Техніка

Компанія Агротерра успішно поєднала техніку LEMKEN з агрегатами для внесення рідких добрив

Коли бракує вологи

Коли бракує вологи

Компанія Агротерра (ТОВ «А-ТЕРА») успішно поєднала надійну та ефективну техніку LEMKEN з агрегатами для внесення рідких добрив.  

Цей рік для України видався досить повчальним. Регіони, що раніше не відчували проблем із вологою, нині наразилися на цю проблему. Труднощі почалися ще у весняний період, і коли сьогодні їдеш по Кіровоградській, Черкаській і навіть частині Вінницької області, нетипово бачити кукурудзу, де навіть качан не зав’язався. От і працюють замість зернозбиральних комбайнів кормозбиральні, тільки зрізуючи й подрібнюючи стебла… 

Важливо зрозуміти, що це не лише результат погодних негараздів і кліматичних змін. Це також відсутність у фермерів достатньої кількості інструментів для впливу на нестандартні ситуації. Звісно, що на ту саму температуру або дощі впливати неможливо, але пристосовуватися можна. Залежно від ситуації можна змінювати кількість посівних одиниць і добрив, мікроелементів, додавати біопрепарати, зменшувати кількість азоту тощо. І техніка LEMKEN здатна в цьому допомогти. 

Напоїти й нагодувати 

Основною проблемою на сьогодні є неможливість впливати на кількість вологи в метровому шарі ґрунту. Якщо немає зрошувальної системи, фермер змушений покладатися на технологічні рішення, що спрямовані на нагромадження й утримання продуктивної вологи в метровому шарі. 

У компанії LEMKEN є стерньові культиватори Karat і Kristall, що лишають значну кількість решток на поверхні ґрунту й таким чином зменшують випаровування вологи. Ці агрегати на відміну від дискових борін можуть працювати на більшу глибину — до 30 см і за зміни робочих лап можуть виконувати як передпосівний і стерньовий обробіток, так й основний. На них можна встановлювати місткості для сівби сидератів, що поліпшують структуру ґрунту й закривають ґрунт від сонячних променів. 

Сівалка LEMKEN Azurit висіває просапні культури в подвійні рядки (рядок — 12,5 см, міжряддя — 58,5 см між крайніми рядами, між центрами здвоєних рядів — 70 см) і забезпечує більшу площу живлення. До того ж добрива вносяться по центру подвійного рядка. Кукурудза за таких умов почувається якнайкраще, бо рослини менше конкурують за світло, воду та площу живлення. Відповідно, сухі добрива, які вносять поруч із насінням, засвоюються краще. Також слід пам’ятати, що стартові добрива вносять не більше як 30% загальної потреби азоту. Впродовж вегетації потрібно враховувати наявність вологи й стан рослин, і відповідно до цього розраховувати подальше живлення. Доведено, що кукурудза до 30% добрив споживає до фази V10 — практично до зросту людини. А 70% добрив споживає пізніше, тому у фермера є час оцінити умови й розрахувати потрібну кількість поживних речовин, обрати найефективнішу форму (суху або рідку) й зручний час унесення. 

Секції сівалки Azurit 9 із системою внесення рідких добрив

Також ефективнішим є застосування стартових рідких добрив у формулі 8 : 24. Чому саме рідка форма? Собівартість сухих добрив становить близько 2400 грн/га, а рідких — усього 600 грн. Різниця у 4 рази більш ніж переконлива! Уносити рідкі добрива потрібно нормою до 35 л/га з одночасним додаванням цинку, гуматів, біопрепаратів для активації фосфору, пролонгатора фосфору (Фософорактив). Таким чином, за незначних затрат можна забезпечити потужний старт для розвитку первинної кореневої системи. Як тільки температура ґрунту навколо насінини сягне +11 °С, фосфор «підштовхне» розвиток первинної кореневої системи, що забезпечить закладання до 18 рядів зернин у качані. Також під час сівби сівалкою Azurit можна внести 150 л/га карбаміду: він має пролонгованішу дію, ніж селітра, і цього буде достатньо для живлення кукурудзи до фази V10. Важливим моментом є створення сприятливих умов для розвитку корисних мікроорганізмів у ґрунті. За pH 6,4 на одному гектарі перебуває до 40 т мікроорганізмів. Однак, якщо pH падає до 5,5, кількість мікроорганізмів скорочується до 1,5 т/га. Тому коли добриво потрапляє у ґрунт локально, уся навколишня біота працює над перетворенням добрив на доступну форму. Усі інші мікроорганізми переробляють пожнивні рештки. 

Більше простору для рослин 

Відомо, що площа живлення є суттєвим обмежувальним чинником під час вегетації рослин. Американці частково пробують, а дехто і повністю переходить на сівбу кукурудзи з міжряддям 50 см. Для вітчизняних фермерів такий перехід потягне за собою заміну сівалок, жаток, культиваторів й іншої техніки, а також виникнуть питання із роботою обприскувачів по міжряддю. Однак LEMKEN у своїй сівалці Azurit пішов на компроміс — міжряддя лишилось 70 см, але рядок зробили подвійним (DeltaRow) із шириною 12,5 см. Крім того, насінини висіваються за трикутною схемою, що забезпечує їм значно більшу площу живлення проти традиційної однорядкової сівби. Це збільшує врожайність на 7–9%. Окрім більшої площі живлення ще однією перевагою DeltaRow є швидше змикання рядів. Таким чином, менше продуктивної вологи випаровується, більше засвоюється рослинами. 

Сівалка має бункер на 600 л для насіннєвого матеріалу, а залежно від обраного бункера для добрив вона або ж навісна (з фронтальним баком для добрив Solitair 23 на 1900 л), або ж стає причіпною (з бункером для добрив Solitair 12/5800 SW на 5800 л.). Крім того, LEMKEN за допомогою технології DeltaRow дозволяє робити широкі технологічні колії. Як додаткове обладнання пропонується система внесення рідких стартових добрив, які виливаються безпосередньо на насінину. Вони призначені для пришвидшення розвитку первинної кореневої системи. 

Вдалі поєднання 

Цього року компанія LEMKEN запропонувала зернові сівалки Compact-Solitair 9 із системою внесення рідких стартових добрив. Тобто сівбу озимого ріпаку та озимих зернових можна виконувати з активнішим початком вегетації. Пропонується вносити 50–70 л/га добрив, що дає оптимальний початок розвитку рослин. Деякі господарства вже випробували систему й отримали приріст урожайності 10 ц/га і більше. Звісно, що ніхто не скасовував залежність від осінніх опадів і температурних режимів, але з рідкими добривами ситуація на полях навіть візуально краща. 

Відомі міжрядні культиватори Steketee, які LEMKEN пропонує вже як власник бренду, цього року обладнали системою внесення рідких добрив і системою Y-Drop американського виробництва. Тобто перед лапами рухався розподільник рідких добрив, який через два «вуси» подавав рідину під самі рослини. Далі рухалися культиваторні лапи й частково пригортали рідкі добрива ґрунтом. 

Бункер для добрив LEMKEN Solitair 12/5800 SW з агрегатом Pluribus нарізають рядки та вносять добрива за технологією strip-till

Також вдалось об’єднати бункер Solitair 12/5800 SW з найбільш технологічним агрегатом, що працює за технологією strip-till — Pluribus від компанії Dawn. Його робоча секція немає лапи, а для обробітку ґрунту на глибину до 16 см використовує два диски, як у дисковій бороні. На кожній секцій встановлено сенсор, що вимірює щільність ґрунту, і залежно від отриманих даних система автоматично змінює притискне зусилля. 

Додаткові можливості 

Багато фермерів мають сівалки з можливістю диференційного висіву, а також розкидачі з можливістю роботи зі змінними нормами. Однак більшість цією функцією не користуються, бо для того, щоб зробити повноцінний аналіз ґрунтів і розробити якісну систему живлення, потрібно додатково витратити гроші й час. Дехто думає, що це не зовсім доцільно й далі працює, як раніше. Тому на наступний рік компанія Агротерра (ТОВ «А-ТЕРА») разом із LEMKEN усім господарствам, що мають або ж планують купувати сівалку Azurit, надаватимуть карти диференційованого висіву на всі поля, де може працювати цей агрегат. На флешці поля поділятимуться на зони з різним потенціалом (усього до трьох зон), і з кожним власником індивідуально визначатимуть норми висіву та внесення добрив. Карти завантажують у термінал керування сівалкою Azurit, адже агрегат уже з заводу підготовлений до диференційованого висіву. Це допоможе фермерам використовувати інструменти точного землеробства на своєму полі й отримувати максимум із того, що пропонує природа та сучасні технології.  

Костянтин Хоменко, директор компанії Агротерра (ТОВ «А-ТЕРА») 

журнал The Ukrainian Farmer, листопад 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ