Про ринок обладнання для забою і переробки птиці, перспективи галузі та історію компанії «Катто Груп»
Усе для переробника
Про ринок обладнання для забою і переробки птиці, перспективи галузі та історію відомого учасника ринку розповів директор «Катто Груп» Тарас Нестерук.
— Пане Тарасе, як виникла ідея організувати підприємство, що виробляє обладнання для забою і переробки птиці? Чому саме цей напрям виробництва? З чого ви починали і на який рівень вийшли нині?
— Історія нашої компанії розпочалася 2002 року. Тоді кілька однодумців, що пізніше увійдуть до колективу майбутнього Товариства, починають ремонтувати й надавати послуги з технічного обслуговування машин і устаткування промислового призначення для переробки м’яса. Утім, вимоги ринку постійно змінювались, як і змінювались вимоги замовників. Тому 2005 року було ухвалено рішення про початок поставок замовникам технологій для забою та переробки птиці. У цей час нашим головним партнером стає польська компанія SZLACHET STAL, яка виробляє обладнання для забою птиці й динамічно розвивається у світі. Паралельно збільшується база складу запчастин, кількість робочих місць і розширюються можливості сер вісної служби з обслуговування такого обладнання.
З 2006 року нам довелося монтувати, ремонтувати й обслуговувати обладнання для забою та переробки птиці на території всієї України — від Закарпаття до Криму та в таких країнах, як Польща, Молдова, Грузія, Казахстан й інші країни. Отож нашому колективу доводилось працювати з новим обладнанням і обладнанням, яке вже було у використанні різних виробників і марок. Це давало змогу нашим спеціалістам отримати неоціненний досвід, розуміючи переваги та недоліки різного типу техніки. У майбутньому це вплинуло на конструктивні рішення щодо виготовлення обладнання, яке ми започаткували на нашому виробництві.
У 2014 році з початком російської агресії різко погіршилася економічна ситуація в птахівничій галузі та в Україні загалом. З часом ситуація покращувалась, і для нас уже логічним було рішення розпочати власне виробництво обладнання для забою та переробки птиці. Так, 2016 року було створено «КАТТО ГРУП».
— Яку частку ринку ваше підприємство нині охоплює? Що вважаєте вашим головним досягненням за час вашої роботи?
— Наша компанія ввібрала в себе досвід і переваги роботи попередніх років праці. Весь цей час ми вдосконалювались, щоб якомога краще розуміти й передбачати потреби ринку в галузі переробки птиці й максимально сприяти їх вирішенню.
Найголовнішим досягненням багаторічної роботи нашого підприємства вважаю сформований колектив досвідчених спеціалістів нашого підприємства, адже є відома істина, що кадри вирішують усе!
— Що можете сказати про ваші конкурентні переваги? Чи є щось, що вигідно вас вирізняє серед інших виробників аналогічного обладнання?
— Наша компанія має власні виробничі потужності й дотримується вузькогалузевого напряму в роботі. Це дає нам можливості постійно вдосконалювати технології виробництва. Важливу роль у нашій роботі приділяємо гарантійному, післягарантійному обслуговуванню обладнання, надаємо професійний супровід нашим клієнтам. Завжди стежимо, щоб у наявності були складники та запасні частини на сервісному складі.
— Куди реалізуєте вироблену продукцію? Хто ваші основні клієнти?
— Нині птахівнича галузь динамічно змінюється й розвивається в Україні, переважну кількість виробленої продукції ми насамперед постачаємо на внутрішній ринок, також невелику кількість обладнання постачаємо і за кордон.
Україна — це країна з могутнім аграрним потенціалом. Нині серед наших замовників як наймогутніші агрохолдин ги нашої країни, так і невеликі господарства та фермери, що тільки недавно почали утримувати птицю і вже в умовах реалій ринку замовляють невеликі лінії для її забою.
— Яка продукція з тієї лінійки продуктів, що виробляє ваша компанія, має найбільший попит в Україні?
— Серед найпопулярніших замовлень — технологічні рішення для збирання, сортування та зберігання відходів після забою птиці. В Україні вже створено потужні сучасні підприємства, що спеціалізуються на перероблянні відходів після забою птиці та виробництві м’ясо-кісткового борошна, але таке виробництво вимагає певної культури поводження з відходами. Нині вже відомо, що відходи можуть бути якісною сировиною для переробки, а не великою проблемою переробників, як це було ще кілька років тому.
— Розкажіть, які у вас практикуються форми співпраці з клієнтами? Чи реалізуєте свою продукцію в лізинг?
— Звичайно, ми забезпечуємо наших замовників, зокрема, повним переліком документів для оформлення лізингу чи кредиту.
— Якими принципами послуговуєтесь у своїй роботі? У чому полягає унікальність вашої продукції?
— Завданням нашої компанії є не тільки виробництво і продаж обладнання. Як правило, робота з нашими замовниками починається з того, що ми надаємо різні пропозиції щодо технологічних рішень, які враховують як чинні вимоги законодавства України, так і вимоги законодавства ЄС, що діють у галузі переробки продуктів. Звичайно, ми враховуємо і різні побажання наших замовників щодо особливостей виготовлення обладнання, які допомагають збільшити продуктивність робочої лінії забою в майбутньому або розділення визначеної інвестиції на поетапне виконання роботи тощо.
На сьогодні наша компанія є безпосереднім учасником процесу розвитку птахівництва в Україні, і разом із нашими замовниками ми приймаємо і спільно вирішуємо його виклики.
— Які плани у вас щодо розвитку компанії? Чи є наміри впроваджувати нові напрями виробництва? Чи плануєте виходити на нові ринки?
— Основним своїм завданням уважаю вивчення та впровадження новітніх технологій для покращення технологічних процесів на виробництві, а також розробляти нові види обладнання в умовах сучасних викликів ринку.
— Яка загалом нині ситуація на ринку обладнання для переробки? Як, на ваш погляд, розвиватиметься цей ринок в Україні?
— Сьогодні на ринку представлено великий асортимент обладнання різного призначення та різних виробників. Україна вже практично є учасником загальноєвропейського ринку обладнання.
Щодо майбутнього, то розвиток цього ринку буде відбуватись в напрямі контролю та мінімізації людського чинника на виробництві харчових продуктів. Відбуватиметься максимальна автоматизація всіх виробничих процесів.