Техніка

Компанія New Holland презентувала нові самохідні й причіпні машини

Збільшуючи продуктивність

Збільшуючи продуктивність

Компанія New Holland презентувала нові самохідні й причіпні машини, що здатні покращити ефективність виконання основних технологічних операцій.  

Гібрид середнього класу 

Новий комбайн середнього класу СН 7.70 (Crossover Harvesting) із гібридною системою обмолоту і сепарації здатний суттєво покращити продуктивність збирання без значних інвестицій. Його виготовляють на польському заводі у місті Плоцьку, і головне, чим він відрізняється, це те, що замість клавіш тут установлено два ротори. Щодо двигунів і об’єму бункерів, усе лишилось, як і на клавішних моделях. Тільки максимальну потужність збільшили на 30 к. с. Крім того, найближчим часом планують збільшити об’єм бункера, бо нинішніх 9300 л уже замало для цього сегмента, а найближчі конкуренти вже мають бункери по 10–11 тис. літрів. 

Знайома технологія 

Нову модель побудовано на базі відомої машини CX 6.90, клавішний соломотряс якої замінили двома роторами. Для New Holland це не нова технологія, бо ще у 1980-х роках випускалася схожа серія TF, а з 2010 року на заводі в бразильському місті Курітібі випускається модель TC 5090 з двома роторами, яка призначена для збирання рису. Тому підготовка конфігурації CH 7.70 не зайняла багато часу й інвестицій. Конструктори взяли готові рішення й адаптували їх до наших умов і запитів клієнтів. Часто можна почути, що в цьому комбайні об’єднано молотильний барабан New Holland і традиційну систему сепарації Twin RotorТМ. 

Діаметр роторів — 542 мм, площа зони сепарації кожного ротора — 2,9 м., відповідно, двох роторів — 5,8 м.. Барабан такий самий, як і на моделі CХ 6.90, діаметром 600 мм. 

Сучасне оснащення 

З цього року в середньому класі комбайнів з’являється регулювання похилої камери Front Face Adjustment, за допомогою якого змінюється кут атаки ножа жатки на 6° уверх або вниз. Таке регулювання раніше використовувалося на флагманських моделях, а тепер з’явилось і в середньому класі. Компанія пішла назустріч запитам клієнтів — вони просили таку опцію для збирання сої, пшениці та навіть кукурудзи. 

Комбайн оснащується потужним гідравлічним реверсом із функцією розхитування вперед-назад. Передній вал похилої камери підпружинений і постійно реагує на кількість рослинної маси, розподіляючи її більш рівномірно. Також залежно від культури передній вал можна встановлювати у двох різних положеннях. Якщо порівнювати з конкурентами, в комбайнів New Holland ширина похилої камери завжди дорівнює ширині робочих органів системи обмолоту. Звужування маси завжди тягне за собою додаткові витрати потужності двигуна і, відповідно, зростає витрата пального. 

Усього для нової моделі пропонується три барабани: стандартний, універсальний (краще працює у важких умовах), а також барабан для збирання рису. Завдяки секційним підбарабанням перехід із культури на культури потребує мінімум часу. Раніше за суцільних підбарабань доводилося знімати похилу камеру, а тепер заміна виконується через спеціальний отвір, відпала потреба знімати похилу камеру. 

Кожен ротор має по п’ять комплектів змінних підбарабань — під кожну культуру. Привод ротора пасовий із можливістю вибору двох швидкостей — 300 і 700 об./хв. Однак, ураховуючи вимоги прогресу, наразі інженери готують до встановлення варіатор, за допомогою якого стане можливим регулювання обертів роторів дистанційно, з кабіни оператора. 

Система очищення Triple-CleanТМ відрізняється від інших наявністю трьох каскадів. На скатній дошці, розділеній на дві частини, створено додаткову «сходинку», і зернова маса проходить три ступені очищення. Усі три ступені обдуваються потоком повітря з вентилятора, що загалом збільшує продуктивність системи очищення на 15% проти двокаскадних систем. Самовирівнювальний решітний стан Smart SieveТМ, що використовується для роботи на схилах, пропонується в базовій комплектації. Відповідно, з ним встановлюється система OptiFanТМ, що автоматично регулює оберти вентилятора залежно від поздовжнього нахилу комбайна. 

Система подрібнення стандартна, подрібнювач має два положення, які залежать від використання незернової частини врожаю. Привод подрібнювача пасовий, швидкість залежить від культури, що збирається. Також подрібнювач у своєму корпусі має планку Dual-ChopТМ, що не пропускає не подрібнену солому. 

Кабіна ще 2017 року отримала більшу площу скління, повноцінне сидіння помічника та монітор IntelliView IV, який підтримує одночасне приєднання трьох відеокамер (у конкурентів для цього треба встановлювати додатковий монітор). У базовій конфігурації комбайни середнього класу постачають з однією камерою, ще дві пропонують як додаткове оснащення. 

Система автоматичного змащування варіаторів забезпечує кращий розподіл мастила: коли оператор під час щоденного обслуговування змащує варіатор, система автоматично виконує його зведення і розведення в крайні положення, щоб мастило рівномірно розподілилося по усій довжині вала. 

Система автоматичних налаштувань під кожну культуру значно полегшує роботу оператора: він бачить запропоновані налаштування і може погодитися з ними або встановити їх на власний розсуд. Крім того, є система автоматичних налаштувань, коли комбайн самостійно встановлює потрібні параметри, а оператор, зважаючи на конкретні умови, може скоригувати їх. 

Комбайн доступний у версії HillSide, що дозволяє компенсувати поздовжній і поперечний нахили на переконливі 18%. Конструкційно система має такий вигляд: на передньому та задньому мостах установлені гідравлічні циліндри, які вирівнюють положення комбайну. Для контролю вологості можна окремо замовляти датчик вологості або його ж у комплекті з датчиком урожайності. Підкермовувач Easy Pilot також пропонується на замовлення: ця опція дає змогу збільшувати продуктивність і скорочувати кількість гонів. 

Комбайн тестується у Європі вже протягом трьох років, і, порівнюючи зі звичайним клавішним комбайном, нова гібридна модель показує більшу продуктивність: на 25% — на пшениці та ячмені, на 15% — на сої і на 10% — на кукурудзі. В Україні комбайн встиг попрацювати у Чернігівській, Житомирській і Тернопільській областях. Оператори сказали, що ця машина показала значно кращі результати. Наприклад, на збиранні високого жита (до 1,5 м), фермер хотів, щоб висота зрізування була мінімальною, бо солому він використовує у тваринництві. І в результаті цей комбайн показав себе найкраще, ніж наявний у господарстві. 

Оптимальна оранка 

Розширюючи асортимент причіпного обладнання, компанія New Holland придбала компанію Konskilde, що виготовляє різноманітну ґрунтообробну техніку (плуги, культиватори й ін.), а також має широку «зелену» лінійку. 

На презентації особливу увагу було приділено плугам, які виготовляють уже понад 160 років. Модельний ряд цих агрегатів розраховано під трактори від 50 до 360 к. с. і має від 3-х до 8-ми корпусів. 

Ураховуючи, що шведська сталь — одна з найякісніших у світі, плуги Konskilde, а відтепер уже New Holland, недаремно вважаються одними з найкращих. Сталь проходить термообробку, поверхню робочих органів цементують, потім азотують і роблять так званий відпуск для зняття внутрішніх напружень. У результаті робоча поверхня є максимально твердою, а внутрішній масив — гнучким, що дозволяє збільшити довговічність. 

П’ятикорпусний плуг New Holland, серії РН

Незважаючи на клас плуга, товщина металу рами однакова — 8 мм. Проте залежно від класу змінюються розміри самої рами. Важливо, що в конструкції рами немає жодного зварного з’єднання. Усі елементи кріпляться болтами. Зварне з’єднання — це концентрація внутрішніх напружень, тому інженери вирішили відмовитися від застосування зварних швів, чим істотно зменшили ймовірність утворення щілин під час значних навантажень. 

Ширина захвату корпусу регулюється за допомогою «механіки» або «гідравліки» від 40 до 55 см. Система захисту — гідравлічна або зрізний болт. Регулювання плуга дуже прості — навіть не спеціалісти роблять це досить швидко. Тож будь-який механізатор, що має мінімальний досвід роботи з плугами, може відрегулювати плуг швидко і точно. Система під’єднання проста і не потребує допомоги ще одного працівника: балку кладуть на нижні гаки трактора, той під’їжджає і підіймає навіску. Тож немає потреби в сторонній допомозі. І що вкрай важливо — потреба у потужності на 15% менша, ніж у конкурентів. 

Найкращий обприскувач — це новий обприскувач 

Серед новинок, що їх вивела на ринок України компанія New Holland, є лінійка самохідних обприскувачів Defensor, які виробляють у далекій Бразилії. Місцевість, де розташовано завод, дуже нерівна, тому для виробника було насамперед важливим зберегти робочу швидкість обприскувача саме в таких умовах. У результаті модель, що нині New Holland пропонує в Україні, є дуже простою і легкою. Пластиковий бак на 3500 л, полегшена внаслідок використання пластикових труб штанга і зменшена матеріаломісткість кабіни (встановлена кабіна, як на тракторах New Holland серії T7) дали змогу суттєво зменшити загальну вагу машини. Робоча ширина захвату штанг пропонується від 27 до 36 м, які діляться на 11 секцій із посекційним вимкненням. Автоматичне водіння входить у базову комплектацію. Кліренс — 1,42 м, однак із 2021 року на вітчизняний ринок буде постачатися тільки нова модель із кліренсом 1,73 м. До речі, на цих машинах невдовзі буде доступною система пульсаторного обприскування IntelliSpray. 

Новий самохідний обприскувач New Holland Defensor SP 3500

Обприскувач оснащено класичним гідроприводом, на кожному колесі встановлено гідромотор, передача крутного моменту здійснюється Х-подібно. У разі буксування відбувається перерозподіл крутного моменту на ті колеса, що повільніше обертаються, і таким чином забезпечується краща прохідність у перезволожених умовах. Двигун від дочірньої компанії FPT моделі NEF на 6,7 л має потужність 240 к. с., і це один із найнадійніших двигунів у своєму класі. 

Чому саме цей виробник і цей обприскувач? Було проаналізовано весь обсяг імпортних обприскувачів, що заводиться в Україну, і з’ясувалося, що фермери, які хочуть перейти з причіпного обприскувача на самохідний, часто не мають достатньо коштів для придбання нової машини. Тому до цього часу вони здебільшого купували вживані самохідні обприскувачі. Однак тепер New Holland пропонує просту і надійну машину, перевагами якої є доступна ціна, висока надійність і відмінна функціональність. Однак найголовнішою перевагою є те, що ця машина повністю нова і не була в чужих руках ані секунди.    

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, листопад 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ