Овочі-Ягоди-Сад

Системи довгострокового зберігання

Основними вимогами до зберігання фруктів є підтримка концентрації газів О2 та СО2, контроль температури сховища і рівня відносної вологості. Це важливі умови для довгострокового якісного зберігання фруктів, таких як яблука та груші, оскільки вони впливають на втрату ваги й товарний вигляд плодів.

Для максимального збереження продукції сучасні фруктосховища обладнують системами:

СА (контрольована атмосфера),
ULO (регульоване газове середовище),
DCA (динамічне контрольоване середовище).

Контрольована атмосфера

Цей тип зберігання передбачає вмісту кисню на рівні 5–10% замість 21% у звичайній атмосфері. При цьому вміст вуглекислого газу залежить від виду та сорту продукції і становить від 1 до 10%, що є доволі високим показником, оскільки процес дозрівання недостатньо сповільнюється. Підтримання такого складу атмосфери відбувається за допомогою адсорбера та скрубера.

Системи зберігання фруктів в РГС

Камери з регульованим газовим середовищем (РГС) дозволяють зберегти свіжість і якість плодів, а також збільшити терміни зберігання.
РГС дозволяє контролювати склад газового середовища в камерах зберігання яблук і груш. У кожній камері за допомогою датчиків концентрація О2 та СО2 підтримується на рівні: О2 –– 1–1,5%, СО2 –– 1–5% .

Щоб уповільнити метаболізм і процес дихання фруктів, їх охолоджують до плюс 1–4 °С (для яблук) або до мінус 1 °С (для груш), знижують рівень кисню і підвищують рівень вуглекислого газу. Використовується генератор азоту, що витісняє кисень ( О2) з камер.

Плоди зберігаються в контейнерах, встановлених штабелями. Після перенесення продукції з камери в умови кімнатної температури вона зберігається без втрат протягом 10–30 діб.

Система зберігання фруктів в DCA

Використовуючи систему динамічного контрольованого середовища (DCA) можна домогтися короткострокової концентрації кисню до 0,2–0,8% та вуглекислого газу 0,5–5%. За таких умов зберігання яблука стають більш стійкими до деяких хвороб, пов’язаних з довгостроковим зберіганням, деякою мірою посилюється щільність плодів та збільшується тривалість їх життя після виймання з камери зберігання порівняно з технологією РГС (ULO). Яблука зберігаються практично без втрати ваги й товарного вигляду, а найголовніше –– без використання будь-яких хімікатів та препаратів.

Компоненти системи довгострокового зберігання

Для зберігання фруктів у регульованому газовому середовищі (ULO/CA/DCA) використовують такі компоненти:

  • генератори азоту ( N2);
  • скрубери вуглекислого газу ( СО2);
  • системи вимірювання та контролю РГС і холодильного обладнання;
  • систему віддаленого доступу і управління зберіганням;
  • лічильники автоматичного обліку конденсату;
  • герметичні двері для камер довгострокового зберігання;
  • матеріали для забезпечення герметичності камер довгострокового зберігання.
    Холодильне обладнання забезпечує оптимальну температуру і циркуляцію повітря всередині камер зберігання.

Використовуються два типи холодильних систем:
Direct expansion –– холодильна система з прямим кипінням.
Non direct expansion –– з проміжним холодоносієм.

Генератор азоту призначений для того, щоб подавати в камеру азот високої чистоти.
Переваги генератора азоту типу VSA перед PSA: надійність в експлуатації, чистота азоту понад 96%. Генератор типу VSA працює за низького тиску, на відміну від PSA, який підвищує тиск в трубах і підігріває повітря в камері.

Скрубер –– обладнання для поглинання вуглекислого газу, який є продуктом дихання фруктів. Містить молекулярне сито, що затримує молекули вуглекислого газу, коли повітря з камери зберігання пропускається через цей технологічний апарат.

1.Скрубер. 2.Зволожувачі повітря. 3.Обладнання для динамічної системи зберігання.

Зволожувачі повітря підтримують задану вологість у сховищі. Запобігають усушуванню продукції та сприяють збереженню її високого тургору.

Обладнання для динамічної системи зберігання, тобто DCS, дозволяє знижувати рівень О2 і СО2 всередині камери зберігання до рівня 0,1% і визначати та контролювати вміст етанолу в межах 1 частини на мільярд (1 ppb). Обладнання забезпечує швидке і легке налаштування оптимального процентного вмісту кисню, а також щоденне дворазове вимірювання показників етанолу.

Автоматична система управління

Автоматична система управління контролює цілодобову роботу індивідуально кожної камери.
Клієнти, які обирають систему віддаленого моніторингу компанії Incools Engineering, отримують цілодобовий віддалений контроль за роботою сховища. На відміну від інших постачальників, наша система управління сховищем дозволяє контролювати одночасно і систему РГС, і систему охолодження в єдиному інтегрованому комплексі без використання додаткових проміжних комп’ютерів та сторонніх програм, таких як Team Viewer.

З’єднання відбувається безпосередньо в зашифрованому каналі напряму з комп’ютером скрубера. Відпадає потреба встановлення додаткового ПК для оператора, який за наявності підключення до інтернету може контролювати весь комплекс, не перемикаючись між програмами та не використовуючи інше програмне забезпечення.

Якщо трапляться відхилення від проектних параметрів роботи, диспетчер отримає повідомлення і протягом 5 хвилин зможе виконати віддалений аналіз проблеми. У разі зміни параметрів роботи обладнання інженер проведе віддалену надбудову, проконсультує інженера або направить сервісну службу.

Диспетчер і сервісні служби працюють у режимі 24 години на добу, 7 днів на тиждень.

Андрій Марущак, директор представництва компанії
INCOOLS Engineering в Україні

журнал “Плантатор”, листопад 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ