Елеватор

Стрічкові сушарки дають змогу ефективно сушити різні сипучі матеріали та рослинну масу

Стрічкова сушарка

Стрічкова сушарка

Сушіння різних сипучих матеріалів і рослинної маси за допомогою стрічкових сушарок дає змогу значно збільшити ефективність використання багатьох матеріалів.

У багатьох тваринницьких господарствах у період заготівлі багаторічних трав триває боротьба за збереження поживної цінності корму через осипання листочків. На жаль, далеко не завжди погодні умови є сприятливими, і багато відсотків корисного білка залишається в полі. Листочки осипаються через надмірне пересушування як під час згрібання й підбирання, так і в процесі транспортування та вивантаження. Це призводить до зниження поживності кормів, падіння надоїв, а також збільшення поточних витрат на годівлю. 

Щоб позбутися проблеми втрат поживної цінності, краще вантажити й перевозити багаторічні трави на ферму зеленими і вже на місці їх сушити. Звісно, що природним способом сушити не вийде, бо для цього потрібен величезний майданчик, зіставний за розмірами з полем, з якого цю траву привозять. Допомогти може продуктивна сушарка, що здатна видалити зайву вологу з рослинної маси за один цикл. 

Компанія Perry із Великої Британії, офіційним дилером якої в Україні є компанія «АНТЕКСТРОЙ», розробила стрічкову сушарку із широким транспортером, що здатна сушити будь-які трави, люцерну, квасолю, соєві боби, насіннєвий матеріал, фрукти, горіхи, біомасу соломи, кормові гранули. Також цю сушарку застосовують для сушіння стружки, тирси, щепи, екструдованих кормів для тварин тощо. Тобто стрічкові сушарки не лише підвищують ефективність кормів, а й можуть працювати в інших сферах діяльності. 

Тріски деревини у стрічковій сушарці

Принцип роботи 

Технологічний процес сушіння є традиційним: він заснований на проходженні нагрітого повітря крізь масу матеріалу. Повітря втягується через масу матеріалу й таким чином притискається до транспортерної стрічки, цим збільшується ефективність сушіння, а також такий принцип роботи запобігає втратам матеріалу через вентилятори та здування. Залежно від потреб ширина стрічки може становити 1,5 м, 2,2 та 3 м, а максимальна довжина — 75 м. Також конструкція сушарки зроблена модульною, щоб за потреби можна було збільшити її розміри та продуктивність. Таким чином сушарка може зростати разом із бізнесом власника. 

Усі процеси можуть виконуватись автоматично, тобто без ручного керування й спостереження. Оскільки більшість деталей працюють із малою швидкістю, вони практично не зношуються, мало потребують обслуговування, і строк їх експлуатації досить великий. У конструкції транспортера відсутні ланцюги, напрямні рейки та поперечки. Тож будьякий матеріал менше пошкоджуватиметься, а сама сушарка завжди буде чистою. 

Як джерело тепла можуть використовуватись скраплений або природний газ, дизель, вода або водяна пара (з використанням теплообмінників). Також за достатньої потужності лінії можливо використовувати електрику. Щоправда, для цього потрібно виконати певні модифікації сушарки — це можуть зробити представники компанії «АНТЕКСТРОЙ», офіційного дистриб’ютора компанії Perry в Україні. 

Мульча деревини для сушіння у стрічковій сушарці

Значна увага приділена стрічковому транспортеру, який виготовлено з антистатичних полімерних матеріалів і здатен витримувати температуру до +130 °С. Крізь стрічку не може просочитися практично жоден матеріал, окрім повітря, що зменшує втрати самого матеріалу, а також скорочує потребу в очищенні транспортеру. Автоматика самостійно змінює швидкість транспортера, щоб забезпечити рівномірне висихання матеріалу. Для цього з обох боків стрічки встановлено датчики вологості, які постійно подають інформацію на головний комп’ютер. Той залежно від отриманих даних змінює швидкість руху матеріалу таким чином, щоб забезпечити параметри вологості на виході із сушарки. За схожим алгоритмом працює контроль температури повітря. Коли вона підвищується, автоматика пришвидшує рух транспортера, щоб уникнути пересушування матеріалу. І навпаки, за зменшення температури повітря транспортер уповільнюється. 

Очищення транспортера відбувається за допомогою двох активних щіток, які встановлено в зонах завантаження та вивантаження. Це потрібно для того, щоб стрічка по всій своїй площі ефективно пропускала повітря, що забезпечить рівномірне сушіння матеріалу без утворення осередків із підвищеною вологістю. 

Керування 

Керування сушаркою відбувається через вбудований термінал PLC. Він простий у використанні, й надає інформацію щодо процесів сушіння натисканням однієї кнопки. Якщо термінал приєднати до інтернету, стане можливим віддалений доступ і керування зі смартфона або настільного ПК. Також за потреби інженери компанії Perry можуть віддалено діагностувати будь-які проблеми. Це значно скорочує час для вирішення тих або інших експлуатаційних питань. 

Термінал «уміє» підраховувати витрати дизельного пального, створювати щоденні звіти про виконану роботу й фіксувати всі параметри впродовж робочого періоду. Поточний стан систем сушарки термінал може відправляти на обрані телефонні номери та електронні адреси у вигляді сповіщень. Журнал і збережені записи доступні до скачування в будь-який момент (за наявності інтернет-з’єднання). 

Для зручнішої роботи 

Робота із матеріалами потребує додаткового обладнання, яке може максимально автоматизувати процес сушіння. Для цього використовується широкий спектр агрегатів: шнеки, ланцюгові та повітряні конвеєри, стрічкові й ковшові елеватори та багато іншого. Для зменшення пилових викидів пропонується система CentriKleens. Скорочення кількості енергії, що потрібна для нагрівання сушарки, забезпечується рециркуляцією гарячого повітря. Страхові ризики можна зменшити завдяки системі виявлення та гасіння пожежі. До того ж це захищає від реальної небезпеки.

Коли залежно від температури або стану матеріалу повітряний потік змінюється через використання інверторних вентиляторів, це додатково оптимізує витрати енергії. Деякі типи матеріалів для кращого та рівномірного висушування потребують перемішування, що можна реалізувати спеціальними пристроями в сушильній камері. 

Для ефективнішого очищення транспортерної стрічки може використовуватися система «повітряний ніж», і очищення відбудеться без жорсткого механічного впливу на транспортер, що подовжує його строк експлуатації. А в разі розташування сушарки поруч з об’єктами, які потребують обмеження шумових навантажень, виробник пропонує систему глушників, щоб зменшити шум від роботи вентиляторів.

Володимир Тунік, комерційний директор компанії «АНТЕКСТРОЙ» Співавтор: Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ