Елеватор

Українські аграрії цьогоріч змушені шукати способи надійного зберігання врожаю, вирощеного за два роки

Зберегти й заощадити

Зберегти й заощадити

Українські аграрії цьогоріч змушені шукати способи надійного зберігання врожаю, вирощеного за два роки  

За різними даними, в зерносховищах України й досі лежить від 12 до 15 млн тонн зерна торішнього врожаю. Щодня туди додаються сотні тисяч тонн зерна вже нового врожаю, і до кінця року українським фермерам потрібно буде десь розмістити понад 50 млн тонн збіжжя. 

Наявних елеваторних потужностей було недостатньо навіть за мирних часів, адже значна частина зібраного врожаю відразу ж прямувала до морських портів на експорт, які сьогодні заблокували рашисти. Тому нині саме час потурбуватися про альтернативні способи зберігання зерна. 

Очевидним рішенням є південноамериканська технологія зберігання зерна в рукавах, що успішно впроваджується в Україні останніми роками. Звісно ж, наприклад, до Аргентини нам ще далеко (щороку в цій країні в рукавах зберігають близько 40 млн тонн зібраного врожаю зернових), проте станом на 24 лютого в нашій країні зберігали в рукавах близько 6 млн тонн зернових, що свідчить про ефективність цієї технології. Поготів, що полімерні рукави для зберігання зерна застосовують, зокрема, агрохолдинги, у яких оптимізують кожну витрачену гривню. 

Обладнання для завантаження зерна в рукави 

В Україні найчастіше використовують мішки з діаметром 2,7 м і від 60 до 90 м завдовжки, у які поміщається 200– 300 т зерна. Одна з основних вимог для зберігання в рукавах — наявність рівної та твердої поверхні, без каміння та стерні. Безпосередньо для завантаження в рукави на ринку представлено спеціалізоване обладнання. 

Зокрема, виробником такого обладнання є ТОВ «Завод Кобзаренка». В асортименті підприємства представлено три моделі техніки для завантаження в рукави й дві — для вивантаження зерна з рукавів. 

ЗПМ-180 — зернопакувальна машина для запакування зерна в багатошарові поліетиленові рукави. Продуктивність моделі становить 300 т/год. Машина працює від трактора потужністю 80 к. с. Зернопакувальник і трактор під тиском зерна, що завантажується в приймальний бункер, рухаються вперед, а набитий рукав лишається на своєму місці. За допомогою гальм зернопакувальних машин регулюється натяг рукава. Продуктивність машини дає змогу наповнити 60-метровий мішок місткістю 200 т за 45–60 хв. Вартість ЗПМ-180 становить 375 тис. грн з ПДВ. 

ЗПМ-180П — зернопакувальна машина з пониженим приймальним бункером для запакування зерна, жому, пивних відходів і сінажу з пониженим приймальним бункером заввишки 2,7 м, що дозволяє подавати жом і пивні відходи ковшем телескопічного навантажувача. Додатково встановлені вальці запобігають зависанню маси. Машина працює від трактора потужністю 80 к. с. і забезпечує продуктивність  пакування до 300 т/год. Вартість ЗПМ180П стартує від 425 тис. гривень. 

ЗПМА — зернопакувальна машина з електродвигуном, автомобільна. Завдяки низькому приймальному бункеру зерно можуть навантажувати з причепів-самоскидів та автомобілів із заднім вивантаженням. Продуктивність роботи — 180 т/год. Вартість ЗПМА становить 510 тис. грн. 

Для подачі зерна у верхній бункер зерно-пакувальної машини «Завод Кобзаренка» пропонує застосовувати наземний перевантажувальний бункер «Ковчег», бункер-перевантажувач ПБН або ж будь-який зернонавантажувач з бурту чи пневмонавантажувач із кузова автомобіля. 

ЗРМ-180 — зернорозпакувальна машина працює від трактора потужністю 80 к. с. Висота вивантаження сягає 4,3 м. Продуктивність роботи — до 180 т/год. Модель призначена для розпакування мішків з автоматичним їх намотуванням. Намотування мішка здійснюється завдяки гідравлічному регулятору мішка, а муфта швидкого розкручування мішка забезпечує швидке його знімання. 

НРУ-180 — навантажувач-розпакувальник універсальний із висотою вивантаження 4,2 м. Працює від трактора потужністю 80 к. с. Не намотує мішок і може додатково навантажувати зерно з кагату. Ширина захвату становить 4,6 м. Завдяки активному забору використовується для вилучення мокрого, злежаного зерна та корнажу. Продуктивність роботи по сухому зерні пшениці досягає 180 т/год. Встановлення додаткового кузова дозволяє застосовувати цю машину як завантажувач зерна в зернопакувальну машину. 

Зверніть увагу 

Допомога в зберіганні зерна 

Зважаючи на блокування морських портів, цього сезону дедалі більше аграріїв будуть застосовувати полімерні рукави. Зрозуміло, що для багатьох фермерів це буде перший досвід їх використання. 

Саме для тих, хто бажає спробувати таку технологію, але не має спеціалізованої техніки для завантаження зернових в полімерні рукави, ТОВ «Завод Кобзаренка» надає послуги зберігання зерна в рукавах, щоб позбавити замовників від зайвих клопотів. Тобто підприємство надає спеціалістів-операторів, техніку для завантаження та зернові рукави на 200 т. Далі зерно замовника завантажується на території його господарства. Вартість надання послуг зі зберігання включно з рукавами (незалежно від періоду!) становить близько 220 грн/т. 

Тобто за зберігання протягом 10 місяців ми маємо середньомісячну вартість 22 грн/т. Окремо 60-метровий полімерний рукав (уміщує 200 т зерна) коштує близько 700 дол. Звичайно, кожен господар індивідуально обчислює доцільність застосування такої технології. 

Загалом же зернові рукави — це ефективна і перевірена герметична технологія зберігання зернових, силосу та сінажу, яка істотно сприяє зменшенню втрат після збирання врожаю та є чудовою альтернативою елеваторам.  

Технологія зберігання зерна в полімерних рукавах  

Суть технології з використанням поліетиленових рукавів (silo bag) полягає в зберіганні зерна без доступу повітря. Тришарова основа, зовнішній білий шар UV-стабілізований відбивають сонячне випромінювання протягом 18 місяців (максимальний строк використання — 24 місяці).

Основний принцип зберігання в полімерних рукавах полягає в тому, щоб утримувати зерно в анаеробному середовищі: під час дихання зерна і мікроорганізмів вони споживають кисень, зменшуючи його концентрацію і водночас збільшуючи кількість вуглекислого газу. Внаслідок цього відбувається природна консервація вмісту рукава. 

У рукавах можна зберігати практично всі види зерна основних сільгоспкультур. Найчастіше там тримають кукурудзу, соняшник, ячмінь, сою, пшеницю, силосну та зелену масу. В ідеалі зерно закладають в полімерні рукави в базисній вологості для кожної культури. Тобто для зернових це вологість 14%, для сої — 12%, соняшник — 8% і т. д. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ