Тваринництво

Завдяки новій стратегії вакцинації в АПНВП «Візит» вдалося значно поліпшити збереженість і продуктивність стада

Комплексний підхід

Комплексний підхід

Завдяки новій стратегії вакцинації в АПНВП «Візит» вдалося значно поліпшити збереженість і продуктивність стада

Респіраторно-репродуктивні захворювання, а також хвороби шлунково-кишкового тракту ВРХ, є найпоширенішими проблемами молочнотоварних ферм. Найчастіше збудники хвороб, віруси та бактерії уражають телят, унаслідок чого вони відстають у розвитку й продуктивності. Водночас тяжкі респіраторні захворювання, перенесені нетелями в ранньому і зрілому віці, можуть бути причиною важкого отелення корів-первісток. Загалом ослаблене стадо — одна з причин збитковості господарства. 

Результати вакцинації 

В агропромисловому виробничому підприємстві «Візит», що на Вінниччині, ще два роки тому поголів’я потерпало від комплексу хвороб. З новою програмою вакцинації стада ситуація кардинально поліпшилася. Одним із ключових партнерів обрали українського виробника ветеринарних препаратів ТОВ «БіоТестЛаб». 

— Господарство стикнулося з проблемою неонатальної діареї телят і респіраторних хвороб, — розповідає головний ветеринарний лікар АПНВП «Візит» Михайло Оксютович. — Ситуація ускладнювалася. Щоб її розв’язати, ми запросили фахівців компанії «БіоТестЛаб», які запропонували зміни в програмі вакцинації корів і телят. Чому саме «БіоТестЛаб»? Тому що компанія працює комплексно, за потреби може запропонувати індивідуальні рішення: лабораторно встановити наявність певних штамів збудників хвороб на фермі й виготовити аутогенну вакцину на основі отриманих результатів. Також дуже важливо, що здійснюється повний супровід: ми постійно на зв’язку, отримуємо консультативну допомогу, що значно полегшує роботу. Та головне, що і аутогенні, і стандартні вакцини компанії, а ми використовуємо нині дві — Бовімун Нео та Бовімун 4 — працюють. Тож вигода від співпраці — очевидна: збережено здорове поголів’я і, відповідно, збережено прибуток господарства. 

Вакцини спочатку тестували на невеликих групах корів. І тільки після підтвердженого позитивного результату почали масово застосовувати. 

— Найперше, що треба було зробити, — убезпечити молодняк від збудників неонатальної діареї: ротавірусу, коронавірусу, Escherichia coli, Clostri dium perfringens. Щодо основного стада, то передусім треба було створити загальний імунний фон від головних хвороб і збільшити відсоток запліднення корів, — веде далі Михайло Оксютович. 

Бовімун Нео (інактивована вакцина проти ротавірусної, коронавірусної інфекцій, ешерихіозу та клостридіозу) у господарстві застосовують коровам у період сухостою для створення колострального імунітету новонародженого теляти. Корів вакцинують двічі: на сьомий-шостий і четвертий-третій тижні до отелення. Суворо дотримуються технології збирання, зберігання й випоювання телят молозивом від вакцинованих корів. 

Бовімун 4 — комбінована вакцина проти респіраторно-репродуктивного комплексу захворювань ВРХ (інфекційного ринотрахеїту, вірусної діареї, парагрипу-3 та респіраторно-синцитіальної інфекції). Препаратом вакцинують групи телиць за сім і п’ять тижнів до отелення з подальшою ревакцинацією раз на рік. Телятам уводять вакцину з місячного віку двічі незалежно від ваги з ревакцинацією через 21 день. У віці шість місяців проводять наступну вакцинацію. За словами Михайла Оксютовича, така схема дає змогу уникнути імунної ями у тварин. 

— Бовімун Нео та Бовімун 4 чудово себе показали, — каже лікар, — завдяки вакцинації падіж корів і телиць удалося звести до мінімуму — не більше як 5%. Втрат телят майже немає, як і ембріональної смертності. Таким чином, загальна збереженість стада становить понад 95%, клінічно хворі тварини — тільки поодинокі випадки. 

Мінімум антибіотиків 

Один із результатів дворічної програми вакцинації стада — значне зменшення випадків застосовування антибіотиків. Нині здебільшого антибактеріального лікування потребують корови від ендометриту або ж телята у разі хвороб органів дихання. Допомагає новий комбінований засіб компанії «БіоТестЛаб» Кетафур із протизапальною та протимікробною дією. 

— Кетафур — це препарат на основі кетопрофену та цефтіофуру гідрохлориду, який є антибіотиком цефалоспоринового ряду третього покоління. Поряд із високою ефективністю важливою перевагою Кетафуру є відсутність каренції на молоко, — наголошує Михайло Оксютович. — Таким чином, господарство не втрачає молочну продукцію, а відтак — і кошти. 

— Важливо також підтримувати тварин в особливі періоди розвитку, стимулювати активність клітинного й гуморального імунітету, повніше реалізуючи генетичний потенціал, — додає співрозмовник. — Для цього застосовуємо Стимул, комплекс біологічно активних речовин, імуностимулятор. Терапевтичний ефект препарату досягається завдяки унікальному складу, що містить натрію нуклеїнат і комплекс із 200 біологічно активних речовин (вітамінів, мінералів, амінокислот). Уводимо телятам для посилення росту й покращення розвитку на початку відгодівлі, на перший-четвертий дні з повтором на десятий день, а також коровам, наприклад, для покращення розвитку плода (один-три рази на місяць у першій половині тільності). Телятам препарат уводимо внутрішньом’язово та підшкірно, коровам — внутрішньовенно в рекомендованих виробником нормах. 

Водночас, як наголошує Михайло Оксютович, вакцинація — головний, але далеко не єдиний компонент у забезпеченні високого імунобіологічного статусу поголів’я. Значну роль відіграють ефективний менеджмент, відпрацьована до дрібниць система біобезпеки, якісна годівля, належні умови утримання, — всьому цьому в господарстві «Візит» приділяють не менш важливу увагу. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ