Техніка

Настав час оцінити результати сівби агрегата Fendt Momentum на тестових ділянках

Сівба за рецептом Fendt Momentum

Сівба за рецептом Fendt Momentum

У середині жовтня настав час оцінити результати сівби агрегата Fendt Momentum на тестових ділянках. 

Після офіційної презентації сівалки Fendt Momentum вельми хотілося побачити її у роботі. Представники корпорації AGCO ще в серпні розповіли, як сівалку тестували в багатьох господарствах України, і тепер настав час подивитися на результати. У середині жовтня було організовано поїздку в Новоград-Волинський район у господарство «Птахівник», де не лише порівнювалися можливості нової сівалки з тими, що вже працюють у підприємстві, а ще й випробовували різні режими роботи під час сівби кукурудзи. 

До цього часу ринок швидкісних сівалок точного висіву був практично вільним. Однак тепер на нього вийшли кілька нових гравців, що пропонують сучасні ефективні технології. Сівалка Fendt Momentum найшвидше посяде тут далеко не останню позицію. Враховуючи, що вона оснащена обладнанням від Precision Planting, її можливості чи не найкращі серед конкурентів. 

Втримати потенціал 

З маленького кукурудзяного зернятка виростає рослина, яка має щонайменше один початок і 550–650 зернин. Тобто маржинальність кукурудзи є надзвичайною, незважаючи на супутні витрати. Однак наведені цифри є максимальним потенціалом, досягнути якого не так легко. Існує багато обмежувальних чинників, що заважають отримати максимальний результат. Наприклад, якщо посіяти пізніше, замість 600 зерняток отримаємо 500. Якщо посіяти недостатньо глибоко або занадто глибоко, отримаємо ще на 100 зерняток менше. В результаті господарство намолочує на 10–20–30% менше, хоча практично всі складники для отримання максимального врожаю були. 

Щоб оцінити вплив різних чинників на врожайність, було створено кілька тестових ділянок, де висівали з різною швидкістю, глибиною, різним притискним зусиллям. До того ж усі інші параметри (гібрид, норма висіву, живлення, ширина міжряддя) на всіх дільниках були однаковими. 

Глибина 

Відомо, що глибина закладання насіння кукурудзи значно впливає на врожайність. І доволі часто фермери наражаються на проблему, коли сівалка не витримує задану глибину: насіння «лягає» на різні горизонти, сходить нерівномірно, розвиток кореневої системи відбувається також не в оптимальних умовах. Щоб визначити можливості сівалки Fendt Momentum із дотримання заданої глибини, зробили кілька тестових ділянок, висівали на різну глибину. Найкращі результати (13,8 т/га) були отримані там, де сіяли на глибину 5,0 см. За глибини 6,5 см врожайність одразу зменшилась на 2,2 т/га, що свідчить про надмірні втрати енергії насінини на проростання й брак «сил» на первинний розвиток. Зменшення глибини висіву не так сильно вплинуло на врожайність, хоча і в цьому разі результат був помітно гіршим через несприятливі умови для розвитку кореневої системи. Все це свідчить не лише про важливість вибору оптимальної глибини висіву, а й про потребу її дотримання сівалкою незалежно від зміни умов у полі. До речі, перевірка тестових ділянок як під час сівби, так і восени, показала, що глибина розташування насінин по глибині відповідала заданим значенням. 

Швидкість 

Для перевірки роботи сівалки на різних швидкостях засіяли три ділянки: на 12, 15 і 18 км/год. Результати показали, що різниця в урожайності хоч і є, але зовсім незначна. Щонайменше тут не спостерігалося такої різниці, як на ділянках із різною глибиною висіву. Аграрії здебільшого звикли, що найякісніша сівба кукурудзи звичайними сівалками відбувається за швидкості 8–10 км/год. А тут на швидкості 15 км/год врожайність отримали навіть кращу, ніж за 12 км/год, і становила вона 13,86 проти 13,66 т/га. Таким чином, було з’ясовано, що сівалка Fendt Momentum забезпечує потрібну якість на високій швидкості й може встигати сіяти в оптимальні строки на значних площах. 

Притискне зусилля 

Від того, як сильно рядкова секція тиснутиме на поверхню ґрунту, залежить дотримання заданої глибини, якість контакту насінини з частками ґрунту й розвиток кореневої системи та рослини загалом. Зазвичай у межах поля щільність ґрунту нерівномірна: там, де рухаються колеса трактора або комбайна, ґрунт ущільнюється більше. Те саме відбувається на розворотних смугах, у вимочках або на пагорбах. Якщо цей чинник не враховувати, глибина висіву відрізнятиметься від установленої, що автоматично призведе до втрати врожайності. Щоб цього не сталося, сівалку Fendt Momentum оснащено системою активного контролю за притискним зусиллям, яка за потреби збільшує навантаження на сошник або, навпаки, не дає занурюватися надто глибоко в ґрунт. Досліди продемонстрували, що за автоматичного регулювання притискного зусилля вдалось отримати найкращу врожайність — 14,1 т/га. За притискного зусилля, яке було меншим за оптимальне, врожайність становила 13,15 т/га, за більшого — 13,36 т/га.  

ГОВОРЯТЬ ЕКСПЕРТИ 

Михайло Завада

Михайло Завада, директор компанії «Агроструктура» 

— Нам пощастило випробувати сівалку в різних умовах: сіяли в сухий і вологий ґрунт, після культиватора та за мінімальною технологією. Якось навіть довелося закінчувати сівбу кількох гектарів у сильний дощ, і нічого не забилося, були отримані якісні сходи. Практично всі тестові ділянки на Західній Україні вегетували без помітного впливу посухи, надмірного зволоження або температурних екстремумів. Тобто рослини отримали потрібну кількість вологи й тепла, і в результаті тепер є можливість порівняти врожайність. Одну половину поля ми засівали сівалкою Fendt Momentum, іншу — за технологією підприємства, яке господарює на цих землях. На середину жовтня ще практично ніде врожай не збирали, тому результати «у бункері» ще не отримали. Однак, судячи зі стану рослин і качанів, результати будуть пристойними. Нині дуже скоротились оптимальні «вікна» для сівби, обробітку й навіть збирання. Сівалка Fendt Momentum може легко забезпечити продуктивність 300 га на добу, і таким чином розв’яжеться проблема дефіциту часу у весняний період. Для цього тут є все, що потрібно: великі бункери, швидкість і точність сівби. 

Також хочу наголосити, що конструкція сівалки така гнучка, що кожен замовник може отримати абсолютно індивідуальну комплектацію, яка відповідає тільки його потребам. Наприклад, в одному з господарств, де ми тестували сівалку, застосовується власний підхід до внесення добрив. Тому на тестових і порівняльних ділянках сівалка сіяла без унесення добрив. І якщо подібне господарство захоче придбати сівалку без системи внесення добрив, це, відповідно, зменшить її вартість. 

Сьогодні на таку техніку дивиться більшість аграріїв — як холдинги, так і підприємства з кількома тисячами гектарів землі. Вже неодноразово було доведено, що сівба в неоптимальні строки суттєво зменшує врожайність, тож втрати тільки від цього чинника зіставні з ціною сучасної швидкісної сівалки.  

Антон Костирко

Антон Костирко, директор із маркетингу корпорації AGCO у Східній Європі 

— Ми готували демонстраційні покази цілий рік, щоб аграрії побачили можливості нового агрегата. Взагалі це наша політика: жоден агрегат або самохідна машина не продаватиметься без ретельної перевірки її можливостей саме в українських реаліях. Ми розуміємо, що виробник сам виконав безліч тестів і перевірок, але умови «там» і у нас можуть відрізнятися. У цьому разі сівалка Fendt Momentum пройшла масштабні випробування за океаном, і до нас потрапила модель, властивості якої були підтверджені сотнями й тисячами годин роботи в реальних умовах. Незважаючи на це, сезон 2020 року ми присвятили випробуванням у багатьох регіонах України, і тепер можемо сміливо пропонувати цей продукт нашим аграріям. На наступний рік плануємо продовжувати демонстраційні посіви, розширюючи їх географію, щоб всебічно охопити ґрунтово-кліматичні зони нашої країни. Крім того, в Україну завозитимуть нові продукти, для яких розробляється програма тестування і демонстрації. Тож аграріям ми пропонуватимемо тільки ті продукти, що пройшли тестування у вітчизняних господарствах.  

Сергій Лук’янець

Сергій Лук’янець, продакт менеджер у Східній Європі, Fendt & Valtra 

— Багато хто цікавиться, чи може сівалка Fendt Momentum працювати за нульовою технологією. На демонстраційних ділянках висівали за класичного обробітку, щоб результати експерименту були коректнішими. Однак на краю поля довелося сіяти у витоптану вантажівками дорогу, і сівалка впоралась із завданням. Кукурудза проросла, хоч і не так якісно, як на підготовленому полі, а подальша вегетація в умовах надмірного ущільнення ґрунту й відсутності добрив теж була відповідною. Однак головний висновок ми зробили: сівалка здатна працювати в екстремальних умовах, і no-till для неї не є проблемою.  

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, листопад 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ