Тваринництво

Сучасні інструменти дозволяють одразу виявити проблеми в тушах, ідентифікувати їх й отримати професійні рішення для мінімізації збитків

Оцінювач якості тушки

Оцінювач якості тушки

Сучасні інструменти дозволяють одразу виявити проблеми в тушах, ідентифікувати їх й отримати професійні рішення для мінімізації збитків.  

Найважливішими аспектами якості м’яса в супермаркеті з погляду споживача є ті, що стосуються зовнішнього вигляду продукту (колір), консистенції (ніжність), смаку (вміст жиру), харчової цінності та, звичайно, безпеки харчових продуктів. 

В оцінюванні якості тушки ефективним є інструмент Perfect Carcass®. Це додаткова послуга, яку пропонують тільки клієнтам Zinpro, що дозволяє користувачеві, насамперед відділу контролю якості птахопереробного підприємства, ідентифікувати, кількісно визначити й оцінити економічний вплив пошкоджень, виявлених на тушках бройлерів. 

ЯК ПРАЦЮЄ ІНСТРУМЕНТ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ТУШКИ 

За словами всесвітньовідомого консультанта з менеджменту, Пітера Друкера: «Якщо ви не можете це виміряти, ви не можете це покращити». Якщо ми хочемо підвищити ефективність агрокомплексів або будь-яких інших типів виробництва птиці, нам потрібно розглянути, тип кінцевої продукції, який ми створюємо, найважливіші недоліки та невіддільні витрати, пов’язані з ними. 

Завдяки візуальному посібнику інструмент Perfect Carcass Tool дозволяє користувачам ідентифікувати пошкодження тушок у стадах птиці й оцінювати ці пошкодження за стандартизованою системою оцінювання. Найпоширенішими ураженнями, які оцінює інструмент, є гематоми крил, міопатії та подряпини. 

Інструмент оцінює показники уражень і економічний вплив цих уражень на виробництво. Це може допомогти оцінити, скільки туш потрібно буде знизити з класу А до класу B та скільки туш може бути втрачено через вибраковування тушок. 

Потім вебпрограма Perfect Carcass Tool перетворює результати й оцінки на звіт із даними, який вказує на потенційні місця для вдосконалення. У звіті можуть бути надані рекомендації щодо зменшення випадків уражень у стаді та покращення продуктивності птиці за допомогою менеджменту й годівлі. Користувачі також зможуть визначити проблеми логістики, які призводять до збільшення  поширеності уражень, наприклад: тривалий період відсутності корму, зневоднення, тепловий стрес через невідповідні місця утримання, неефективна або неадекватна техніка збирання птиці, місця, де виникають ті чи інші травми під час утримання, вилову та транспортування. 

Ще одна цікава особливість програми полягає в тому, що вона дозволяє порівнювати результати зі стандартом у тій самій географічній зоні, щоб оператори могли знати, вищі чи нижчі вони за стандарт, ураження за ураженням. 

По закінченню оцінювання користувачі можуть надіслати свої результати до бази даних, яка створюється з багатьох країн світу для порівняльного аналізу, надаючи їй вищу статистичну цінність. Це дає нові знання й дозволить установити причинно-наслідкові зв’язки. 

Наприклад, було встановлено, що чим довше проходить після забою птиці, тим важче вищипувати все пір’я. Це призводить до вищої частоти деяких специфічних пошкоджень, таких як «м’ясо спагеті», які знецінюють тушку. 

Можна встановити чіткий зв’язок між деякими ураженнями та самопочуттям птиці на фермі. Визначивши ураження, можна усунути причини на фермі. Це важливо не лише для добробуту птахіві, а й також для покращення їх продуктивності і підвищення прибутковості. 

Якщо птиця збуджується через стрес, вона махатиме крилами інтенсивніше, спричиняючи гематоми, переломи, вивихи тощо. Подряпини є типовими ураженнями, що є маркерами дискомфорту, і вони йдуть рука об руку з дерматитом і целюлітом. Це поширена проблема птиці у стресових обставинах, таких як занадто висока щільність посадки, нервозність, занадто багато світла тощо. 

У Євросоюзі низька захворюваність на пододерматит стопи (ППД) вважається золотим стандартом добробуту, але це не ураження, що характеризує стрес або дискомфорт у всіх випадках. 

Наприклад, якщо ви перевіряєте птицю, яку утримують у клітках, ви можете не виявити пододерматит взагалі, хоча у птиці буде багато гематом крил, вивихів із крововиливами, що сталися in vivo, і навіть переломів. Це означає, що ми повинні розглядати утримання птиці з ширшого погляду, і інструмент «Ідеальна тушка» дає чудове розуміння цього. 

Нарешті, коли ми вперше відвідуємо агропромислові комплекси, виникає спокуса розпочати діагностику, починаючи з репродукторів, інкубаторів, ферм тощо. Ми віддаємо перевагу тому, що називаємо «криміналістичним підходом» — починаючи з кінця ланцюга і працюючи у зворотному напрямі. Коли основні проблеми в тушках виявлено спочатку, ви можете точно визначити, де вони є, а потім зосередитися на них. Тоді запропоновані рішення будуть набагато точнішими та професійними.  

Сучасні інструменти дозволяють одразу виявити проблеми в тушах, ідентифікувати їх й отримати професійні рішення для мінімізації збитків.  

Найважливішими аспектами якості м’яса в супермаркеті з погляду споживача є ті, що стосуються зовнішнього вигляду продукту (колір), консистенції (ніжність), смаку (вміст жиру), харчової цінності та, звичайно, безпеки харчових продуктів. 

В оцінюванні якості тушки ефективним є інструмент Perfect Carcass®. Це додаткова послуга, яку пропонують тільки клієнтам Zinpro, що дозволяє користувачеві, насамперед відділу контролю якості птахопереробного підприємства, ідентифікувати, кількісно визначити й оцінити економічний вплив пошкоджень, виявлених на тушках бройлерів. 

ЯК ПРАЦЮЄ ІНСТРУМЕНТ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ТУШКИ 

За словами всесвітньовідомого консультанта з менеджменту, Пітера Друкера: «Якщо ви не можете це виміряти, ви не можете це покращити». Якщо ми хочемо підвищити ефективність агрокомплексів або будь-яких інших типів виробництва птиці, нам потрібно розглянути, тип кінцевої продукції, який ми створюємо, найважливіші недоліки та невіддільні витрати, пов’язані з ними. 

Завдяки візуальному посібнику інструмент Perfect Carcass Tool дозволяє користувачам ідентифікувати пошкодження тушок у стадах птиці й оцінювати ці пошкодження за стандартизованою системою оцінювання. Найпоширенішими ураженнями, які оцінює інструмент, є гематоми крил, міопатії та подряпини. 

Інструмент оцінює показники уражень і економічний вплив цих уражень на виробництво. Це може допомогти оцінити, скільки туш потрібно буде знизити з класу А до класу B та скільки туш може бути втрачено через вибраковування тушок. 

Потім вебпрограма Perfect Carcass Tool перетворює результати й оцінки на звіт із даними, який вказує на потенційні місця для вдосконалення. У звіті можуть бути надані рекомендації щодо зменшення випадків уражень у стаді та покращення продуктивності птиці за допомогою менеджменту й годівлі. Користувачі також зможуть визначити проблеми логістики, які призводять до збільшення  поширеності уражень, наприклад: тривалий період відсутності корму, зневоднення, тепловий стрес через невідповідні місця утримання, неефективна або неадекватна техніка збирання птиці, місця, де виникають ті чи інші травми під час утримання, вилову та транспортування. 

Ще одна цікава особливість програми полягає в тому, що вона дозволяє порівнювати результати зі стандартом у тій самій географічній зоні, щоб оператори могли знати, вищі чи нижчі вони за стандарт, ураження за ураженням. 

По закінченню оцінювання користувачі можуть надіслати свої результати до бази даних, яка створюється з багатьох країн світу для порівняльного аналізу, надаючи їй вищу статистичну цінність. Це дає нові знання й дозволить установити причинно-наслідкові зв’язки. 

Наприклад, було встановлено, що чим довше проходить після забою птиці, тим важче вищипувати все пір’я. Це призводить до вищої частоти деяких специфічних пошкоджень, таких як «м’ясо спагеті», які знецінюють тушку. 

Можна встановити чіткий зв’язок між деякими ураженнями та самопочуттям птиці на фермі. Визначивши ураження, можна усунути причини на фермі. Це важливо не лише для добробуту птахіві, а й також для покращення їх продуктивності і підвищення прибутковості. 

Якщо птиця збуджується через стрес, вона махатиме крилами інтенсивніше, спричиняючи гематоми, переломи, вивихи тощо. Подряпини є типовими ураженнями, що є маркерами дискомфорту, і вони йдуть рука об руку з дерматитом і целюлітом. Це поширена проблема птиці у стресових обставинах, таких як занадто висока щільність посадки, нервозність, занадто багато світла тощо. 

У Євросоюзі низька захворюваність на пододерматит стопи (ППД) вважається золотим стандартом добробуту, але це не ураження, що характеризує стрес або дискомфорт у всіх випадках. 

Наприклад, якщо ви перевіряєте птицю, яку утримують у клітках, ви можете не виявити пододерматит взагалі, хоча у птиці буде багато гематом крил, вивихів із крововиливами, що сталися in vivo, і навіть переломів. Це означає, що ми повинні розглядати утримання птиці з ширшого погляду, і інструмент «Ідеальна тушка» дає чудове розуміння цього. 

Нарешті, коли ми вперше відвідуємо агропромислові комплекси, виникає спокуса розпочати діагностику, починаючи з репродукторів, інкубаторів, ферм тощо. Ми віддаємо перевагу тому, що називаємо «криміналістичним підходом» — починаючи з кінця ланцюга і працюючи у зворотному напрямі. Коли основні проблеми в тушках виявлено спочатку, ви можете точно визначити, де вони є, а потім зосередитися на них. Тоді запропоновані рішення будуть набагато точнішими та професійними.  

Д-р Пако Фернандес Лопес-Бреа, керівник глобальної консультативної групи птахівництва та менеджер з розвитку бізнесу, корпорація Zinpro

Михайло Коваль, директор ТОВ «Зінпро Україна»

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ