Техніка

Від комбайна, який вийде на жнива, залежить кінцевий результат усіх зусиль агрономічної та інженерної служб будь-якого агропідприємства

Раціональне збирання врожаю

Раціональне збирання врожаю

Від комбайна, який вийде на жнива, залежить кінцевий результат усіх зусиль агрономічної та інженерної служб будь-якого агропідприємства.

З часом дедалі більше аграріїв змінюють свій підхід до вибору комбайнів — від емоційно-принципового до раціонально-практичного, коли замість особистих уподобань починають застосовувати калькулятор. Компанія New Holland, мабуть, найкраще розуміє таких практичних людей і свою лінійку комбайнів зробила саме, щоб відповідати вимогам «раціоналістів».

На сьогодні комбайни New Holland є найпопулярнішими в Україні, і серед них безперечним лідером є серія СХ. Основною сучасною моделлю цієї серії є комбайн СХ8.80 з двигуном потужністю 394 к. с. Це комбайн класичної клавішної конструкції з поперечним молотильним барабаном діаметром 75 см, роторним сепаратором і двома бітерами. Після останнього бітера Straw-Flow розташовано шість великих клавіш закритого типу.

Як опцію пропонують новий запатентований молотильний барабан Ultra-Flow із сегментованими билами, що розташовані у шаховому порядку. Завдяки такій конструкції била частіше контактують із рослинною масою, краще протягують її. До того ж вага нового барабана збільшилась — 309 кг замість 197 у стандартного. Усе це дає змогу молотильній системі краще сприймати нерівномірне завантаження, інтенсивніше обробляти рослинну масу без додаткового травмування зернин. Комбайн із цим барабаном працює на 10–15% продуктивніше, до того ж помітно менше відчувається вібрація в роботі.

Головною особливістю решітного стану всіх комбайнів New Holland є наявність додаткового решета попереднього очищення, яке дає відчутну перевагу у відокремленні смітної домішки. Саме завдяки цій особливості системи очищення комбайна СХ славляться неперевершеною чистотою зерна у бункері.

У New Holland не забули й про автоматизацію процесів. Сучасний СХ8.80 уже в базовій комплектації має такі автоматизовані системи, як Opti-Speed та Opti-Fan, що автоматично змінюють, відповідно, частоту руху клавіш соломотряса та потік повітря від вентилятора, залежно від повздовжнього кута нахилу комбайна. Функція Intelli-Cruise контролює кількість зрізаної маси, яка надходить до комбайна, та навантаження на двигун і самостійно регулює швидкість руху. З тим ураховується рівень втрат за клавішами, решетами та кількість маси в системі домолоту.

Аби дізнатись, як працює модель СХ у реальних умовах, ми поспілкувались з агровиробниками, які поділились прикладами експлуатації власних парків комбайнів.

КОМЕНТАРІ

Віктор Сологуб

ВІКТОР СОЛОГУБ, ФГ «Солві»

Першим сучасним комбайном у нас був New Holland CX6.90. Ми купили його не новим, але все одно він відпрацював п’ять років, і за цей час особливих питань з експлуатації не виникало. Такий позитивний досвід підштовхнув нас придбати нову модель New Holland CX8.80.

Цей комбайн працює у нас третій сезон, за цей час замінили один підшипник на колосовому елеваторі й ланцюг — на зерновому.

Ми вирощуємо пшеницю, ячмінь, кукурудзу і соняшник, з усіма цими культурами комбайн працює без зауважень. У роботі машина в середньому витрачає 12 л пального на гектар. Однак цей показник може суттєво змінюватись від урожайності, типу культури й інших чинників. Протягом дня вдається збирати в середньому 40 га зернових, соняшнику — 50 га, кукурудзи — близько 30 га.

Комп’ютер показує всі основної параметри, а раптом щось не так — одразу сигналізує оператору. Наприклад, коли механізатори хочуть молотити трохи швидше і перевищують рекомендовану швидкість, збільшуються втрати. Датчики фіксують ці втрати, і комп’ютер одразу видає рекомендацію — знизити швидкість.

Окремо хочу сказати про чистоту зерна: раніше ми завжди чистили зерно, що надходило з поля, але після того, як купили цей комбайн, побачили, що зерно не потребує очищення. І вже два сезони ЗАВом не користуємось.

Сергій Рула

СЕРГІЙ РУЛА, інженер ТОВ «Карат»

У нас багатий досвід експлуатації комбайнів різних виробників, і переважна більшість переваг і недоліків нам добре відома. Коли відносно недавно настала пора оновлювати збиральну техніку, до вибору підійшли виважено, без емоцій, з урахуванням ключових вимог і параметрів. За основу взяли витрати пального, якість обмолоту і вартість запчастин. Порівняли пропозиції різних виробників — New Holland CX8.80 з барабаном Ultra-Flow став переможцем. До речі, це не перший досвід експлуатації комбайнів цього бренду — один «довгожитель» New Holland 2004 року виробництва й досі працює в підприємстві.

За гектарами гонитви немає, усю увагу зосереджено на якості та відсутності втрат, тому за день встигаємо зібрати 30+ гектарів. Якість обмолоту добра на всіх культурах. Тільки на сої час від часу доводиться «гратись» із налаштуваннями, щоб отримати хорошу якість і чистоту.

Доступні запчастини, і можливість встановлювати замінники в разі потреби є безперечним «плюсом». Наприклад, коли щось виходить з ладу, а в календарі — вихідний день і прогноз погоди — нерадісний, доводиться оперативно шукати замінники, і це часто рятує ситуацію.

Завдяки тому, що комбайни CX 8.80 оснащено 9-літровими двигунами Cursor 9, витрати пального на гектар тут нижчі, ніж у машин із 12-літровими двигунами. Також і ціна комбайна, порівнюючи з іншими брендами, скромніша, що робить їх придбання вигіднішою інвестицією.

Віталій Бездольний

ВІТАЛІЙ БЕЗДОЛЬНИЙ, директор ТОВ «Агрофірма “Пісчанська”»

У нас в обробітку близько 9700 га, і потреба в збиральній техніці значна. Досвід експлуатації й ремонтів комбайнів різних виробників із часом дав той результат, що вибір робиш раціональніше. Оцінюєш функціональність, конструктивні особливості, підраховуєш експлуатаційні витрати й початкові капіталовкладення, і маєш на виході цифри, що тобі подобаються або — ні. Так, 2008 року ми придбали наших перших два комбайни New Holland CX, які тільки виходили на ринок.

На той момент для нас була важлива ціна, бо інші бренди були відчутно дорожчими. Експлуатація показала, що машини добре виконують свою роботу, і відтоді парк комбайнів New Holland тільки поповнювався. Нині в підприємстві їх працюють вісім одиниць. Збираємо пшеницю, ячмінь, кукурудзу, соняшник, ріпак, невелику кількість гречки, а цього року — ще й коріандр (працювали підбирачем із валків).

Протягом дня комбайни встигають обмолочувати по 35–40 га. Витрати пального на гектар у середньому — 10–12 л. Загалом експлуатація цих комбайнів не становить труднощів. Запчастини й сервіс — наявні, можна обирати того дилера, що пропонує кращі ціни.

Ярослав Огійєвич

ЯРОСЛАВ ОГІЙЄВИЧ, головний інженер ТОВ «Сільськогосподарське підприємство “ПАЕК”»

До 2013 року ми експлуатували комбайни різних виробників — європейських і американських. Проте у якийсь момент було ухвалено раціональне рішення — розпочати роботу з New Holland. Тоді ми придбали перших вісім комбайнів, частина з яких і досі працює у компанії. Досвід роботи з цією технікою показав, що за всіма показниками ці машини нічим не гірші за інші бренди, проте ціна виявляється саме тим чинником, що суттєво впливає на загальну економіку збирання. Побачивши тільки позитив від роботи комбайнів New Holland, ми й далі оновлювали власний парк техніки саме цими машинами. На сьогодні в нас працюють близько 20 машин цього виробника, з яких близько 70% — це клавішні машини серії CX, інші — роторні моделі CR.

Не можу сказати, що ми розділяємо роторні й клавішні машини залежно від культури — усі працюють там, де це потрібно на тепер. Різниці у якості роботи не видно, хоча певні розбіжності все ж є. Роторні машини продуктивніші, але й витрати пального на гектар показують більші.

Роки експлуатації показали, що комбайни New Holland є досить витривалими, демонструють високу якість роботи (чистоту зерна і мінімум втрат) і хорошу продуктивність за малих витрат пального (9–14 л/га — залежить від умов). До того ж кілька машин у нас працюють вже 10-й сезон, і це за навантаження 2000 га на рік! Ось що робить хороше обслуговування і вчасна заміна зношених деталей.

Владислав Олійник

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ