Елеватор

Захист зерна в потоці

Захист зерна в потоці

Метод холодної обробки зерна в потоці готовим до застосування рідким інсектицидом Пірігрен 50 дозволяє захистити зерно від шкідників до 12 місяців.

Михайло Косюхно, директор ТОВ «Сожам Україна»

Біологічна система, що формується в зерносховищах після закладання врожаю, надзвичайно уразлива й потребує захисту від шкідників. Найшкідливішими є комахи, бо сама їх присутність у сховищі є згубною і в підсумку може призвести до псування всього запасу зерна. Для прикладу: пшеничний довгоносик дуже швидко розплоджується і в сприятливих умовах за 5 місяців здатний збільшити свою популяцію в 100 разів. Тому з комахами потрібно боротися, і робити це вчасно. Однак проблема в тому, що за обмеженої кількості шкідників у збіжжі або за прихованої форми зараженості виявити їх шляхом звичайного поверхневого огляду майже неможливо. А коли наявність комах у зерні стає очевидною, тоді вже рятувати запаси буває запізно.

Знищують комах у зернових запасах засобами дезінсекції, яку корисно проводити навіть тоді, коли ознак ураження ще немає. Недооцінювання профілактичного застосування інсектицидів для захисту зерна може обернутися псуванням до чверті обсягів зберігання, а повне нехтування засобами захисту — такою самою повною втратою запасів. Водночас вибір і правильне застосування інсектициду також є важливими, бо деякі технології й препарати не дозволяють повністю контролювати застосовувану дозу, що може призвести до зниження ефективності обробки за недостатньої дози або до перевищення встановлених норм залишкового вмісту діючої речовини в разі передозування.

Є кілька типів препаратів для дезінсекції та способів їх застосування. Один із найпоширеніших — фумігація, тобто обробка зерна отруйними для комах газами, так званими фумігантами. Незважаючи на свою популярність, цей метод має низку суттєвих недоліків. Так, приміщення сховища або місткість, у якій проводиться фумігація, мають бути добре герметизованими, щоб не допустити витоку отруйних газів назовні. Щоб фумігація була ефективною, вона має тривати від двох-трьох діб до тижня, протягом яких допуск людей на об’єкти перекривається. Дегазація приміщень і місткостей після завершення обробки також має проводитися за суворими правилами. До того ж усі роботи з фумігації від початку до кінця повинні виконувати спеціально навчений і підготований персонал.

Обробка в потоці

Утім, є методи боротьби з комахами, значно простіші у використанні. І один із таких — небулізація, тобто обробка збіжжя, за якої на нього під тиском розпилюється готовий до застосування рідкий інсектицидний препарат.

«Генеральна Компанія Інсектицидів» із Франції розробила метод холодної небулізації, яка дозволяє проводити обробку за температури довкілля від –7 °С. Сутність цього методу полягає в обволіканні зерна, що рухається, дуже дрібним туманом інсектициду з крапельками до 20 мікронів, завдяки чому досягається однорідне й рівномірне розподілення препарату в масі зерна.

Для холодної небулізації компанія виготовляє готовий до використання рідкий інсектицид Пірігрен 50, діючою речовиною якого є піриміфос-метил. Він діє на всіх комах і кліщів, що живуть у зерні, через поверхневий контакт, заковтування й вдихання, призводячи до їх загибелі протягом 24–96 год (залежно від температури зерна). Залишкова дія препарату триває протягом кількох місяців, запобігаючи впродовж усього цього строку вторинному зараженню зерна шкідниками або розвитку зараження з прихованої форми. Загалом тривалість захисту після обробки може тривати від 3 до 12 місяців залежно від дози, до того ж залишковий уміст діючої речовини не перевищує встановлені норми навіть одразу після обробки.

Піриміфос-метил дозволений до використання для безпосередньої обробки всіх зернових після збирання врожаю — м’якої і твердої пшениці, фуражного та пивоварного ячменю, кукурудзи, вівса, жита, тритикале, сорго. За допомогою цього препарату можна однаково успішно обробляти як зерно для споживання, так і насіннєвий матеріал. Численні випробування засвід чили, що піриміфос-метил ніяк не впливає на схожість насіння навіть у разі обробки дозами, що набагато перевищують офіційно рекомендовані.

Цей препарат жодним чином не впливає на якісні та безпекові показники зерна, його широко застосовують у Європі, зокрема й для обробки експортних партій.

Максимальна безпечність

Пірігрен 50 — це готовий для використання рідкий препарат для холодного розпилення, що містить 50 г піриміфос-метилу на 1 л рідини. На відміну від багатьох інших рідких препаратів, які постачають у вигляді концентрату, його не потрібно розводити перед застосуванням водою чи іншими речовинами. Формуляція препарату забезпечує рівномірний розподіл діючої речовини та надзвичайну стабільність протягом усього процесу транспортування, зберігання чи використання.

Препарат дозволений для використання в Україні, він має відповідне свідоцтво про реєстрацію у Міністерстві екології і природних ресурсів. За дотримання інструкції із застосування препарат Пірігрен 50 є повністю безпечним як для персоналу елеватора, так і для кінцевого споживача продуктів переробки зерна.

Пірігрен 50 надає низку переваг. До них належить низька норма витрат препарату, що становить усього 4–8 л на 100 т оброблюваного зерна, а однієї обробки достатньо, щоб захистити зерно на період від 3 до 12 місяців. За систематичного застосування препарату відпадає потреба обробляти приміщення — достатньо обробки самого зерна — після обробки його можна переміщувати з одного сховища в інше, захисна дія препарату зберігається. Зерно після обробки не потребує довгого періоду покою — його можна використовувати хоч на наступний день, зокрема й для переробки на харчові цілі. Захист Пірігрен 50 підходить для зерносховищ будь-якого типу, а робота з препаратом не потребує ліцензування, а отже, і викликів спеціальної фумігаційної бригади.

 
Холодна небулізація (розпилення)

Обладнання, адаптоване до потреб кожного клієнта

Обладнання для обробки зерна методом холодної небулізації виготовляється на замовлення відповідно до технічного завдання для будь-якого типу зерносховищ і повністю враховує специфіку й конфігурацію кожного елеватора. Точність, надійність, простота у використанні є основними критеріями в розробці та виготовленні обладнання. Крім того, виробник забезпечує його встановлення й монтаж у місцях використання, а також повний комплекс гарантійного та післяпродажного обслуговування в Україні.

Небулізація відбувається завдяки одночасній подачі стисненого повітря й інсектициду в корпус форсунки, що спеціально розроблена для цього. Таким чином, препарат розпилюється дрібними частками розміром від 2 до 20 мікронів. За такого дрібного розпилення рекомендовану дозу 8 л ділять на 2000 млрд мікрокрапель розміром 10 мікронів, із яких від 500 до 1000 потрапляють на кожну зернину пшениці, а на більшу зернину кукурудзи потрапляє 3000–6000 крапель.

З огляду на те, що зерно обробляється в потоці, здебільшого форсунку встановлюють у місці, де зерно найбільше розлітається, завдяки чому препарат рівномірно потрапляє на кожну зернинку, що гарантує його рівномірний розподіл у масі зерна й знищення всіх наявних комірних шкідників і максимально якісний захист у процесі зберігання.

Так, форсунки для небулізації можуть розташовуватися на визначених місцях технологічного обладнання елеватора залежно від способу завантаження зерна в сховища. Наприклад, ці форсунки можуть бути встановлені в нижній («башмак») чи верхній («головка») частині норії. У деяких випадках зерно обробляють у місці висипання з воронки на пересувний конвеєр чи на скиді в кінці стрічки-транспортера, де обробка також відбувається всередині захисного кожуха.

Окрім стаціонарного обладнання на замовлення випускають переносні небулізатори, які мають невеликий розмір, прості й економічні у використанні. Переносне обладнання може працювати на норіях потужністю до 375 т зерна на годину, що є оптимальним рішенням для невеликих фермерських зерносховищ.

Метод із досвідом

Обладнання дозволяє просто й швидко в будь-який момент коригувати витрати препарату шляхом збільшення або зменшення дозування залежно від запланованого строку зберігання чи стану зараженості партії. Клієнт може самостійно визначати, коли проводити обробку (під час приймання, переміщення в процесі зберігання чи під час відвантаження зерна) та яке дозування застосовувати, що дає змогу швидко й ефективно розв’язати проблему із зараженням або проводити профілактичну обробку з метою унеможливити її розвиток і повністю контролювати власні витрати на обробку.

Холодна небулізація зерна інсектицидом Пірігрен 50 має 40-річний досвід використання у Франції. Цю технологію вже чотири роки представляє в Україні компанія «Сожам Україна», що має власну технічну службу й склад запасних частин в Обухові неподалік Києва.

Сам Пірігрен 50 постачають у каністрах місткістю 25 л, бочках 200 л або в 1000-літрових контейнерах. Для підприємств з великим зерновим потоком, наприклад, потужних лінійних елеваторів, річкових і портових терміналів також пропонується безтарне постачання препарату обсягом від 10 тис. літрів.

Компанія SOJAM є виробником як препарату Пірігрен-50, так і обладнання, і працює тільки напряму зі своїми клієнтами без посередників, що забезпечує високий рівень сервісу, оперативне реагування та розуміння потреб кожного клієнта.

Михайло Косюхно, директор ТОВ «Сожам Україна»

журнал “The Ukrainian Farmer”, квітень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ