Овочі-Ягоди-Сад

Найбільш ефективним способом контролю бур’янів при вирощуванні томатів є хімічний захист

Гербіциди на томатах

Гербіциди на томатах

Окрім кількісної втрати врожаю, бур’яни збільшують витрати на вирощування томатів. Одним з найбільш ефективних способів контролю бур’янів в агроценозах є хімічний захист — застосування гербіцидів.

Смітна рослинність передусім небезпечна тим, що перевершує культурні рослини в конкуренції за чинники життя: світло, воду, поживні речовини. Вона знижує їх продуктивність та зменшує врожай. Часто кореневі виділення бур’янів викликають пригнічення культурних рослин. Зокрема, кореневище пирію повзучого виділяє агропірен (тритерпенову сполуку) та ванілінову кислоту, подібні властивості мають гірчак рожевий і різні види полину. 

На сьогодні у світі відомо понад 150 діючих речовин гербіцидів та понад 600 їх комбінацій. Згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів…» на 2019 рік на посівах томатів дозволено застосовувати близько сотні гербіцидів. 

Щоб розібратися у великій кількості препаратів, треба розуміти принцип дії гербіцидів та умови їх використання. 

Умови застосування 

На ефективність гербіцидів впливають погодні умови. Дія ґрунтових гербіцидів найкраща за температури повітря 15–20 ° С та вологості ґрунту не менше 20–22% польової вологомісткості. За внесення гербіцидів по вегетуючих рослинах дотримуються вимог щодо використання води, оскільки надмірна її кількість сприятиме стіканню розчину на ґрунт. Максимальний ефект отримують у безвітряну погоду за температури повітря 18–24 С. 

У виборі норми внесення слід враховувати ступінь забур’яненості посівів, фази розвитку культурних рослин і бур’янів, гранулометричний склад ґрунту. Вищі дози використовують на сильно забур’янених полях, менші — на легких ґрунтах. 

Фосфорорганічні сполуки 

До цієї хімічної групи належать гербіциди, діючою речовиною яких є солі гліфосату. Для підвищення розчинності гліфосату його переводять у сольову сполуку: калієву, натрієву, амонієву, ізопропіламінну. Більшість препаратів у своєму складі містять діючу речовину у формі ізопропіламінної солі гліфосату. До «Переліку пестицидів…» внесено до сімдесяти препаратів на основі гліфосату, що відрізняються вмістом діючої речовини та виробниками. Найбільш відомим гербіцидом цієї хімічної групи є Раундап компанії Monsanto (США). 

Гербіциди на основі гліфосату мають контактну і частково системну дію. Потрапляючи на поверхню рослини, гербіцид всмоктується через листки та переміщується по всій рослині, з часом рослина гине. На однорічних бур’янах дія гербіциду проявляється за 2–4 доби, на багаторічних — 7–10 діб і більше, залежно від фази розвитку. 

Гербіциди цієї групи краще застосувати на посівах томатів для контролю кореневищних і коренепаросткових багаторічних бур’янів. Існує два способи: 

• в осінній період, після збирання попередника (після обприскування рослин механізовані роботи проводять через 10 діб); 

• навесні гербіцид вносять за 2 тижні до сівби або до висаджування розсади. 

Норму витрати препарату та робочої рідини слід уточнювати залежно від торговельної марки й рекомендацій виробника. 

Також існують гербіциди на основі гліфосатів з поліпшеною формуляцією за рахунок додавання до складу гербіциду допоміжних речовин, що посилюють дію препарату навіть у складних погодних умовах, таких як знижена вологість повітря, зависокі чи низькі температури, наявність роси тощо. 

Сульфонілсечовини 

Тітус, в. г. (римсульфурон 250 г/кг), виробник — компанія DuPont (Франція). Його аналог — Райфл 25, в. г. (римсульфурон 250 г/кг). 

Тітус — селективний системний гербіцид для післясходового контролю однорічних, багаторічних злакових та широкого спектра дводольних бур’янів. Діюча речовина гербіциду поглинається переважно листками і переміщується до точок росту рослин. Видима дія гербіциду помітна за кілька діб, загибель бур’янів настає через 15–25 діб. Тепла, волога погода після обробки підвищує ефективність гербіциду, прохолодна та суха — знижує. 

Застосовують Тітус до сівби, під час появи сходів та на більш пізніх етапах розвитку томатів (до 6 справжніх листків). Препарат використовують 1–2 рази. 

За вирощування томатів безрозсадним способом гербіцид вносять у фазу появи сходів культури — двох справжніх листків у дозі 50 г/га. При цьому додають поверхнево активну речовину (ПАР) Тренд 90 в концентрації 0,125–0,15% робочого розчину. У разі появи нової хвилі сходів бур’янів через 7–14 днів після першої проводять повторну обробку посівів, використовуючи Тітус 40–50 г/га + Тренд 90 0,125–0,15% р. р. 

За розсадного способу вирощування томатів препарат вносять через 6–10 діб після висаджування розсади за появи сходів бур’янів та досягнення ними оптимальної фази розвитку (Тітус 50 г/га + Тренд 90 0,125–0,15% р. р.). За потреби обробку повторюють. 

Динітроаніліни 

До цієї хімічної групи гербіцидів належать похідні 2,6-динітроаніліну: трифлур та пендиметалін. Динітроаніліни потрапляють до однодольних злакових бур’янів під час проростання насіння через корінь і стебло, у дводольних бур’янів — через петлю гіпокотилю. Через коріння до рослин потрапляє мінімальна їх кількість. Динітроаніліни належать до інгібіторів кореневої меристеми. 

Трефлан 480, к. е. (трифлуралін 480 г/л), виробник — компанія «Доу АгроСайенсіс» (США). Аналоги: Трифлурекс (трифлуралін 480 г/л), виробник — компанія «Адама» (Ізраїль). Препарат дієвий проти широкого спектра злакових і дводольних бур’янів. За вирощування томатів безрозсадним способом Трефлан 480 вносять до або після сівби, до появи сходів рослини, у дозі 1,0–1,2 л/га. За розсадного способу вирощування гербіцид вносять перед висаджуванням розсади нормою 2–3 л/га. Внесення препарату передбачає його загортання в ґрунт на глибину 6–8 см протягом 4 год. Норма витрати робочого розчину становить 300–350 л/га. Оптимальна температура для застосування препарату — 5–25 °С. 

Стомп 330, к. е. (пендиметалін 330 г/л), виробник — компанія «Басф» (Німеччина). 

Ґрунтовий гербіцид для знищення широкого спектра однорічних дводольних і злакових бур’янів. Застосовують препарат шляхом обробки поля перед висаджуванням розсади томатів з нормою витрати 3,0–6,0 л/га, витрата робочої рідини — 200–400 л/га. Терміни очікування перед виходом у поле для проведення ручних робіт — 7 діб, механізованих — 3 доби, до збирання врожаю — 35 діб. 

Тріазинони 

Ця група препаратів виготовлена на основі діючої речовини метрибузину. 

Зенкор Ліквід SC 600, к. с. (метрибузин 600 г/л), виробник — компанія «Байєр» (Німеччина). Аналоги: Зонтран ККР (метрибузин 250 г/л); Адвокат КС (метрибузин 600 г/л), Антисапа Ліквід КС (метрибузин 600 г/л), Юнімарк ВГ (метрибузин 700 г/л), Антисапа ВГ (метрибузин 700 г/кг), Купол ВГ (метрибузин 700 г/кг), Лазурит ЗП (метрибузин 700 г/кг), Метрикс WG ВГ (метрибузин 700 г/кг). 

Зенкор Ліквід SC 600 вносять на посівах томатів до сівби і під час вегетації, що забезпечує тривалий період застосування гербіциду. За вирощування томатів безрозсадним способом обприскування проводять у фазі 4–6 листків культури нормою витрати 0,5 л/га. Можливе застосування Зенкор Ліквід SC 600 у два етапи: до сходів культури — 0,3 л/га; по вегетації у фазі 4–6 листків — 0,4–0,5 л/га. За розсадного способу вирощування посіви обприскують через 10–15 діб після висаджування розсади у нормі 0,5–0,7 л/га. 

За використання препаратів на основі метрибузину враховують їх післядію. У разі пересівання не рекомендується висівати: цибулю, селеру, перець, капусту, салат, шпинат, цукрові і столові буряки, гарбузи, огірки, дині, тютюн, ріпак. Наступного року не висівають цибулю, цукрові і столові буряки, на ґрунтах із низьким умістом гумусу (менше 2%) та лужною реакцією (pH > 7,5) — хрестоцвіті. Зенкор Ліквід SC 600 для післясходового внесення добре змішується з гербіцидами, діючою речовиною яких є римсульфурон. Доза Зенкер Ліквід SC 600 становить 0,2–0,3 л/га залежно від норми бакового партнера. 

Хлорацетаміди (аміди, хлорацетаніліди) 

Дуал Голд 960 ЕС, к. е. (S-метолахлор 960 г/л), виробник — компанія «Сингента» (Швейцарія). 

За безрозсадного способу вирощування томатів гербіцид застосовують шляхом обприскування ґрунту до сівби, під час сівби або після сівби культури, але до появи сходів, з нормою витрати 1,2 л/га. 

За розсадного способу вирощування препарат вносять до висаджування розсади дозою 1,6 л/га. Витрата робочої рідини становить 200–300 л/га. Поверхня поля має бути добре розроблена. За використання у бакових сумішах норму витрати можна знизити на 35%. Захисний період гербіциду триває 6–8 тижнів. У посушливих умовах гербіцид загортають у ґрунт на 3–5 см одразу після внесення. Гербіцид блокує проростання бур’янів. У ґрунті діюча речовина повністю розкладається протягом сезону, тому післядія препарату не виявлена. 

Циклагексадіони 

Ерроу (клетодим 120 г/л), виробник — компанія «Адама» (Ізраїль). 

Ерроу — селективний післясходовий гербіцид для боротьби з однорічними і багаторічними злаковими бур’янами. Максимальну дозу препарату використовують проти багаторічних злакових бур’янів — 1,2–1,6 л/га, при цьому слід мати на увазі, що в разі їх переростання більше 20 см ефективність препарату знижується навіть за максимальної дози. Норма витрати робочої рідини становить 200–300 л/га. Знищення бур’янів відбувається протягом 1–3 тижнів після застосування. 

Похідні арилоксифеноксипропіонової кислоти 

Похідні арилоксифеноксипропіонової кислоти є грамініцидами, тобто їхня гербіцидна дія розповсюджується лише на злакові бур’яни. 

Пантера (хізалофоп-П-тефурил 40 г/л), виробник — компанія «Байєр» (Німеччина). 

Пантера сумісна з широким рядом протидводольних гербіцидів, окрім високолужних продуктів. Проте в кожному конкретному випадку потрібна попередня перевірка сумісності змішуваних препаратів. 

Оптимальна середньодобова температура повітря для внесення становить 15–20 °С. Несприятливі погодні умови знижують ефективність гербіциду. Вносять гербіцид під час вегетації культури у фазі 3–6 листків однорічних бур’янів нормою 1–1,5 л/га, за висоти багаторічних злакових 10–15 см нормою 1,5–2,0 л/га, витрата робочого розчину — 200–300 л/га. Недоцільно вносити препарат на посівах, які знаходяться у стані стресу, що обумовлений раніше внесеними гербіцидами, з ознаками голодування, пошкодження шкідниками. Після внесення гербіциду не проводять міжрядні обробки протягом 21-ї доби з моменту внесення, оскільки це завадить знищенню бур’янів. 

Тарга супер, к. е. (хізалофоп-п-етил 50 г/л), виробник — компанія Sumi Agro. Аналоги: Квін Стар Макс КЕ (хізалофопП-етил 125 г/л), Оберіг КЕ (хізалофоп-П-етил 90 г/л), Ачіба 500 ЕС к. е. (хізалофоп-П-етил 50 г/л), Герой (хізалофопП-етил 125 г/л), Міура КЕ. 

Тарга супер — системний, протизлаковий гербіцид широкого спектра дії. Для контролю однорічних злакових бур’янів норма витрати препарату становить 1,0–1,75 л/га, багаторічних — 2,0–2,5 л/га. Витрата робочого розчину — 200–300 л/га. 

Таргу супер можна використовувати в суміші з інсектицидами, фунгіцидами, а також з іншими сучасними післясходовими гербіцидами проти дводольних бур’янів. Застосування гербіциду з додаванням ПАР Олемікс 84, к. е. 1–1,5 л/га посилює швидкість та ефективність дії препарату, тому його дозу можна зменшувати на 10–15%. 

Фюзілад Форте 150 ЕС, к. е. (флуазифоп-П-бутил 150 г/л), виробник — компанія «Сингента» (Швейцарія). 

Застосовують Фюзілад Форте 150 ЕС під час вегетації томатів у фазі 2–4 листки в однорічних бур’янів або за висоти 10–15 см багаторічних. Витрата препарату для контролю однорічних злакових становить 0,5–1,0 л/га, багаторічних — 1,0–2,0 л/га, робочої рідини — 200–300 л/га. Найкращий ефект досягається під час активного росту бур’янів у теплу погоду за температури не нижче 15 °С. Може застосовуватися у бакових сумішах із гербіцидами проти дводольних бур’янів для розширення спектру дії, інсектицидами, фунгіцидами за умов попередньої перевірки на сумісність. 

Агіл КЕ (пропахізафоп 100 г/л), виробник — компанія «Адама» (Ізраїль). Аналог — Шогун КЕ пропахізафоп 100 г/л. 

Вносять гербіцид одноразово під час вегетації томатів незалежно від фази розвитку. Максимальну ефективність забезпечує рівномірне покриття листкової поверхні злакових бур’янів робочим розчином гербіциду. Для контролю однорічних бур’янів на посівах томатів норма витрати препарату становить 0,6–0,9 л/га, багаторічних — 1,0–1,2 л/га. Тепла, волога погода після обробки прискорює дію гербіциду. 

Термін останньої обробки до збирання врожаю — 30 днів. 

Внесення гербіциду можна поєднувати з фунгіцидами та інсектицидами за умови попереднього тестування сумісності. 

Прімекстра TZ Голд 500 SC, к. с. (метахлор 312,5 г/л + тербутилазін 187,5 г/л), виробник — компанія «Сингента» (Швейцарія). 

Цей препарат ефективний проти однорічних та багаторічних злакових бур’янів, пасльонових, амброзії полинолистої. Використовують на посівах до висаджування розсади томатів, норма витрати — 4–4,5 л/га, витрата робочого розчину — 250–300 л/га. Оптимальна температура застосування від 8–25 °С. Для посилення гербіцидного ефекту його загортають на глибину 3–5 см. Період захисної дії триває 6–8 тижнів. 

Сергій Щербина, канд. с.-г. наук
Світлана Даценко, канд. с.-г. наук,
Інститут овочівництва і баштанництва НААН

журнал “Плантатор”, листопад 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ