Елеватор

Цьогоріч як ніколи гостро постає питання де зберігати урожай

Центр незламності для зернових

Центр незламності для зернових

Цьогоріч як ніколи гостро постає питання де зберігати урожай 

Розв’язанням цього питання переймаються усі: від сільгоспвиробників до міжнародних міжурядових організацій. Так, продовольча та сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (ФАО), Мінагрополітики та ТОВ «Завод Кобзаренка» об’єднали зусилля та спільно вирішують проблеми зі зберігання зерна в Україні. 

За умовами співпраці, протягом жовтня-листопада вітчизняні аграрії вже отримали полімерні рукави та зернопакувальну техніку, що допомогла зберегти від несприятливої погоди близько 4 млн тонн зерна в рукавах. 

Технологія зберігання в рукавах 

Досвід «Заводу Кобзаренка» (більш ніж 10 років роботи з рукавами) свідчить, що дотримання простих правил експлуатації рукавів дає змогу якісно зберегти урожай та продати його у зручний час. Тришарова будова рукавів ефективно та гарантовано захищає зерно впродовж 18 місяців (максимальний строк зберігання — 24 місяці). 

В Україні частіше використовують рукава діаметром 2,7 м завдовжки 60–75 м. Місткість такого «мішка», як правило, становить 200–250 т. У рукавах можна зберігати всі види зернових та зелених кормів для тварин (силос, сінаж). Найчастіше вітчизняні фермери зберігають кукурудзу, соняшник, ячмінь, сою, пшеницю та різноманітні силоси для годівлі тварин. 

В ідеалі зерно закладають в полімерні рукави в базисній вологості, яка характерна для кожної культури: зернові — 14%, соя — 12%, соняшник — 8% тощо. Та практика показує, що кукурудза з вологістю навіть 17–20% може без проблем та втрати якості зберігатися протягом 90 днів (за середньої температури повітря від ‒3 °С до 4 °С) і лише потім відправлятися на доробку та досушування. 

Фіксація рукавів діаметром 2,7 м

Зерно, закладене в рукава, не потребує додаткової обробки інсектицидами (рідкими або ж фумігантами) перед зберіганням. Через те, що зерно закривають герметично, через 10–20 днів в ньому гинуть усі шкідники, а збудники хвороб (мікроорганізми, гриби, бактерії) сповільнюють свій розвиток. 

Обладнання для зберігання в рукавах 

Вітчизняним виробником спеціалізованого обладнання для зберігання в рукавах є ТОВ «Завод Кобзаренка». В асортименті підприємства представлено три моделі техніки для завантаження в рукава і дві моделі для вивантаження зерна з рукавів. 

ЗПМ-180 — зернопакувальна машина для запаковування зерна в багатошарові поліетиленові рукави. Продуктивність 300 т/год. Працює від трактора 80 к. с. Зерноупаковальник і трактор під тиском зерна, що завантажується в приймальний бункер, рухаються вперед, а набитий рукав залишається на своєму місці. За допомогою гальм зернопакувальних машин регулюється натяг рукава. Продуктивність машини дає змогу наповнити 60-метровий мішок місткістю 200 т за 45‒60 хвилин. Вартість 352 тис. гривень з ПДВ. 

ЗПМ-180П — зернопакувальна машина з пониженим прийманням бункером для запаковування зерна, жому, пивних відходів та сінажу з пониженим прийомним бункером заввишки 2,7 м, що дає змогу подавати жом та пивні відходи ковшем телескопічного навантажувача, а додатково установлені вальці попереджають зависання маси. Працює від трактора 80 к. с. та забезпечує швидкість пакування до 300 т/ год. Вартість від 400 тис. гривень. 

ЗПМА — зернопакувальна машина з електродвигуном автомобільна. Завдяки низькому прийомному бункеру зерно можуть навантажувати з причепів-самоскидів та автомобілів із заднім вивантаженням. Продуктивність роботи 180 т/год. Вартість 479 тис. гривень. 

Для подання зерна у верхній бункер зернопакувальної машини «Завод Кобзаренка» пропонує використовувати наземний перевантажувальний бункер Ковчег, бункер-перевантажувач ПБН, або ж будь-яким зернонавантажувачем з бурта, пневмонавантажувачами з кузова автомобіля. 

Виробничий майданчик «Заводу Кобзаренка»

ЗРМ-180 — зернорозпакувальна машина працює від трактора 80 к. с. Висота вивантаження 4,3 м. Продуктивність до 180 т/год. Призначена для розпакування мішків з автоматичним їх намотуванням. Намотування мішка проходить завдяки гідравлічному регулятору мішка, а муфта швидкого розкручування мішка забезпечує швидке його знімання. 

НРУ-180 — навантажувач-розпакувальник універсальний з висотою вивантаження 4,2 м. Працює від трактора 80 к. с. Під час роботи не намотує мішок та може додатково навантажувати зерно з кагату. Ширина захвату 4,6 м. Завдяки активному забору, використовується для забору мокрого, злежаного зерна та корнажу. Продуктивність по сухому зерні пшениці 180 т/год. Встановлення додаткового кузова дозволяє використовувати цю машину як завантажувач зерна в зернопакувальну машину. 

Комплекс послуг від «Заводу Кобзаренка» 

Вітчизняний виробник пропонує аграріям зернопакувальну та зернорозпакувальну техніку, полімерні рукави українського та імпортного виробництва, а також надає послуги з пакування зерна в рукава по всій Україні. Підприємство має низку напрацьованих методик роботи з обладнанням. 

Щоб позбавити аграріїв від зайвих клопотів, «Завод Кобзаренка» надає спеціалістів-операторів, техніку для завантаження та зернові рукави на 200 т. Далі завантажує зерно замовника на території його господарства. Вартість надання послуг зі зберігання, включно з рукавом (не залежно від періоду), становить близько 220 грн/т. За зберігання 10 місяців маємо середньомісячну вартість 22 грн за 1 т. Окремо 60-метровий полімерний рукав (вміщує 200 т зерна) коштує близько 700 дол. Звичайно, кожен господар індивідуально рахує доцільність використання такої технології. Загалом зернові рукава — це ефективна і перевірена герметична технологія зберігання зернових, силосу та сінажу, яка істотно сприяє зменшенню втрат після збирання врожаю та є прекрасною альтернативою елеваторам.   

За матеріалами компанії «Завод Кобзаренка» 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ