалося, їх осіменили спермою великого бика, що й спричинило, ускладнення майже 90% отелень». Насправді збитки можна суттєво знизити, якщо заздалегідь знати про ризики й підготуватися. 

Комплексні рішення 

Компанія «Імпульс ЦІС» працює на ринку кілька років, але добре відома в господарствах у різних регіонах України, в Білорусі та Молдові. Свою діяльність починали з надання послуг із розчищення копит ВРХ і проведення УЗІ-діагностики. «Клієнтів я шукав сам — телефонував директорам, пропонував свої послуги, — пригадує пан Ігор. — Першим замовником стало господарство із села Яблунівка: в розмові з керівником довелося трохи дофантазувати про досвід роботи й змовчати, що я — ще студент». 

Утім, невеликий досвід не став на заваді, адже Ігор Циганков і його команда працювали на результат, а за правило взяли проявляти уважність і тактовність до клієнтів, розширювати діапазон своїх компетенцій. «Сарафанне» радіо зробило свою справу: бригаду почали наймати господарства з різних областей «за рекомендацією», а повторні запрошення підтвердили високу якість роботи й ділову репутацію. 

Часто подорожі не обходилися без пригод. Якось довелося наповнити багажник старенького «Жигуля» щебенем, щоб машину не знесло із заледенілої дороги. Ризикова поїздка неочікувано обернулася співпрацею протягом кількох років, адже під час відрядження молодий бізнесмен зрозумів: фермери потребують комплексних послуг. Це було нове господарство із сучасним ремонтом й обладнанням, але із 400 голів стада більша частина корів кульгала. Як виявилося, до захворювань ратиць призвели утримання й неякісна годівля. Звичайне розчищення копит не розв’язало б проблему. Корів треба було пролікувати, розробити план регулярних профілактичних заходів і внести зміни в раціон. У результаті робота затягнулася на кілька місяців. Тепер у господарстві проводять профілактичне розчищення копит згідно з планом, а захворювання ратиць не перевищує 10% поголів’я. 

Неякісне розчищення призводить до захворювань ратиць

Розчищення копит — це досить відповідальна процедура, тому довіряти її слід лише висококваліфікованим, досвідченим фахівцям. Однак на практиці підприємства для виконання цієї роботи часто наймають того, в кого дешевші ціни на послуги. В результаті отримують сплеск захворювань і витрачають кошти на лікування. Потрібно пам’ятати: скупий платить двічі. В «Імпульс ЦІС» працюють лікарі з вищою освітою, що мають значний досвід роботи у цій сфері. 

Деякий час «Імпульс ЦІС» виробляв електричні й механічні станки для розчищення копит. Оскільки на внутрішньому ринку вже немає потреби в цьому обладнання, станки постачають закордонним партнерам. 

Ще один напрям послуг компанії — визначення тільності корів за допомогою УЗД. «Важливість цієї процедури часто не дооцінюють. Отримана інформація дає можливість скоригувати раціон корів відповідно до потреб організму й підготуватись до отелення, також уникнути зайвих витрат на годування нетільних тварин», — аргументує пан Ігор. 

Крім того, спеціалісти «Імпульс ЦІС» продають ветпрепарати, вакцини та кормові добавки — рік тому цей напрям роботи було виокремлено в нову компанію. Всього в команді — шестеро висококваліфікованих фахівців. Головний принцип роботи — розширити перелік послуг і поглибити якість комплексного супроводу партнерам. «Більшість клієнтів ми ведемо кілька років. Вони можуть придбати ті чи інші препарати за дешевшою ціною, ніж у нас. Але свідомо віддають перевагу комплексному обслуговуванню, бо переконані, що в разі виникнення проблеми ми запропонуємо рішення, яке гарантовано призведе до успіху», — упевнений Ігор Циганков. 

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ

Михайло Гейко,
ПСП «Лукново» (Чернігівська обл.)

— На сьогодні ферма приноситиме прибутки тільки тоді, коли нею грамотно керувати — зокрема, постійно оптимізувати витрати й удосконалювати технологію утримання худоби. Нині ринок пропонує величезний вибір сучасного обладнання для підвищення ефективності роботи, різні препарати й вакцини, кормові добавки тощо. Розібратися в різноманітті пропозицій і вибрати те, що потрібно саме твоєму господарству, — надзвичайно складно. Раніше ми мали великий штат працівників і могли дозволити собі виділити працівника для моніторингу новинок, аналізу інформації та вибору найкращого варіанта. Але після оптимізації персоналу, це робити немає кому й ніколи. Так, ми давно хотіли проводити планові вакцинації, але нам бракувало знань щодо того, які препарати брати, як і коли їх правильно застосовувати. На ринку такі послуги на фаховому рівні ніхто не пропонував. 

Справжньою удачею стало для нас знайомство з Ігорем Циганковим, адже компанія «Імпульс ЦІС» не просто продає ветпрепарати й надає послуги з розчищення копит. Які питання чи проблеми в нас не виникали б, їхні фахівці завжди допоможуть знайти причини та запропонують обґрунтоване рішення, за потреби — залучать найкращих експертів, зокрема з-за кордону. Ігор Сергійович має широкий погляд на роботу на фермі й береться за вирішення складних питань, які вимагають комплексного підходу. 

Наприклад, до вирішення питання вакцинації тварин він залучив фахівця, який провів швидкі тести для визначення хвороб і виявлення паразитів, на основі їх результатів підібрав препарати. Відтоді ми регулярно проводимо тестування стада й бачимо позитивні зміни: стан здоров’я поголів’я покращився завдяки підвищенню ефективності профілактичних заходів і лікування; кошти витрачено за цільовим призначенням. 

Коли ж ми придбали в «Імпульс ЦІС» станок для розчищення ратиць і апарат для проведення УЗД-діагностики, нашим спеціалістам організували навчальні курси та провели практичні заняття. Наявність станка і УЗД-апарата дозволяє вчасно проводити певні процедури й діагностику корів і не залежати від графіка роботи найманих спеціалістів. Від фахівців компанії ми постійно дізнаємося щось нове та корисне, набуваємо практичних навичок. За їхньою порадою придбали пастеризатор молока, щоб позбутися проблеми діареї в телят. Приємним бонусом стало те, що хлопці встановили апарат, підвели до нього воду й під’єднали, навчили наших працівників ним користуватися. 

Так крок за кроком ми поліпшуємо технологію утримання стада, збільшили молочне поголів’я до 450 корів (загальна кількість — 900 голів). Нам є над чим працювати і що вдосконалювати, будуть з’являтися нові виклики, які доведеться вирішувати. Я упевнений, команда «Імпульс ЦІС» допоможе у цьому, а наша співпраця розвиватиметься в нових напрямах. 

Лариса Степанушко

журнал The Ukrainian Farmer, червень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ