Агромаркет

Збільшення переробки: Вілія планує виробляти вітамінізоване борошно

Збільшення переробки: Вілія планує виробляти вітамінізоване борошно

Група компаній «Вілія» — одна з найефективніших у регіоні, де завжди отримували найкращі показники врожайності по Україні. Рослинництво до війни було основним драйвером підприємства, але реалії змінилися, і сьогодні в компанії працюють над новою стратегією, яка дозволить бути ефективними за нових умов.

Нещодавно на потужностях ГК ТМ «Вілія» у межах маркетингової платформи AgriSales відбувся міжнародний форум АГРІ Продажі B2B: «Розвиток експортних взаємин агропереробників з потенційними міжнародними партнерами», де учасники обговорили питання розбудови наземної логістики для збільшення експорту між Україною та ЄС, майбутнє сухих портів в Україні, ознайомилися з можливістю та умовами участі у проєктах міжнародних партнерів. Також відбулася екскурсія на елеваторні та виробничі потужності ГК «Вілія» та знайомство з новими інвестиційними проєктами компанії. 

«Завдяки міжнародним партнерам ми маємо можливість зростання і у співпраці з фермерами бачимо майбутнє нашого регіону. Кооперацію з агровиробниками плануємо вибудовувати через спільний розвиток тваринництва, переробки та логістики. Наш виклик — це нова стратегія. Насамперед важливо зберегти завантаженість потужностей, освоювати нові ринки та нові підходи, впроваджувати виробництво продуктів», — зазначає засновник ГК ТМ «Вілія» Євген Дудка. 

З початку повномасштабного вторгнення компанія не зупиняла роботу та, крім існуючих напрямів діяльності, реалізувала два нових проєкти — побудувала сухий порт і запустила млин. За словами Євгена Дудки, навіть за таких економічно складних для бізнесу часів усі зароблені кошти намагаються реінвестувати, також залучають кредити та гранти.

Одним із напрямів, за яким ГК ТМ «Вілія» співпрацює з USAID АГРО, є участь у грантовій програмі з можливістю закупівлі обладнання для вітамінізації борошна на новому млині підприємства та встановлення нової фасувальної лінії. За словами директора ТОВ «Волинь-Зерно-Продукт» Сергія Супрунюка, це дозволить компанії виходити на європейські ринки з якісним продуктом. 

Як зазначив директор спілки «Борошномели України», голова правління «Укрхарчопром» Родіон Рибчинський, сьогодні виробництво вітамінізованого борошна — доволі перспективний напрям. Але наразі в Україні менше 10 підприємств виробляє збагачене вітамінами борошно. Для збільшення кількості виробників Програма USAID Агро реалізує грантову програму для проєктів з вітамінізації борошна, яка передбачає співфінансування 15 проєктів загальним бюджетом до 57 млн грн. Далі вироблений продукт підприємства зможуть постачати на внутрішній ринок за програмою WFP.

«Виробництво вітамінізованого борошна — це привабливий напрям, якщо розглядати діяльність компанії на кілька кроків уперед. Підприємства, які встановлюють обладнання для збагачення борошна, мають можливість з часом додавати обладнання для формування борошняних сумішей, тобто вносити не лише вітаміни і мінерали, а й інші інгредієнти. Отож, це наступний крок до розширення асортименту продукції», — зазначає Родіон Рибчинський.

За словами директорки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) Ксенії Сидоркіної, важливо інвестувати в Україну вже зараз, і Програма USAID АГРО готова співфінансувати проєкти та розділяти ризики з аграріями у воєнний час. 

«Вірю, що наступною фазою еволюції українського аграрного сектору буде переробка і поглиблена переробка традиційних товарних груп. Наша команда готова співфінансувати декілька десятків переробних проєктів. Думаю, що до кінця роботи нашої програми, до листопада 2026 року, ми активно працюватимемо і зможемо втілити не один десяток таких потужних проєктів із переробки», — впевнена Ксенія Сидоркіна.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ