Овочі-Ягоди-Сад

ФГ «Чайка» на Херсонщині вирощує ранні та середньостиглі столові буряки

Столові буряки від «Чайки»

Столові буряки від «Чайки»

ФГ «Чайка» із села Дар’ївка Білозерського району на Херсонщині вирощує ранні та середньостиглі столові буряки. Урожай ранніх буряків становить 50–60 т/га, середньостиглих — 80 т/га.

Свою діяльність ФГ «Чайка» розпочинало з вирощування зернових і баштанних культур. Тут вирощували озиму пшеницю, просо, соняшник, білу гірчицю на зерно та сидерат, з овочів –– кавуни, томати, ранню цибулю, ранню та пізню білоголову капусту, моркву, столові буряки. Раніше підприємство обробляло 1000 га землі, тепер — 500 га.

Нині з овочів у сівозміні залишилися столові буряки та цибуля. Вони разом займають 55 га, з них 35 га –– столові буряки (ранні –– 20 га, середньостиглі — 15 га).

Особливості ранніх

Ґрунти підприємства каштанові, за механічним складом — важкі, із рН на рівні 7,0 (нейтральні). Підготовку ґрунту під посів овочів проводять восени. Столові буряки вирощують після озимої пшениці. Стерню дискують у два сліди та проводять оранку на глибину 22–25 см.

Навесні поле чизелюють на глибину 25–30 см та боронують. Перед сівбою столових буряків ґрунт обов’язково фрезерують для інтенсивного подрібнення, перемішування й розпушування. Столові буряки гарно ростуть на рихлих ґрунтах.

Вирощують гібрид Водан F1 (Bejo), оскільки він швидко росте й інтенсивно формує коренеплоди, стійкий до стрілкування. Коренеплоди за формою округлі, на колір яскраво-червоні, средньої величини, без волокон. Шкірка у буряків гладенька і тоненька. М’якоть соковита, на смак — ароматна. Вегетаційний період триває 90–95 днів.

Зазвичай ранні столові буряки сіють 10–15 березня. Виняток роблять, якщо є приморозки на поверхні ґрунту. Цієї весни термін сівби довелося змістити на початок квітня. Висівали одноросткове насіння. Норма висіву становить 600 тисяч насінин на гектар.

Схема сівби стрічкова, кожен рядок чотирирядної секції має дві стрічки. Сіють орендованою сівалкою точного висіву Agricola (італійського виробництва). Підприємство має овочеву сівалку «Клен», але не використовує її для сівби овочів, оскільки вона не забезпечує точність посіву. Насіння загортають на глибину 3 см, слідом розкладають крапельну стрічку. Після сівби поле накривають білим агроволокном щільністю 23 мкр. Агроволокно –– легкий матеріал, щоб вітер його не зірвав, краї присипають землею з міжряддя. Якщо в ґрунті недостатньо вологи, посіви поливають, щоб отримати дружні сходи. Коли справжні листочки рослин починають впиратися в агроволокно, його знімають.

Проти бур’янів посіви обробляють гербіцидами Бетанал Експерт, Голтікс 700. Раз на сім днів проводять міжрядну культивацію з метою створення кращих умов для доступу повітря до кореневої системи. У фазу чотирьох справжніх листків посіви обробляють від шкідників (блішки, попелиць, бурякової мінуючої мухи) інсектицидом Бі-58 Новий. За перших ознак хвороб (появи невеликих округлих вкраплень на листках) посіви обробляють фунгіцидом Фалькон 46%.

Посіви поливають раз на три дні. Упродовж вегетації рослин норму виливу води збільшують із 40 до 80 м3/га.

Мінеральні добрива вносять із крапельним поливом та по листу. У період від двох до шести справжніх листків на рослинах вносять сульфат калію, аміачну селітру. Потім використовують комплексні водорозчинні добрива Кристалон з підвищеним умістом фосфору або мікродобриво Наніт Master з підвищеним умістом фосфору. Фосфор покращує ріст та розвиток кореневої системи. У період наростання коренеплодів дають сульфат калію, у невеликих дозах вносять азот.

Починають збирати ранні столові буряки, коли коренеплід має гарний товарний вигляд, у діаметрі збільшується до 7 см. Збирають коренеплоди вибірково та вручну. Вибірок проводять декілька. Працівники з ґрунту витягують столові буряки й обрізують ножем гичку. Потім коренеплоди сортують за діаметром на три групи: до 7 см, від 7 до 8 см, понад 8 см. Відсортовані коренеплоди зсипають у пропіленові мішки вагою 20–23 кг.

Продукцію зазвичай продають з поля оптовим покупцям. Найзатребуванішими в ранньому сегменті вважають столові буряки діаметром понад 7 см. Коренеплоди меншого діаметра, до 7 см, коштують дешево. Нестандартні коренеплоди діаметром 2–3 см залишають на полі. Усі післязбиральні рештки загортають у ґрунт для підвищення його родючості.

Якщо збирання проводять після дощу, працівники зібрані столові буряки вкладають спочатку у валки. Гичку обрізують після того, як на коренеплодах обсохне прилиплий ґрунт.

Анатолій Андруський

— Цього року запланований обсяг ранніх столових буряків ми вчасно не продали, бо не було на них попиту та гарної ціни, — розповідає голова фермерського господарства Анатолій Андруський. — Рослини залишили на полі, щоб вони росли далі. Врожай ранніх буряків у нас становить 50–60 т/га, укрупнених — 80 т/га.

Столові буряки господарство продає оптовикам на внутрішньому ринку, у середині серпня ціна на ранню продукцію з поля становила 2,5 грн/кг.

Пізній посів

Підготовку ґрунту під середньостиглі буряки проводять навесні. Спочатку орють на глибину 22–25 см, потім чизелюють на глибину 25–30 см та мірою росту бур’янів проводять дві або три культивації ріллі.

Вирощують середньостиглий гібрид Пабло F1 (Bejo), вегетаційний період якого триває 115 днів. Він формує округлі за формою та однорідні за величиною коренеплоди з гладенькою шкіркою. М’якоть темно-червона на колір, без світлих радіальних кілець.

Олександр Ніколаєв

— Пабло F1 мені подобається тим, що за смаковими якостями йому немає рівних, — розповідає агроном фермерського господарства Олександр Ніколаєв. — Він формує однорідні коренеплоди, дає гарний урожай і добре зберігається в зимовий період.

У цьому році в господарстві вирішили випробувати столові буряки Кестрел F1 (Sakata) на п’яти сотках. Цей гібрид також формує темно-червоні коренеплоди, за формою округлі та вирівняні.

Столові буряки для зберігання сіють орієнтовно 15-го червня нормою висіву 650 тисяч насінин на гектар. У гібрида Пабло F1 було дворосткове насіння, у гібрида Кестрел F1 — одноросткове. Норму висіву для столових буряків пізнього посіву збільшують, бо насіння сіють у ґрунт за високої температури. Сходи з’являються швидко, вегетативна маса росте інтенсивніше, ніж коренева система. Схема сівби й глибина загортання насіння такі самі, як і для раннього посіву.

Після появи сходів посіви обробляють проти бур’янів гербіцидами Бетанал Експерт, Голтікс 700. Аналогічним є полив, живлення та захист рослин від хвороб і шкідників. Перед збиранням столових буряків прибирають крапельну стрічку з поля. Вдруге її не використовують, а купують нову.

Збирають буряки наприкінці жовтня орендованим бурякозбиральним комбайном і вручну. За один прохід машина здійснює усі технологічні операції з видалення гички та коренеплодів. Потім коренеплоди перевозять під навіс і сортують на три фракції: дрібну — 5–6 см, середню — 7–10 см, велику –– понад 10 см. Якщо буряки збирають вручну, то коренеплоди сортують прямо на полі.

Урожай середньостиглих столових буряків становить 80 т/га. Частину продають із поля, частину закладають на зберігання. Зберігають товарні коренеплоди в орендованому сховищі ємністю 450 тонн.

— З орендою сховища немає проблем, — пояснює голова фермерського господарства Анатолій Андруський. — Ми є постійними клієнтами. Для будівництва власного сховища в нас немає великих обсягів продукції.

У сховищі мішки з коренеплодами кладуть на піддони, на одному піддоні складують коренеплоди однієї фракції. Піддони з однотипною фракцією розставляють у ряди: один ряд –– великі коренеплоди, другий –– середні, третій –– дрібні. Мішки буртують у висоту 1,7–1,8 м, ширину — 2 м.

Між буртами з буряків є прохід, щоб забезпечити гарну вентиляцію, тоді коренеплоди довго зберігаються. У сітках столові буряки не зберігають, оскільки вже за місяць вони в’януть і втрачають тургор.

Температуру у сховищі підтримують на рівні 2 °С. У таких умовах столові буряки зберігають відмінний товарний вигляд до середини лютого.

Навесні зі сховища видаляють залишки буряків, сміття. Приміщення всередині дезинфікують сірчаними димовими шашками «Клімат».

Людмила Капустіна

журнал “Плантатор”, листопад 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ